Élő Könyvtár rendezvény Pécsett

IMG 20180220 125515 Sh.Sarah kicsi 2017. december 6.-án a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium adott otthont egy Élő Könyvtár rendezvénynek, melyen Shubail Sarah képviselte az iszlám könyvet. 

 Az ő élményeit, beszámolóját olvashatjátok a következőkben:

 "2017. december 6.-án életemben először lehettem egy élő könyvtár rendezvény részese. A muszlim könyv szerepét töltöttem be. De szerintem először beszéljünk arról, hogy mi is az élő könyvtár. Ezt   igazából úgy kell elképzelni, mint egy könyvtárat, ahol van nagyjából 15 könyv, amiket ki lehet kölcsönözni, csak ebben az élő könyvtárban a könyvek emberek, akiktől bármit   kérdezhetsz, beszélgethetsz  velük. Ezek a könyvek mind olyan emberek, akikről sok tévhit kering, vagy egyáltalán nem is beszélnek róla. Szóval én egy ilyen könyv voltam. A teremben volt még   transzvesztita, leszbikus,  mozgáskorlátozott, szenvedélybeteg, japán, gót, látássérült és néhány krisnás. Az olvasók gimisek voltak, így könnyebb volt megtalálni velük a közös hangot.

Négy óra alatt összesen 26 olvasóm volt, ami nem olyan rossz szám szerintem. Minden olvasó vagy olvasócsoport 20 percet kapott arra, hogy kérdezzen. Az első egy tanárnő volt. Érdekes kérdéseket tett fel. Az egyik kérdése az volt, honnan tudom, hogy az iszlám az igazi, és nem a kereszténység, soha nem kételkedtem? Erre azt válaszoltam, hogy vannak napok, amikor úgy kelek fel, hogy nagyon erős a hitem, míg más napokon elbizonytalanodom, de ilyenkor mindig utánanézek a dolgoknak és rájövök arra, hogy mi miért van, és ésszerű választ kapok. Nem tetszett neki a válaszom. Igyekeztem minél nyíltabb lenni, a kedvében járni. Pár órával később újra jött. Akkor azzal kezdte, hogy ő hithű keresztény. Mondtam neki, hogy egy vallásos emberrel  sokkal könnyebben lehet beszélgetni a vallásokról. Erre azt válaszolta, hogy ő nem vallásos, ő hithű, mert a két szó nem ugyanazt jelenti és ő nem fogadja el más emberek vallásait. Feltett még pár kérdést és elment. Visszagondolva provokálni próbált, de sajnos vagy nem sajnos, elég naiv vagyok, amikor benne vagyok a helyzetben sosem veszem észre, ha valaki veszekedni akar, csak utána, mikor visszaemlékezek a beszélgetésre. Ő egy ilyen ember volt, nem először találkoztam hasonló gondolkodású emberrel, csak azt nem értem, ha egyáltalán nem nyílt arra, hogy megismerjen, miért jön oda hozzám?

 IMG 20180220 125238 Sh.Sarah kicsi

Mindegy is, mert a következő olvasócsoport 5 lányból állt, akik miatt gyorsan elfelejtettem az első olvasómat. Hihetetlen, hogy mennyit számít az, milyen a társaság. Sokat beszélgettünk, volt szó a kendőről (az egyik lány meg is kérdezte, hogy azt nem hijab-nak hívják-e, nagyon képben voltak), a házasságról, a terrorizmusról, a menekültügyről, a média által keltett gyűlöletkeltésről. Sajnos kevésnek bizonyult a 20 perc, mert tényleg nagyon jó volt a hangulat, mégis érintettünk komolyabb és könnyedebb témákat is. Az egyik lány a végén odajött hozzám, hogy neki még nagyon sok kérdése lenne, el tud-e érni valahol, így elérhetőséget cseréltünk. Szóval ez eléggé megalapozta a napomat.

Jöttek még kisebb-nagyobb csapatok, igyekeztem mindenkivel megtalálni a közös hangot. A gyakran ismételt kérdések a nők helyzete az iszlámban, a kendő viselése, a terrorizmus és a jihad volt. Sokan meglepődtek, amikor ezeket rendbe raktam, elmondtam mi igaz és mi nem azokból, amiket eddig hallottak, és szerintem tudtam egy kicsit változtatni az iszlámról alkotott véleményükről azáltal, hogy ezekről nyíltan és teljesen őszintén, a saját véleményemet is kifejtve beszéltem.

IMG 20180220 Sh.Sarah kicsi

Talán számomra a legnagyobb elismerés az volt, mikor egy másik élő könyv csatlakozva egy csoporthoz odajött hozzám, illetve mikor az esemény hivatalos fotósa is leült mellém. Akkor jöttem rá, hogy a 20-30-as korosztály az, akiknek már van egyéni gondolataik a dolgokról, mégis teljesen nyíltak meghallgatni, esetleg átgondolni és változtatni a véleményükön.

A nap tanulsága az volt, hogy mindig vannak és lesznek is olyan emberek, akik igyekeznek belémkötni, mégis talán a többséget érdekli ez a téma. Megtudtam, hogy mik azok a kérdések, amik foglalkoztatják őket. Mivel én ebben nőttem fel és ebben is élek, nekem például az nem fura, hogy nem iszom alkoholt. Soha sem éreztem az ízét, így nem is hiányzik. Ha tudnátok ezen mennyien meglepődtek! Tehát szerintem sikeres napot zárhatok magam mögött. Élmény volt élő könyvnek lenni és más nézőpontokat megismerni. Remélem lesz még lehetőségem ilyen programon részt venni."