A kendő a magyar iskolákban

kendos-tanulo.jpgEgy kedves Testvérünk levelét szeretnénk közkincsé tenni oldalunkon:

"Asszalemu aleykum va rahmatullahi va barakatuh.

Ti tájékozottabbak vagytok egy kicsit a muszlimok (magyar) törvények adta jogaiban szerintem , ezért kérdeznék valamit.
Bár pillanatnyilag még nem kifejezetten aktuális a dolog , de kíváncsi vagyok mivel érvelhet az ember majd ha elérkezik az aktualitása.Tehát a sztori: leányunk (természetesen miután múltkor szó volt róla, hogy a barátnője kendőben jár iskolában) , eljátszott a gondolattal, hogy ő is ezt teszi.
Én egy picit türelemre intettem, mondtam azért ne ilyen egyik napról a másikra döntsön egy ilyen kérdésben...egyik nap még rövidujjúban és halászgatyában jár, másnap kendőben ,aztán gondol egyet megint vissza...ez nem jó. Meg ráadásul akkor azt ki kell terjeszteni az élet többi területére is, tesiórára is hasonló öltözék, abbahagyni az úszást ahova az osztállyal járnak stb...
Félreértés ne essék, nem lebeszélni akarom róla , sőőőőőt! én lennék a legboldogabb ha kendőt hordana majd, de ő megértette mit mondok, abban maradtunk, hogy elkezdi az átállást (végülis egyelőre úgyse nagylány, kötelezősége nincs kendőre) ...így kihajigálta az összes halászgatyáját, boka fölé érő szoknyáját, a rövidujjúakat csak kardigánnal, vagy alsóruhaként hordja...és elkezdett mindig olyan széles széthúzható hajpántot hordani, ami mostanság eleve elég divatos és így sokat tudtam venni neki belőle hála Istennek.
Úgy gondolom, hogy az még inshallah jót is tesz a későbbi kapcsolatának a kendővel, ha most egy darabig egy várva várt eseményként tekint arra, amikor felveszi.

Ma azzal jött haza az iskolából, hogy az osztályfőnöke rászólt, hogy nem akarja folyton ilyen hajpántokkal látni , a hülye indok: elvonja a figyelmet a tanulásról!! és beírást fog kapni érte....És különben is ez olyan ,mintha sapka lenne rajta ,és a sapka is tilos az iskolában.
Mire az én naív kislányom közölte , hogy ő nemsokára nem hajpántban ,hanem kendőben fog járni, mert muszlim....amire a "drága" tanárnő felháborodottan közölte vele, hogy erről szó sem lehet, az tilos , a vallás mindenkinek magánügye, az iskolába nem viheti be.
Hát kicsit kiakadtam...

Ezért vagyok rá kíváncsi, hogy ha továbbra is zaklatja a lányomat ilyen dolgok miatt akkor mi az a törvényi háttér amivel ez megállítható.
Az persze megint más kérdés, hogy ha az ezek szerint, feltehetőleg iszlámfóbiás tanár eleve vérszemet kap, akkor majd szépen megkeseríti máshogy a gyerek életét az iskolában...

Szép estét nektek!"


Asszelamu aleykum kedves Testvérem,

Megkérdeztük MME elnökét Sulok Szultánt, aki azt mondta, hogy a magyar jogszabályok szerint nem akadályozhatják meg a kislányt abban, hogy kendőben járjon iskolába.

http://www.tankonyvtar.hu/historia-1991-056/historia-1991-056-081013-9 oldalon olvasható:

1990. január 24. Az Országgyűlés elfogadja "A lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról" szóló 1990: 4. törvényt.

A törvény a lelkiismereti- és vallásszabadságot "mindenkit megillető alapvető emberi szabadságjog"-nak mondja, melynek zavartalan gyakorlását a Magyar Köztársaság biztosítja. Többek között kimondja: a meggyőződés terjesztése tömegtájékoztatás útján is történhet; vallása és meggyőződésének kinyilvánításáért senkit hátrány nem érhet, előny nem illethet; vallási és más meggyőződésre vonatkozó adatot állami nyilvántartásba felvenni nem szabad; lelkiismereti- és vallási szabadság gyakorlásában akadályozni senkit nem szabad; kimondja az azonos hitelveket követők jogát önálló önkormányzattal rendelkező egyház létrehozására. A határt az Alkotmány betartása képezi csak.

ElhamdulilLah, hogy kislányod így döntött... Allah tartsa meg és segítse döntésében. Annak idején, amikor a lányunk elkezdett menstruálni, első körben bement a férjem az iskolába, és beszélt az igazgatóval. Insa Allah nektek is ez lenne a célravezető, hogy a tanár ne a gyereken keresztül tudja meg, hanem a szülővel beszélje meg az irányelveket insa Allah. Talán akkor több támogatást is kaptok majd.

Allah áldjon téged és családod!
asszelamu aleykum

Imen

Levélíró:

"Én is egyébként úgy terveztem ,hogy amikor eljön az az idő, hogy kendőben fog járni a lányom, akkor azt első körben megbeszélem az igazgatóval, hát azt természetesen nem terveztem bele, hogy már előtte az osztályfőnök elkezd kötekedni (még egy vacak hajpánt miatt is) és így szóba jön közte és a gyerek közt ez a téma...

Egyébként ami tetszett, hogy a lányom mesélte, az osztálytársai szinte mind kiálltak mellette amikor ez történt."

 

Egy pár nappal később az események folytatódtak:

"Asszalemu aleykum va rahmatullahi va barakatuh!

Ha már kérdeztelek a jogi háttérről, gondoltam megosztom az ügyünk kimenetelét is. :)
Először teltek úgy a napok, hogy mindig levetette a lányom kendőjét az említett tanárnő, és a szokásos "házirend szerint tilos a sapka" meg "a vallás magánügy"...aztán egyeztettünk egy találkozót , megbeszélésre ma reggelre. Ez hármasban telt, nem az igazgatóval hanem az iskola , nem is tudom minek nevezik, gyermekjólétis vagy valami hasonló. Ő ad tanácsot mindig mindenféle szociális, jogi stb ügyekben.
A találkozó eljövetelére egyértelmű volt, hogy a tanárnő már beszélt ezzel a tanárral, és az felvilágosította a szabad vallásgyakorlás jogáról, mert abszolút megváltozott a hozzáállás.
Tulajdonképpen az egész beszélgetés alatt többször kiemelték, hogy nehogy azt gondoljam ,hogy támadni akarnak, vagy bármiféle kifogás lenne. Egyértelmű hogy ez jogunk, ők inkább csak tanulni szeretnének, felkészülni arra, hogy mire számítsanak, felkészülni arra, hogy muszlim gyerekek később is lehetnek az iskolában , mire kell odafigyelniük a mi vallásunkkal kapcsolatban.
Mondtam ,hogy természetesen számomra is egyértelmű, hogy a lányomra is ugyanazok a kötelességek vonatkoznak mint másra, ebben semmiféle kivételezést nem is várok...természetesen kivételt képez ez az öltözet.

Az egyetlen ami felmerült, hogy én beírtam ,hogy a lányom úszás helyett tesizhessen. Ennek előszőr úgy indult neki ez a jólétis tanár, hogy ez pedig a tanrend kötelező része. Ezen elcsodálkoztam, mondtam hogy az első szülői értekezleten az osztályfőnök mondta, hogy nem kötelező az úszás, ha valaki nem akarja, hogy ússzon a gyereke, kérheti hogy addig tesizzen a másik osztállyal, és én csak éltem ezzel a lehetőséggel, de ha ez valóban nem így van akkor megoldjuk máshogy, szerzünk megfelelő úszódresszt.
Erre a tanárnő zavarba jött kicsit, mondta ,hogy valóban így van ,tényleg ő mondta szülőin és abszolút megoldható....tehát ezzel is csak fogást keresett volna korábban ellenünk, de hála Istennek így ez is elrendeződött.

Végeredményben járhat kendőben , úszás helyett tesizhet, és bármikor bármiről úgy érzem ,hogy az ő jogai csorbulnak, valami helyzet problémát okozhat a vallásgyakorlásában akkor rögtön keressem fel őket , beszéljük meg és megoldjuk.

Hát ennyi elhamdulillah .....
Szép napot nektek!!
Allah áldjon!
...."

 

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink