Fitr Zakát 2014-es évi összege, megfizetésének részletei

A hála és dicsőség Allahot illeti, és Allah áldása és békéje legyen Mohamed Prófétán, a háza népén, a társain, s azokon, akik jóravaló módon követik a Feltámadás Napjáig.

A böjtmegtörés adománya (zakátul-fitr) kötelező minden muszlim számára, legyen akár férfi vagy nő, akár gyerek vagy felnőtt. Kötelező megadnia maga után, és azok után, akiknek ellátása az ő kötelessége – mint pl. a felesége és gyermekei–, amennyiben azok muszlimok. Lehet adni még a magzat után is, de ez nem kötelező.

Ibn Abbász azt mondta: „Allah Küldötte (béke legyen vele) kötelezővé tette a böjtmegtörés adományát, tisztulásként a böjtölő számára az oktalan és illetlen beszédtől, és a szegények élelmezéseként. Aki megadja ezt az [ünnepi] ima előtt, annak ez elfogadott zakát (kötelező adomány) lesz. Ám aki az ima után adja meg ezt, annak ez egy lesz az [önkéntes] adományok közül.” (Abu Dáúd).

Minden személy után egy egész száa kötelező adni (a száa egy űrmérték, kb. 12 dl) vagyis 2,250 kg-ot a búzából, vagy 2 kg-ot aszalt datolyából, vagy árpából. Megengedett, hogy az ember a száanál többet adjon, és megengedett, hogy az legyen a szándéka, hogy ami a kötelező fölött van, az önkéntes adomány.

A Hanafitáknak, Omár Ibn Abdul-Azíznak, Hassan Al-Baszrinak és imám Ahmednek egyik vallásjogi véleménye az, hogy megengedett száa értékét pénzben kifizetni.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza élt ezzel az engedménnyel, mivel ez a szegények számára hasznosabb és korunkban ez könnyebb.
Élünk azzal a megengedéssel, hogy lehet a Fitr zakátot hamarabb, már Ramadán hónap elejétől kezdve fizetni imám Safii szerint, illetve a hónap közepe után a Hanbaliták szerint. (A zakát azonban csak akkor érvényes, ha még az Eid ima előtt megfizetésre kerül.)
Élünk azzal a meghatározással, amelyet a tudósok konszenzussal (idzsmá) hoztak, hogy a Fitr zakátot a muszlimok szegényei számára kell kifizetni.
Miután áttekintettük az eltérő vallásjogi véleményeket ezekkel kapcsolatban, illetve annak alapján, amit más európai országokban használnak, a következő döntést hoztuk:
1. Erre az évre (2014/1435 H. Ramadán) a Fitr zakát értéke 1.500,- forint. Ezt az összeget az Eid imáig kell kifizetni. Ha ez nem sikerül, akkor az szadaqa lesz, nem pótolható zakat al-firtként.
2. Korábban kell megfizetni a Fitr zakátot, hogy el tudjuk juttatni azokhoz, akik részesülhetnek belőle (szegények és rászorulók).
3. A Magyarországi Muszlimok Egyháza felajánlja segítségét, hogy eljuttatja a zakátot az arra jogosultakhoz.

Utalással is lehetséges a Fitr Zakat elküldése

A számlaszámokat itt megtalálhatjátok:
Magyarorszagi Muszlimok Egyhaza

Forint bankszámlaszámunk: 11705008-20471860
Bank neve: OTP Bank

Eurós bankszámlaszámunk: 11763055-30458884
Bank neve: OTP Bank
IBAN: HU28 1176 3055 3045 8884 0000 0000 (Euro account)
Swift/BIC kód: OTPV-HU-HB

Ha utaltatok, akkor az utalási megbízást küldjétek el a MME email címére:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., hogy ne csússzatok ki az időből
A KÖZLEMÉNY ROVATBAN FELTÉTLENÜL TÜNTESSÉTEK FEL, HOGY A Fitr zakat összegét utaltátok!