Menu

Kedves Testvérek,

Kérésetekre beindítunk egy családdal, gyermekneveléssel foglalkozó rovatot. Ezután ide kerülnek azok a cikkek, írások, hagyományok, amik ezzel a témával kapcsolatosak, valamint egy nyílt, mindenki számára elérhető családi beszélgetősarkot indítunk itt a rovaton belül, ahol minden muszlim szülő vagy insa Allah leendő szülő hozzászólhat, beszélgethet tapasztalatiról, kérdéseiről.

muszlimcsalad.jpg

Imran és a Korán - mese

Imran nagyon boldog volt. Éppen az iskolából sietett hazafelé. Természetesen nem azért, mert ellógott az óráról; épp ellenkezőleg nagyon szeretett tanulni. No, egyszerűen egy különös oka volt arra, hogy minél hamarabb hazaérjen. Már alig várta, hogy édesapja megérkezzen a munkából. A szülők ma arra készültek, hogy elveszik Imrant az Iszlám könyvek boltjába, ahol vesznek neki egy Koránt. Imran már alapszinten beszélt arabul, és az arab-nyelvtanára azt ajánlotta, hogy már elég jól tud olvasni ahhoz, hogy elkezdje a Korán tanulását.
Imrán egyfolytában az órát nézte, édesapja hazaérkezéséig még két egész óra maradt. Ezek az órák végtelennek tűntek számára.

Bővebben...

Felvilágosítás muszlimoknak a felelősségteljes házasságról

idealis-muslima-7bAz elmúlt években Nyugaton nagy hangsúlyt kaptak a megromlott házastársi viszony javítására és visszafordítására, vagyis a házasságok megmentésére tett kísérletek, nem utolsó sorban a gyermekvállalással és szexualitással összefüggő problémák megoldására tett javaslatok.

A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a megkötött házasságok száma csökken, míg a válások száma továbbra is növekszik. Az emberek többsége nem tartja kívánatosnak a házasságot és a családalapítást, hiszen az sok „kötöttséget” jelent a mai individualista szemléletű világban. A válások, és a hosszadalmas, igen költséges válási perek rémisztő történeteinek megsokszorozódása is visszaveti sokak házasodás iránti kedvét. Ehelyett az emberek sok esetben az együttélést választják, mert úgy gondolják, abból sokkal kisebb súrlódások és sebek nélkül ki lehet lépni.

Bővebben...

Imrán megismeri Allahot - mese

A következő történetben megismerkedhettek egy kisfiúval, akit Imránnak hívnak. Megtudhatjátok, hogyan ismerte meg Imrán Allahot, a Koránt és hogyan tudta meg, mit jelent a Ramadan. Már biztosan alig várjátok, hogy megismerjétek Imrán kalandokkal teli történeteit. Figyeljetek csak! Itt következik az első történet.

Bővebben...

Fohász

Asszalamu aleykum kedves Imen, Zsombor!

Segítségeteket szeretném kérni. Sajnos nem értek a blogíráshoz, más blogot meg nem szeretnék "off"-olni a bejegyzésemmel..
Meghalt a nagymamám és meg szeretném kérni a testvéreimet, hogy egy rövid kis imával kérjék Allah kegyelmét rá. Nagyon szeret(t)em őt... És ami nagyon fontos; keresztényként ugyan, de egyistenhívőként halt meg.

Köszönöm szépen! Allah áldjon kedvességetekért!
Ayse
Bővebben...

Hogyan tanítsuk a gyerekeket a Szunna szerint

gyerekek5An-Nawawijah gyűjtemény 19. hagyományának elemzése 1. rész

Biszmillahi ar-Rahmani ar-Rahím

Bizony a dicsőség Allahot illeti. Neki adunk hálát, az Ő segítségét kérjük. Allahnál keresünk menedéket a saját lelkünk gonoszától és a bűnös cselekedeteinktől. Akit Allah az igaz útra vezet, azt senki sem vezeti tévútra. Akit pedig Ő tévelygésbe küld, azt nem vezetheti senki. Tanúsítom, hogy nincs más jogosan imádható isten, kivéve Allah, és tanúsítom, hogy Mohammed (szalla Allahu 'alejhi wa szelam - Allah áldása és békéje legyen rajta) az Ő szolgája és küldötte.

A mai témánk insa Allah (ha Isten úgy akarja) egy hadísz (Prófétai hagyomány), amelyről azt mondták a tudósok, hogy a hitünknek az egyik alapvető része. A hadísz az An-Nawawijah féle Negyven hagyományban található, ott a 19. hagyomány.

 

Bővebben...

A kendő a magyar iskolákban

kendos-tanulo.jpgEgy kedves Testvérünk levelét szeretnénk közkincsé tenni oldalunkon:

"Asszalemu aleykum va rahmatullahi va barakatuh.

Ti tájékozottabbak vagytok egy kicsit a muszlimok (magyar) törvények adta jogaiban szerintem , ezért kérdeznék valamit.
Bár pillanatnyilag még nem kifejezetten aktuális a dolog , de kíváncsi vagyok mivel érvelhet az ember majd ha elérkezik az aktualitása.

Bővebben...

Család az iszlámban

Kedves Testvérek,

Kérésetekre beindítunk egy családdal, gyermekneveléssel foglalkozó családi beszélgetősarkot, ahol minden muszlim szülő vagy insa Allah leendő szülő hozzászólhat, beszélgethet tapasztalatiról, kérdéseiről.

muszlimcsalad.jpg

Bővebben...

A szülők jogai az iszlámban

Szülőkkel való jó bánásmódA szülőkkel való jó viselkedés, jó bánás kötelező az Iszlámban. Prófétai hagyományok szerint:

„ A Paradicsom illata 500 évnyi járóföldről érződik, de azok akik elszomorítják a szüleiket, nem látogatják a rokonaikat, nem érezhetik azt” (Taberani)

Bővebben...

Az iszlám házassági szerződés legfontosabb elemei

házasságDicsőség Allahnak, Aki megteremtette a világunkat és az azt irányító törvényeket. Béke és áldás Mohammedre, az Ő szolgájára és küldöttére, aki az egész emberiséghez küldetett, hogy a sirk (többistenhit) sötétségéből a tauhíd (egyistenhit) világosságára vezessen minket.

A Leghatalmasabb Allah a dolgokat párosan teremtette. A pároknak össze kell találkozniuk ahhoz, hogy utódjuk lehessen. Az utódnemzés az embereknél – férfiaknál és nőknél – a házasságon keresztül történik, melynek neve arabul nikah. Az Iszlám ösztönzi a muszlimokat a házasságra, és tiltja a férfiak és nők házasság előtti kapcsolatát. A Leghatalmasabb Allah így szól a Koránban:

Bővebben...

Szeretnéd, ha a szüleid, rokonaid, ismerőseid is muszlimok lennének?

Iszlam davaMikor valaki muszlim lesz, hatalmas áldásban van része. Élete gyökeresen megváltozik, más szemmel nézi a világot. Ilyenkor felmerül a gondolat, hogy: „Istené a hála és dicsőség, hogy muszlim lettem! De mi lesz a szüleimmel, mi lesz a rokonaimmal? Mi lesz a barátaimmal és ismerőseimmel? Ők a pokolra fognak kerülni?”

Friss muszlimként elkezdünk dávázni a körülöttük élőknek. Hívjuk őket az iszlámra, próbáljuk nekik átadni azt a hatalmas élményt, amit a vallás nekünk adott... és általában falakba ütközünk. Szüleink, testvéreink, barátaink, de sokszor még gyermekeink is visszautasítják az iszlámot. Ezen a legtöbb esetben nem segít az sem, ha muszlimként példás életet élünk, ha előnyünkre változtunk, ha minden tekintetben pozitívabbá válik az életünk.

Ez a mi hibánk? Rosszul végezzük a dáwát? Rosszul hívunk az iszlámra?

Bővebben...

Az édesanyák figyelmébe

Az édesanyák figyelmébe

 

Most egy olyan témáról szeretnék írni, amiről, úgy érzem, kevés szó esik, pedig nekünk muszlim nőknek ez az egyik elsőrendű feladatunk. Ez pedig nem más, mint az anyaság.
Allah különbözőnek teremtette a férfit és a nőt, és mindkét nemnek a testi, lelki, szellemi alkatához, képességeihez, adottságaihoz illő feladatot adott, olyat, amit ő tud igazán jól megvalósítani.
A mi esetünkben ez az anyaság, a gyermeknevelés.
Gondoljuk végig, hogy milyen nagy megtiszteltetés ez számunkra és egyben milyen hatalmas felelősség. Hiszen a mi gyermekeinkből lesznek ha Allah is úgy akarja a jövő felnőttei, a jövő muszlimjai.
Látjuk a mai felnőtt muszlim generáció hibáit, hát tanuljunk belőlük, hiszen Allah egy erős eszközt adott a kezünkbe, hogy ezt megváltoztathassuk. A mi helyes nevelésünk, az általunk átadott helyes elvek, erkölcsök következtében a jövő társadalmai jobbak lehetnek.
Ha gyermekeink helyes elveket kapnak, megismerik az Igazságot, azt Isten engedelmével tovább fogják adni a következő és következő generációknak, és mind-ez az egész emberiség hasznára válik.
Az anyaság feladata valóban igen nagy megbecsülés számunkra Allahtól. Igyekezzünk hát meg-felelni ennek a nemes feladatnak! Ne a nyugati társadalmak által elénk vetített "ideális nő" szerepre törekedjünk, mert az egyrészről nem felel meg természetünknek, más-részről túlterheli, tulajdonképpen kihasználja a nőt.
Mert mi is történik akkor, amikor a nő a környezete elismerésének kivívásán fáradozva szép karrier befutására törekszik, emellett igyekszik, hogy lakása mindig olyan legyen, akár egy katalógus lapjain, és az asztalon háromfogásos ebéd illatozzon egy cukrászati remekmű társaságában? Ilyenkor a gyerek egyszerűen útban van.
"Menj a szobádba játszani!" "Nézd a tévét!" "Ne zavarj!" ugye milyen fájdalmasak ezek a mondatok?!
Vegyük hát észre, hogy mi az, ami igazán fontos, mi a valódi érték!
Gyermekeink a gasztronómiai mesterműveinktől melyek elkészítése a fél napunkat igénybe vette nem lesznek jobb muszlimok, sem okosabbak, sem boldogabbak, maximum kövérebbek.
Természetesen a házi munkát el kell végezni, főzni kell, de nem úgy, hogy az fő kötelességünk, a gyermeknevelés rovására menjen. A kisgyerek nagyon élvezi, ha ő is részt vehet a mindennapi teendőkben, és közben rengeteget tanul. Persze így minden tovább tart, és többnyire nem lesz módunk nagy bravúrokra, hiszen a kicsi által szaggatott pogácsa alakja vagy az általa díszített sütemény megjelenése bizonyára hagy maga után némi kívánnivalót. Ha a konyhai munkában "segít" az apróság bőven lesz utána takarítani valónk, és őt magát is jól meg kell mosdatni, átöltöztetni. Ha a takarításban "segít", minden kétszer annyi ideig tart, ezt-azt lever, összetör, tönkretesz, de ő így tanul, így válik önálló, maga-biztos személyiséggé.
Ha megakadályozzuk abban, hogy segítsen, elvesszük tőle a tanulás lehetőségét és az önbizalmat. Azt a nagyszerű, boldog érzést, ami akkor tölti el, ha valamit "ő csinált meg" és csillogó szemmel, büszkén néz ránk, hogy a mi elismerésünket is megkapja, ami számára a legfontosabb.
Az anyák igen fontos feladata, hogy gyermeküket megtanítsák kommunikálni. Allah ezért a nőknek jobb kommunikációs, nyelvi készséget adott, mint a férfiaknak. Használjuk hát jóra ezt az adományt!
Ha a gyermek beszél, figyeljünk és reagáljunk rá. Ha kérdez, válaszoljunk. Figyelmesen hallgassuk végig, akkor is, ha nehezen találja a szavakat. Ha nem így teszünk, a kicsi nem fogja megérteni a kommunikáció jelentőségét. Ne gondoljuk azt, hogy - akár csak a nyelv elsajátításához is - elegendő az, ha bekapcsoljuk neki a tévét.
Egyébként se ültessük a tévé elé egyedül a kisgyermeket, még akkor se, ha mesefilm megy.
A kicsik sokszor fel sem ismerik a rajz- ill. bábfigurákat, nem értik meg a történéseket.
A tévénézés is közös program legyen. Válasszuk ki a megfelelő műsort, majd üljünk a kicsi mellé és magyarázzuk meg neki a tévében látottakat. Így sok fontos és hasznos dolgot tudunk megtanítani a gyermeknek.
Szánjunk minden nap némi időt a kicsire, ami csak az övé. Ilyenkor hadd döntse el ő, hogy mit szeretne: játsszunk vele a játékaival, ugráljunk, nevetgéljünk vele, olvassunk neki mesét, beszélgessünk, tanítsunk neki versikéket, énekeket, fohászkodásokat és természetesen a Korán ájáit.
Ha sétálni megyünk, magyarázzunk meg neki minél többet a külvilágról. A gyermek nagyon kíváncsi, szeretne mindent megnézni, megfogni, kipróbálni, és mindenről kérdez, hiszen ezek az eszközei a világ megismerésére. Támogassuk ebben, legyünk vele türelmesek, és csak azt tiltsuk meg, ami tényleg helytelen, ártalmas ill. veszélyes.
És egy nagyon fontos dologról ne feledkezzünk meg: szeressük nagyon és ezt tudassuk is vele. A kicsinek éreznie, tudnia kell, hogy nagyon szeretjük, ezért gyakran öleljük magunkhoz, simogassuk, pusziljuk meg és mondjuk is el neki, hogy mennyire szeretjük őt. Ha rosszalkodik, akkor se büntessük azzal, hogy azt mondjuk neki: Nem szeretlek!
Ehelyett magyarázzuk el neki, hogy amit tett, az rossz, és többé nem szabad megismételnie, mert helytelen, ártalmas vagy veszélyes. Nyugtassuk meg affelől, hogy szeretjük őt, csak azért haragszunk, amit tett. Ha bocsánatot kér, bocsássunk meg neki azonnal, és ezt éreztessük is vele.
Ne feledjük, hogy gyermekeink fitrán születnek, bennük van a vágyakozás a jóra. Ők jók akarnak lenni, meg akarnak felelni nekünk. Ne tegyük tönkre ezt!
Ha a kicsi jól viselkedik, szót fogad, okosat mond, csinál, azonnal dicsérjük meg. A dicséret sokkal eredményesebb módszer, mint a szidás. A jutalmazás eredményesebb, mint a büntetés.
Ne legyünk mi azok, akik elnyomják saját gyermekeik belső, helyes, fitra szerinti törekvéseit azzal, hogy megbélyegzik őket: "Rossz gyrek!" "Buta gyerek!" Ezek szörnyű mondatok.
Ne engedjük, hogy gyermekeink csak felnőjenek mellettünk, hanem neveljük őket fel, tanítsuk őket a jóra, a helyesre, az igazra. Ne csak szülőanyjuk legyünk, hanem az édesanyjuk!
Ó, Allah! Segíts minket, hogy annak a gyönyörű, kristálytiszta fitrának a fényét, amit gyermekeinkbe helyeztél, meg tudjuk őrizni, és ne nyomjuk el tudatlanságunk vagy figyelmetlenségünk révén!

Dr. Tóth Csilla

Bővebben...

A jó muszlim feleség tulajdonságai

A jó muszlim feleség tulajdonságai

 

Az Iszlám nézőpontja szerint a jó feleség az evilági élet legjobb adományai közé tartozik.
Ez különleges helyzetet biztosít számára, és férje feladata, hogy ehhez méltó módon bánjon vele.
A házasságban a feleség szerepe nagyon fontos. Igyekeznie kell, hogy házastársa boldog és elégedett legyen vele, és ennek érdekében mindent meg is kell tennie – természetesen az Allah által előírt határokon belül, azokat azonban még férje kérésére sem lépheti át!
Az ideális feleség három fontos érdeme: ügyel arra, hogy szép legyen a férje előtt, engedelmeskedik a férjének, és nem tesz férje akarata ellen való dolgot, akár saját magáról, akár a férje vagyonáról van szó.
A feleség kötelessége, hogy ne engedjen be senkit a házba a férje engedélye nélkül, és senkinek semmit ne adjon férje vagyonából az ő beleegyezése nélkül.
A feleség ne legyen elégedetlen, telhetetlen, ehelyett inkább mutassa ki háláját mindazért, amit férjétől kapott. Nem jó, ha a feleség állandóan pénzt kér a férjétől illetve. olyan dolgokat, amiket a férfi nem tud biztosítani neki, és megfeledkezik arról, amit megkapott.
A Próféta (Allah békéje és áldása legyen vele!) ezzel kapcsolatban azt mondta: „Sok nő kerül a Pokolba, mert sokat átkoznak, és sokszor eltagadják férjük jótetteit.”
A jó feleség megteszi, amit a férje kér tőle (természetesen, ha az nem ellenkezik Allah előírásaival). Férje hazatértekor kedvesen fogadja őt, és szépítkezik kedvéért. Igyekszik nem elfelejteni semmit, amire a férjének szüksége van, és nem figyelmen kívül hagyni azt, amit kíván. Minél inkább odafigyel ezekre, férje annál jobban fogja szeretni őt. A legtöbb férfi felesége törődését a szerelem kifejezéseként értékeli.
A feleség ne féljen szerelmét kimutatni a férje iránt. Ezzel örömet szerez neki és erősíti kettejük kapcsolatát. Ha a férje közeledik hozzá, lehetőleg ne utasítsa vissza, csak ha arra valóban van oka. Azonban ha a feleség beteg, kimerült vagy nagy szomorúság érte, akkor a férfinek megértőnek kell lennie.
Ha a feleség önkéntes (szunna) böjtöt akar végezni, akkor erről meg kell előbb kérdeznie a férjét. Ugyanis ha a feleség férje beleegyezése nélkül böjtöl, és a férj éppen házastársi jogát kívánja gyakorolni, akkor joga van ahhoz, hogy felesége megtörje a böjtöt. Ilyesmi azonban nem fordul elő, ha ezt előre megbeszélik, és a nő férje beleegyezésével böjtöl.
A feleség beszélje meg férjével a családi problémákat, így elejét vehetik a későbbi félreértéseknek, és együtt könnyebben megtalálják a megoldást is. A családon belül nagyon fontosak az őszinte, bensőséges beszélgetések, amelyek tovább erősítik a családi kötelékeket.
A házastársak egymás iránti szeretete, tisztelete a házasság alapja. A feleség mindig tartsa tiszteletben férjét, őrizze meg a jó hírnevét, és a titkait. Férje rokonaival bánjon kedvesen, tisztelettel, mert ezzel is férje iránti tiszteletét fejezi ki.
A feleség igyekezzen az otthonukat rendben és tisztán tartani, és az otthon légkörét kellemessé, nyugodttá, békéssé tenni, hogy a munkában megfáradt férje jól érezze magát otthon és kikapcsolódhasson a kinti világ stresszéből.
A feleség beszélje meg a férjével, ha el akar menni valahová. Ha a férj az adott tervet ellenzi, akkor a nő tartsa ezt tiszteletben, és ne menjen sehová házastársa beleegyezése nélkül.
Ha a feleség el dolgozni szeretne menni dolgozni, akkor ezt is beszélje meg a férjével, és gondolják végig alaposan, hogy ez megfelel-e mindenki érdekeinek (feleségnek, férjnek, gyerekeknek, társadalomnak), és nem szenvedi-e ennek kárát valaki.
Ha a feleség is dolgozik, akkor a keresete csak az övé, pénzéből nem köteles adni senkinek és nem kell beszállnia a család eltartásába, mert az a férfi feladata. Saját magát sem kell eltartania, mert ez is a férj kötelessége. Persze ha önszántából úgy dönt, akkor hozzájárulhat a családi költségvetéshez, de ha úgy akarja, akár egész keresetét luxuscikkekre költheti. Ha azonban nem dolgozik, akkor elégedjen meg azzal az ellátással, amit a férje biztosítani tud számára.
Az Iszlám szerint a férfi és a nő egyenlő, azonban Allah más feladatokat bízott rájuk, mert az egyenlőség nem jelent egyformaságot. A férfi és a nő pedig nagyon is különbözik egymástól. Ennek megfelelőek a feladataik. A nő elsődleges feladata az anyaság, a férfié pedig a család eltartása, a róluk való gondoskodás. Az Iszlámban a családfő a férfi, hiszen mindenütt szükség van egy vezetőre, mert különben fejetlenség alakul ki. (Ha egynél több vezető van, akkor ugyanez a helyzet.) A férj viszont nem élhet vissza helyzetével, és nem viselkedhet diktatórikus módon. Neki is ki kell mutatnia szerelmét felesége iránt, és partnernek kell őt tekintenie. A házasság két ember társulása, amely szeretetre, bizalomra és egymás kölcsönös tiszteletben tartására épül. Ezeket az alapokat az Iszlám világosan meghatározta; olyan a jó házasság, mint egy megáldott kastély.
A feleség sok különböző feladatát soroltuk itt fel, és sok olyan dolgot, amit el kell kerülnie, ahhoz, hogy a házasság ilyen legyen. Ez nem azt jelenti, hogy a férjnek nincsenek kötelességei feleségével szemben; ellenkezőleg: az ő kötelességei még súlyosabbak – és erre néhány szó erejéig utaltunk is.
A legfontosabb azonban, amit mindenkinek észben kell tartania, hogy a házasság megértést és egymás iránti gyengédséget jelent. Ez egy olyan társas viszony, amelyben adunk és kapunk.

Bővebben...

Jótanács férjeknek

Jótanács férjeknek

 

Megházasodni nem csupán azt jelenti, hogy feleségül veszel valakit, ha megházasodsz, ’elveszed az egész világodat’. Mostantól a feleséged a partnered, a társad és a legjobb barátod. Meg fogja osztani veled a pillanataidat, a napjaidat, az éveidet. Meg fogja osztani veled az örömeidet és szomorúságaidat, a sikereidet és a hibáidat, az álmaidat és a félelmeidet. Amikor beteg vagy, ő fog a legjobban gondoskodni rólad; ha segítségre van szükséged, ő meg fog tenni érted mindent, ami tőle telik; ha van egy titkod, ő megőrzi azt; ha tanácsra van szükséged, a legjobb tanácsot fogja adni neked. Mindig veled lesz: amikor reggel felkelsz, az első dolog, amit meglátsz, ő lesz; egész nap veled lesz, ha mégsem lenne veled fizikai valóságában, rád fog gondolni, érted fog imádkozni, fohászkodni teljes szívével, értelmével és lelkével; és amikor lefekszel, róla fogsz álmodni. Egyszóval, ő lesz a te egész világod, és te leszel az ő egész világa.

 

A legszebb leírás – amit valaha is olvastam – a hitvesek közelségéről, a Koránban található: „Olyanok ők nektek, s ti nekik, mint a köntös.” (Korán 2: 187) Valóban, a hitvesek olyanok, mint egymás köntösei, hisz egymásról gondoskodnak oltalommal, kényelemmel, takarással, segítségnyújtással és azzal a díszítéssel, amely az emberekről gondoskodik. Csak képzelj el egy utazást az alaszkai télbe öltözék nélkül! Hitvesünk ugyanolyan kényelemmel, védelemmel és támogatással gondoskodik rólunk evilági életünk utazása során, mint amilyennel öltözékünk, alaszkai utazásunk alkalmával.

A hitvesek közötti kapcsolat a legcsodálatosabb az emberi kapcsolatok között: a szerelem és a vonzalom mélysége, a meghittség és a közelség, a könyörületesség és a részvét, a béke és a nyugalom, mely a hitvesek szívét megtölti, egyszerűen megmagyarázhatatlan. Az egyetlen racionális magyarázat ezekre a csodálatos emberi érzésekre: Isten hatalma. Az Egyetlen, Mindenható Isten határtalan erejével, könyörületességével és bölcsességével alkotta meg és véste bele a hitvesek szívébe ezen csodálatos érzéseket. Valójában Isten emlékeztet bennünket - akik jeleit keresik a világegyetemben - arra, hogy azok az érzések, melyek a hitvesek szívében születnek, azon jelek közül való, mely az emberiséget Isten létezése felé vezetik, ahogy a Korán is mondja: „És jelei közé tartozik az, ahogy saját magatokból feleségeket teremtett nektek, hogy velük lakozzatok. És szeretetet és irgalmat rendelt el közöttetek. Bizony, jelek vannak ebben azok számára, akik elgondolkodnak.” (Korán 30:21)

 

De az emberi szív nem egy nyugvó lélek, nagyon is dinamikus. Az érzelmek változnak az idővel. A szerelem elhervad és eltűnik, a házassági kötelék gyengül, ha nem gondozzák megfelelően. A boldogságot a házasságban nem szabad természetesnek venni; a folyamatos boldogság megköveteli, hogy állandóan, mindkét oldalról adjanak. A hitvesi szerelem fája úgy marad élő és állandóan növekvő, ha talaja kitartó, védelmező, erősítő és tápláló. Ezért most adok néhány tanácsot a házastársaknak, hogyan lehet ezt a fát növelni, gyarapítani:
- Világunkban nagyon mozgalmas életet élünk, mely szoros menetrenddel vesz körül, és határidőkkel bombáz. Ez a házaspárok részére annyit jelent, hogy szinte nincs idő, amit egymással tölthetnek, csupán a vég nélküli kötelezettségekben élnek. Nem szabad engedni, hogy ez megtörténjen. Próbálj meg rendszeresen időt szakítani arra, hogy néhány különleges programot szervezz, távol a világ zajától! Emlékezz prófétánkra, Mohamedre (béke legyen vele), aki szakított időt arra, hogy kimenjen feleségével - Áisával - játszani, versenyezni. Néha az egyikük nyert, néha pedig a másikuk.
- Gyakran és rendszeresen szervezzetek feleségeddel rövid programokat: menjetek el sétálni, látogassátok meg a családot, barátokat, menjetek el a mecsetbe, piknikezzetek stb.
Emlékezz arra, amikor a Próféta (béke legyen vele) elvitte a feleségét, hogy megnézzék, ahogy a fiatal etiópok játszottak és néptáncot táncoltak.


Mindig tégy egy kis romantikát az életedbe. A modern élet majdhogynem átalakít bennünket robotokká, érzelem nélküli gépekké. Az érzelmek kimutatása szükséges a hitvesi kötelék megtartásához, és megvéd minket a tunyaságtól és a széteséstől. Soha ne becsüld alá a látszólag kis dolgok fontosságát, mint pl. ételt tenni feleséged szájába stb. Emlékezz arra, hogy az Isten megjutalmaz téged azért, ha kimutatod érzelmeidet a feleségednek, ahogy a Próféta (r) is mondta: „Az ember meg lesz jutalmazva mindazért, amit Isten kedvéért tesz, még ha az csak étel, amit a felesége szájába tesz is.”


Próbálj meg mindig időt találni arra, hogy együtt imádkozzatok. Isten és a te közötted lévő kötelék megerősítése a legjobb garancia arra, hogy a te saját házassági köteléked mindig erős maradjon. Békében lenni Istennel annyi, mint béke a házasságban.
Emlékezz arra, hogy a Próféta (béke legyen vele) jó híreket adott azoknak a házastársaknak, akik felkeltek éjszaka, hogy együtt imádkozzanak. A Próféta (béke legyen vele) ösztönözte az imára együtt felkelő házaspárokkal a többi házaspárt.


Mindig próbálj meg a legjobb lenni a feleségeddel, akár szavakban, akár tettekkel. Beszélgess vele, mosolyogj rá, adj neki tanácsot, kérd ki a véleményét, töltsétek tartalmasan együtt az időt, és mindig emlékezz arra, amit a Próféta (béke legyen vele) mondott: „A legjobb közületek az, aki a családjával a legjobb”.

A házastársi eskü szeretetre és tiszteletre szólít fel. Hiszem, hogy az eskü jó, sőt nagyon jó, de nem elég! Nem elég, hogy szereted a feleségedet. Szeretned kell, de neki is szeretnie kell téged. Családját, vagy bárkit, akit ő szeret, neked is szeretned kell. Ne légy olyan, mint az, aki egyáltalán nem volt boldog, amikor felesége szülei pár hétre meglátogatták őket, ráadásul meg is mondta a feleségének: „Én nem szeretem a szüleidet”. Természetesen a felesége erre mérgesen nézett a szemébe, és azt mondta:„Én meg téged nem szeretlek”… Nem elég, hogy a részedről csak a halálig szereted őt. A szerelemnek, szeretetnek nem szabad megszakadnia a halál által, mert hisszük, hogy a halál utáni életet – ha tisztességesen éltünk ebben a világban - házastársunkkal és utódainkkal élvezhetjük.

 

A legjobb példa ebben a tekintetben is a Próféta (béke legyen vele), aki 25 évesen lett szerelmes Khadidzsába, aki viszonozta azt, és ez a szeretet tartott felesége halála után is. Sok év eltelt már Khadidzsa halála után, és a Próféta (béke legyen vele) soha nem felejtette el őt. S bármikor, ha egy kecskét levágtak a házában, küldött belőle egy részt Khadidzsa barátainak.

Szeresd a feleséged és szeresd azt, amit a feleséged szeret, ne csak a halálig, hanem a következő életben is, insha’Allah.

Írta: Sherif Mohamed
Angolról magyarra fordította: Musa Sheima

Bővebben...

A Próféta gyermeknevelési eljárása

A Próféta gyermeknevelési eljárása

 

A Próféta (béke legyen vele) mindent megtanított nekünk, ami az evilági és a túlvilági életünkben is hasznos. Az élet minden területét érinti a tanítása, köztük a gyermeknevelést is. Ez a cikk erről szól.
A gyermeknevelésben vannak módszerek, melyek hatékonyabbá teszik a gyermek tanítását, nevelését. E módszerek egyike a megfelelő idő kiválasztása a nevelésre. A szülőknek tudniuk kell, hogy a megfelelő idő megválasztásának nagy szerepe van abban, hogy a tanácsuk nyitott fülekre találjon. A Próféta (béke legyen vele) mindig nagyon ügyelt a gyermek tanításában a megfelelő idő és hely kiválasztására. Nagy hangsúlyt fektetett e két tényező figyelembe vételére, hogy átadja tudását, hogy a jó, egészséges és helyes magatartást építse be a gyerekbe és javítsa a helytelen vagy rossz magatartást. Három időszakot ajánlott.


1. Séta, utazás: Ibn Abbász (Allah fogadja el és részesítse jutalomban) - azt mondta: "A Prófétának -(béke legyen vele)- ajándékoztak egy öszvért. Felült rá és engem is felültetett a háta mögé. Elindultunk és sokat mentünk, aztán felém fordult és azt mondta: -Te fiú! Azt válaszoltam:- Lebbejk - Igen. Azt mondta nekem: -Én most megtanítok neked egy pár szót: Őrizd meg Allahot és Ő is megőriz téged. Őrizd meg Allahot, magad előtt fogod találni. ..."Ez a hadith azt mutatja, hogy ezek a tanítások a prófétától útközben jöttek, miközben sétáltak a friss levegőn, nem pedig a zárt szobában. Ekkor nyitott a gyermek a tanácsok, intések befogadására.


2. Étkezés: Ilyenkor felébred a vágy a gyermekben az étel iránt, elgyengül a vonzereje miatt, illetlenül viselkedik, mohón eszik, tömi magát. Ha a szülők nincsenek mellette vagy nem figyelmeztetik, akkor rögzülnek ezek a helytelen szokások a gyerek magatartásában, és így a szülők elmulasztják az alkalmat a gyermek tanítására. Meg kell tehát ragadniuk ezt a lehetőséget a gyermek érdekében.
A Próféta (béke legyen vele) amikor együtt evett a gyerekekkel, észrevette a hibáikat és kijavította őket a gyerekeknek megfelelő, és a helyes cselekvés elsajátítására ösztönző módon. Al-Bukhári és Muszlim gyűjteményében Omar Ibn Abi Szalámah (Allah legyen megelégedve vele) azt mondta: "Kisfiú voltam, a Próféta gondozott, és (evés közben) a kezem mindenhová "repült" a tányéron. Allah küldötte (béke legyen vele) azt mondta nekem: "Te fiú! Mondd: biszmillah (Allah nevében), majd jobb kézzel, az előtted lévő ételből egyél!”

3. A gyerek megbetegedése: A betegség meglágyítja a szívtelen felnőtteket is, a kis gyermekeket pedig, akik amúgy is törékenyek, nagyon megviseli. Amikor a gyermek megbetegszik, ezt a nevelés, tanítás szempontjából ezt az állapotot két tulajdonság jellemzi: a gyermeki ártatlanság, valamint a törékeny szív és jellem a betegség közben. Erre hívta fel a figyelmünket a Próféta (béke legyen vele), amikor egy beteg zsidó gyermeket látogatott meg, ami látogatás a megvilágosodást jelentette a gyermek számára (megnyílt az iszlám előtt). A betegség ideje alatt beszélhetsz a gyerekhez, nevettetheted, társaloghatsz vele és közben feltárhatod neki a fontos dolgokat.
Így a szülőknek három alapvető időszak áll rendelkezésére, melyek hasznosak lehetnek a gyermek tanításában és a személyiségének építésében. A fentieken kívül más időszakok is alkalmasak lehetnek e célból, csak a szülőnek tudnia kell, hogy mit mikor lehet!

Bővebben...

Tudtad? Facebook album

Elérhetőségeink