Menu

Kedves Testvérek,

Kérésetekre beindítunk egy családdal, gyermekneveléssel foglalkozó rovatot. Ezután ide kerülnek azok a cikkek, írások, hagyományok, amik ezzel a témával kapcsolatosak, valamint egy nyílt, mindenki számára elérhető családi beszélgetősarkot indítunk itt a rovaton belül, ahol minden muszlim szülő vagy insa Allah leendő szülő hozzászólhat, beszélgethet tapasztalatiról, kérdéseiről.

muszlimcsalad.jpg

Imran és a Korán - mese

Imran nagyon boldog volt. Éppen az iskolából sietett hazafelé. Természetesen nem azért, mert ellógott az óráról; épp ellenkezőleg nagyon szeretett tanulni. No, egyszerűen egy különös oka volt arra, hogy minél hamarabb hazaérjen. Már alig várta, hogy édesapja megérkezzen a munkából. A szülők ma arra készültek, hogy elveszik Imrant az Iszlám könyvek boltjába, ahol vesznek neki egy Koránt. Imran már alapszinten beszélt arabul, és az arab-nyelvtanára azt ajánlotta, hogy már elég jól tud olvasni ahhoz, hogy elkezdje a Korán tanulását.
Imrán egyfolytában az órát nézte, édesapja hazaérkezéséig még két egész óra maradt. Ezek az órák végtelennek tűntek számára.

Bővebben...

Felvilágosítás muszlimoknak a felelősségteljes házasságról

idealis-muslima-7bAz elmúlt években Nyugaton nagy hangsúlyt kaptak a megromlott házastársi viszony javítására és visszafordítására, vagyis a házasságok megmentésére tett kísérletek, nem utolsó sorban a gyermekvállalással és szexualitással összefüggő problémák megoldására tett javaslatok.

A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a megkötött házasságok száma csökken, míg a válások száma továbbra is növekszik. Az emberek többsége nem tartja kívánatosnak a házasságot és a családalapítást, hiszen az sok „kötöttséget” jelent a mai individualista szemléletű világban. A válások, és a hosszadalmas, igen költséges válási perek rémisztő történeteinek megsokszorozódása is visszaveti sokak házasodás iránti kedvét. Ehelyett az emberek sok esetben az együttélést választják, mert úgy gondolják, abból sokkal kisebb súrlódások és sebek nélkül ki lehet lépni.

Bővebben...

Imrán megismeri Allahot - mese

A következő történetben megismerkedhettek egy kisfiúval, akit Imránnak hívnak. Megtudhatjátok, hogyan ismerte meg Imrán Allahot, a Koránt és hogyan tudta meg, mit jelent a Ramadan. Már biztosan alig várjátok, hogy megismerjétek Imrán kalandokkal teli történeteit. Figyeljetek csak! Itt következik az első történet.

Bővebben...

Fohász

Asszalamu aleykum kedves Imen, Zsombor!

Segítségeteket szeretném kérni. Sajnos nem értek a blogíráshoz, más blogot meg nem szeretnék "off"-olni a bejegyzésemmel..
Meghalt a nagymamám és meg szeretném kérni a testvéreimet, hogy egy rövid kis imával kérjék Allah kegyelmét rá. Nagyon szeret(t)em őt... És ami nagyon fontos; keresztényként ugyan, de egyistenhívőként halt meg.

Köszönöm szépen! Allah áldjon kedvességetekért!
Ayse
Bővebben...

Hogyan tanítsuk a gyerekeket a Szunna szerint

gyerekek5An-Nawawijah gyűjtemény 19. hagyományának elemzése 1. rész

Biszmillahi ar-Rahmani ar-Rahím

Bizony a dicsőség Allahot illeti. Neki adunk hálát, az Ő segítségét kérjük. Allahnál keresünk menedéket a saját lelkünk gonoszától és a bűnös cselekedeteinktől. Akit Allah az igaz útra vezet, azt senki sem vezeti tévútra. Akit pedig Ő tévelygésbe küld, azt nem vezetheti senki. Tanúsítom, hogy nincs más jogosan imádható isten, kivéve Allah, és tanúsítom, hogy Mohammed (szalla Allahu 'alejhi wa szelam - Allah áldása és békéje legyen rajta) az Ő szolgája és küldötte.

A mai témánk insa Allah (ha Isten úgy akarja) egy hadísz (Prófétai hagyomány), amelyről azt mondták a tudósok, hogy a hitünknek az egyik alapvető része. A hadísz az An-Nawawijah féle Negyven hagyományban található, ott a 19. hagyomány.

 

Bővebben...

A kendő a magyar iskolákban

kendos-tanulo.jpgEgy kedves Testvérünk levelét szeretnénk közkincsé tenni oldalunkon:

"Asszalemu aleykum va rahmatullahi va barakatuh.

Ti tájékozottabbak vagytok egy kicsit a muszlimok (magyar) törvények adta jogaiban szerintem , ezért kérdeznék valamit.
Bár pillanatnyilag még nem kifejezetten aktuális a dolog , de kíváncsi vagyok mivel érvelhet az ember majd ha elérkezik az aktualitása.

Bővebben...

Család az iszlámban

Kedves Testvérek,

Kérésetekre beindítunk egy családdal, gyermekneveléssel foglalkozó családi beszélgetősarkot, ahol minden muszlim szülő vagy insa Allah leendő szülő hozzászólhat, beszélgethet tapasztalatiról, kérdéseiről.

muszlimcsalad.jpg

Bővebben...

A szülők jogai az iszlámban

Szülőkkel való jó bánásmódA szülőkkel való jó viselkedés, jó bánás kötelező az Iszlámban. Prófétai hagyományok szerint:

„ A Paradicsom illata 500 évnyi járóföldről érződik, de azok akik elszomorítják a szüleiket, nem látogatják a rokonaikat, nem érezhetik azt” (Taberani)

Bővebben...

Az iszlám házassági szerződés legfontosabb elemei

házasságDicsőség Allahnak, Aki megteremtette a világunkat és az azt irányító törvényeket. Béke és áldás Mohammedre, az Ő szolgájára és küldöttére, aki az egész emberiséghez küldetett, hogy a sirk (többistenhit) sötétségéből a tauhíd (egyistenhit) világosságára vezessen minket.

A Leghatalmasabb Allah a dolgokat párosan teremtette. A pároknak össze kell találkozniuk ahhoz, hogy utódjuk lehessen. Az utódnemzés az embereknél – férfiaknál és nőknél – a házasságon keresztül történik, melynek neve arabul nikah. Az Iszlám ösztönzi a muszlimokat a házasságra, és tiltja a férfiak és nők házasság előtti kapcsolatát. A Leghatalmasabb Allah így szól a Koránban:

Bővebben...

Szeretnéd, ha a szüleid, rokonaid, ismerőseid is muszlimok lennének?

Iszlam davaMikor valaki muszlim lesz, hatalmas áldásban van része. Élete gyökeresen megváltozik, más szemmel nézi a világot. Ilyenkor felmerül a gondolat, hogy: „Istené a hála és dicsőség, hogy muszlim lettem! De mi lesz a szüleimmel, mi lesz a rokonaimmal? Mi lesz a barátaimmal és ismerőseimmel? Ők a pokolra fognak kerülni?”

Friss muszlimként elkezdünk dávázni a körülöttük élőknek. Hívjuk őket az iszlámra, próbáljuk nekik átadni azt a hatalmas élményt, amit a vallás nekünk adott... és általában falakba ütközünk. Szüleink, testvéreink, barátaink, de sokszor még gyermekeink is visszautasítják az iszlámot. Ezen a legtöbb esetben nem segít az sem, ha muszlimként példás életet élünk, ha előnyünkre változtunk, ha minden tekintetben pozitívabbá válik az életünk.

Ez a mi hibánk? Rosszul végezzük a dáwát? Rosszul hívunk az iszlámra?

Bővebben...
dava-kek

Tudtad? Facebook album

Elérhetőségeink