Mi az Iszlám véleménye a dohányzásról, és valóban az Iszlám hallgat e témáról

Válasz: Az Iszlám ítélkezésében a vallás, a lélek, az ész, a származások, a becsület és a vagyon védelmét veszi figyelembe.

A dohányzásnak a súlyos egészségügyi következményei mellett gazdasági és társadalmi természetű negatív hatásai is vannak.

A cigaretta egészségre ártalmas alkotóelemei a kátrány, a nikotin és a szénmonoxid. A kátránynak romboló hatása van. A nikotin a magas vérnyomásért felelős. A szénmonoxid gátolja a tüdőben az oxigénfelvételt, koronaér-betegségeket és mellkasi problémákat okoz.

A tudósok és az egészségügyi szakértők más károsodásokat is megneveztek, amelyeket a többi összetevő okozott. Ráadásul a dohányzásnak az egészségre káros hatásai már a serdülőkorban megnyilvánulhatnak. Ide tartozik a gyakori idült köhögés, légúti váladékképződés és húzó jellegű légzés. A dohányzás okozza a "krónikus obstruktív bronchitis" nevű betegséget. Nehézlégzést is okoz, amely fokozatosan rosszabbodik, köhögési rohamokat, és minden reggeli és esti rendszeres köhögést.
A dohányzás rákot okoz. Ez tény. A legfontosabb dohányzáshoz köthető rák a tüdőrák. Szakértő orvosok felfedezték, hogy napi kilenc vagy tíz szál cigaretta elszívásával a négyszeresére növekszik a tüdőrák kockázata a nemdohányzókhoz képest. A nyelőcsőben is rákot okoz, az alkoholhoz hasonlóan. A tüdőrák tünetei lehetnek: nehézlégzés, mellkasi fájdalom, fáradékonyság, súlyveszteség, láz, a tüdő összeesése, vér a köpetben és általános étvágytalanság. Míg a nyelőcsőrákot fájdalmas ill. nehézlégzés, testsúlycsökkenés, fájdalom jelezheti.

A dohányzó szülők gyerekei komoly veszélyben vannak. Azokban a családokban, ahol a szülők dohányoznak gyakoribbak a gyermekkori légúti megbetegedések. Az asztmásokban, akik passzív dohányosként olyan helységben tartózkodnak, ahol a dohányzás eredményeként a szénmonoxid eléri a normál értéknek majdnem a háromszorosát - ami rosszul szellőzött helyiségekben gyakran megvalósul -, ez fulladást provokálhat. A terhesség alatti dohányozás átlagosan 200 grammal csökkenti a magzat súlyát, ami a serdülők újszülöttjének egyébként is kisebb súlyához hozzáadva növeli a születési időszak körüli megbetegedést és halálozást. A szoptató anyák dohányozása csökkenti a tejmennyiséget, a tejleadó reflexet. A nikotin terhelés növekedésével sok problémát okoz az újszülöttnek.

A Korán és a Próféta (béke legyen vele) hadíszai nem említik a dohányzást szó szerint. De sok olyan Koránidézet és hadísz van, amelyekből megérthetjük, hogy a dohányzás egy szörnyű dolog. Tehát értelmetlen és naiv dolog lenne bárkitől is azt mondani, hogy az Iszlám hallgat a témáról. Nincs olyan területe az emberi életnek, amelyet az Iszlám figyelmen kívül hagy.

A Korán azt állítja, hogy minden, ami ártalmas, az haram (tilos)

"megengedi nekik a jó dolgok [élvezetét] és tilalmasnak nyilvánítja nekik a rossz dolgok [élvezetét]" (Korán 7: 157)

Mohamed próféta (béke legyen vele) pedig azt mondta: "Nem szabad kárt okozni, sem viszonyozni a kárt" (Málik, Ahmed, Ibn Mádzsah). A kétség árnyéka sem merülhet fel abban a kérdésben, hogy a dohányzás ártalmas, rossz és kárt okoz! Tehát a fentiekből következően haram.
Allah a Koránban azt is mondja:

"Ne tékozoljátok el (a vagyonotokat) úgy, ahogy azt a pazarlók teszik. Valóban a pazarlók Sátán testvérei, és a Sátán hálátlan az Urához". (Korán 17: 26-27)

Egy dohányzó bizony eltékozolja a pénzét, ahogy azt a pazarlók teszik, akiket Allah jellemzett. Egy doboz cigaretta ára egy gyerek napi étkezését fedezi. Nem súlyos bűn-e azt a pénzt, ami életmentő lehetne, folyamatosan eltékozolni? Egy évben egy átlagos dohányzó 865 gyerek életét menthette volna meg, vagy egy gyereket egész évben eltarthatott volna.

Emlékeznünk kell, hogy semmi más nem méltó arra, hogy kövessük, csak a Próféta valóságos és ragyogó példája. Az emberi méltóság kulcsa az Iszlám. A dohányzásban nincs méltóság.