Hírek

World Hijab Day Hungary - A Kendő Világnapja

Ahogy már korábban is hírt adtunk róla, ez év február 24.-én került megrendezésre a Kendő Világnapja című program a Budapest Mecsetben. A vártnál nagyobb volt az érdeklődés az előző évekhez képest.

2 előadást hallgathattak meg az érdeklődők, Dr. Anwar Zsuzsa és Tarján Júlia prezentálásában.

Dr. Anwar Zsuzsa előadásának elején érdekes képek segítségével mutatta be a kendő szerepét a különböző korokban, kultúrákban, népviseletben, művészetben és más vallásokban is, felhívva a figyelmet arra, hogy a kendős nő látványa nem idegen a társadalmunkban. Majd kitért azoknak a fogalmaknak a tisztázására - mint hidzsáb, khimár, burka, csador, niqáb, abaya, dzsilbáb stb. - amelyeket a média is előszeretettel használ, de sajnos sokszor tévesen, illetve azt is megemlítette, hogy ezeket a viseleteket milyen országokban hordják jellemzően.

Ezután egy érdekes "kísérletnek" lehettünk szemtanúi, amikor a közönségből néhányan önként vállalkoztak arra, hogy kendőt kötnek számukra és beszámolhatnak első élményeikről, érzéseikről a kendő viseléssel kapcsolatban. Az előadás végén tehát magyarázatot kaptunk arra, hogy mit fejez ki a kendő és mit nem jelent.

Hijab Day 2018 4 800x446

Tarján Júlia előadásának elején tisztázta, hogy mondanivalója nem a kultúrális szokásokról, egyes országok törvényeiről, egyes muszlimok szokásairól, kívülről származó magyarázatokról vagy a középkori európai értékrendről fog szólni. Mindezekből már sejthettük, hogy a kendő viselésének joga ezekből a szemszögekből nem magyarázható hitelesen. Akkor mégis miért hordanak a muszlim nők önszántukból kendőt? Erre a kérdésre számos hiteles választ kaptunk.

Az előadás később kitért Szaúd-Arábia, Irán és Franciaország példájára is. Szaúd-Arábia és Irán esetében beszélt a kötelező kendőviselés következményeiről, mely teljes mértékben szembe megy az iszlám tanításaival. Franciaországban, mely a "Szabadság, egyenlőség és testvériség" hazája lenne pedig arról beszélt, hogy ezen elvek mellett mégis hogyan tiltják be a muszlim nők önkifejezési jogát, mindenféle emberi jogot figyelmen kívül hagyva.

Hijab Day 2018 7 800x404

Az előadás boncolgatta azt a kérdéskört is, hogy mit jelent a szabadság, és ezzel együtt kitért a nők különböző társadalomban betöltött jogaira is, melyeket a nyugati világ csak a múlt század eleje óta ad meg a nőknek. Nem véletlenül született meg a "Nőnap" sem világszerte. Az iszlám azonban a Korán kinyilatkoztatása óta - azaz több, mint 1400 éve - felértékelte a nőt és olyan jogokat adott a kezébe, mint öröklési jog, tulajdonjog, szavazati jog, tanuláshoz való jog (és kötelesség) és sorolhatnánk.

Az előadás végén olyan kérdésekre is megkaptuk a választ, minthogy "Mit fejez ki a kendő?", "Milyen helyzetekben kell hordani?", "Milyen hatásai vannak az egyénre, aki viseli?" illetve számos példát hozott az előadó arra is, hogy milyen szakmákban találkozhatunk kendős muszlim nőkkel.

A rendezvény második felében kötetlen beszélgetésre volt lehetőségük az érdeklődőknek a muszlim nőkkel, felpróbálhattak különféle stílusú kendőket és vendégül is látták őket a szervezők.

 

Hijab Day 2018 1 600x264   Hijab Day 2018 2 600x282   Hijab Day 2018 3 600x295   Hijab Day 2018 5 600x278   Hijab Day 2018 6 600x301 

 

 

 

 

Bővebben...

Kendő Világnapja a Budapest Mecsetben

 2018. február 24.-én kerül megrendezésre a "Kendő Világnapja" immár 3. alkalommal a Budapest Mecsetben, mely esemény a nemzetközi World Hijab Dayhez kapcsolódik.

Érdekes előadással és workshoppal készülnek a szervezők, kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre, stílus tanácsadásra is számíthatnak az érdeklődők.

 A World Hijab Day-t a new yorki Nazma Khan alapította 2013-ban. A kendőről kialakult sztereotípiákat akarta megváltoztatni. 

A kendőt egyesek a mai napig az elnyomás és a szegregáció eszközének tartják, és sokan gondolják, hogy kendőt csakis mások akaratából, kényszerből hordanak.

A világszerte februárban megtartott esemény célja, hogy az érdeklődők maguktól a kendőt viselő nőktől kaphassanak információt, hogy miért is öltözködnek így. Az ismeretség, a személyes találkozás és beszélgetés megszünteti a társadalomban lévő falakat, és kölcsönös megértést teremt.

A világon mindenkinek megadja a társadalom a lehetőséget, hogy önmagát meghatározza: ha valaki megítél egy másik embert az öltözködése, a hajviselete vagy esetleg a testékszerei miatt, sokan jogosan az illető védelmére kelnek. A kendő azonban még mindig nem egy az „érdekes másságok” között, hanem az ember a sztereotípiák szövevényes aknamezőjén találja magát, ha ezt igyekszik megérteni.

Abba is érdekes belegondolni, hogy annak ellenére, hogy, mint említettük, a kendőt magát tartják sokan az elnyomás jelképének, amelyet a nők kényszerből hordanak, a világon ma összesen két helyen: Iránban és Szaúd-Arábia egyes részein kötelezi a nőket a törvény a kendő hordására. 
Sokkal több olyan hely van azonban, ahol törvény tiltja a kendőviselést az iskolákban, hivatalokban, és ezek az úgynevezett szabad világban találhatók – mint például Franciaország, a Szabadság, Egyenlőség, Testvériség hazájában. Itt a nőket választásra kényszerítik identitásuk és az oktatás között.

A Kendő Világnapja amellett áll ki, hogy mindenki szabadon viselhessen, amit szeretne, és szabadon határozhassa meg, hogy számára amit visel, mit jelent.

Ahogyan Tariq Ramadan filozófiaprofesszor mondta: 
"Ellene vagyunk annak, ha valaki rákényszeríti a nőkre a kendőviselést, de ellene vagyunk annak is, ha rájuk kényszerítik, hogy levegyék."
És végül, senki nem fogalmazhatta volna meg frappánsabban, mint Yvonne Ridley brit újságírónő: 
„Legfőbb ideje, hogy férfiak kiszálljanak végre a nők ruhásszekrényéből!”

Kendo vilagnapja 2018 MME

Bővebben...

Élő Könyvtár rendezvény Pécsett

IMG 20180220 125515 Sh.Sarah kicsi 2017. december 6.-án a pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium adott otthont egy Élő Könyvtár rendezvénynek, melyen Shubail Sarah képviselte az iszlám könyvet. 

 Az ő élményeit, beszámolóját olvashatjátok a következőkben:

 "2017. december 6.-án életemben először lehettem egy élő könyvtár rendezvény részese. A muszlim könyv szerepét töltöttem be. De szerintem először beszéljünk arról, hogy mi is az élő könyvtár. Ezt   igazából úgy kell elképzelni, mint egy könyvtárat, ahol van nagyjából 15 könyv, amiket ki lehet kölcsönözni, csak ebben az élő könyvtárban a könyvek emberek, akiktől bármit   kérdezhetsz, beszélgethetsz  velük. Ezek a könyvek mind olyan emberek, akikről sok tévhit kering, vagy egyáltalán nem is beszélnek róla. Szóval én egy ilyen könyv voltam. A teremben volt még   transzvesztita, leszbikus,  mozgáskorlátozott, szenvedélybeteg, japán, gót, látássérült és néhány krisnás. Az olvasók gimisek voltak, így könnyebb volt megtalálni velük a közös hangot.

Négy óra alatt összesen 26 olvasóm volt, ami nem olyan rossz szám szerintem. Minden olvasó vagy olvasócsoport 20 percet kapott arra, hogy kérdezzen. Az első egy tanárnő volt. Érdekes kérdéseket tett fel. Az egyik kérdése az volt, honnan tudom, hogy az iszlám az igazi, és nem a kereszténység, soha nem kételkedtem? Erre azt válaszoltam, hogy vannak napok, amikor úgy kelek fel, hogy nagyon erős a hitem, míg más napokon elbizonytalanodom, de ilyenkor mindig utánanézek a dolgoknak és rájövök arra, hogy mi miért van, és ésszerű választ kapok. Nem tetszett neki a válaszom. Igyekeztem minél nyíltabb lenni, a kedvében járni. Pár órával később újra jött. Akkor azzal kezdte, hogy ő hithű keresztény. Mondtam neki, hogy egy vallásos emberrel  sokkal könnyebben lehet beszélgetni a vallásokról. Erre azt válaszolta, hogy ő nem vallásos, ő hithű, mert a két szó nem ugyanazt jelenti és ő nem fogadja el más emberek vallásait. Feltett még pár kérdést és elment. Visszagondolva provokálni próbált, de sajnos vagy nem sajnos, elég naiv vagyok, amikor benne vagyok a helyzetben sosem veszem észre, ha valaki veszekedni akar, csak utána, mikor visszaemlékezek a beszélgetésre. Ő egy ilyen ember volt, nem először találkoztam hasonló gondolkodású emberrel, csak azt nem értem, ha egyáltalán nem nyílt arra, hogy megismerjen, miért jön oda hozzám?

 IMG 20180220 125238 Sh.Sarah kicsi

Mindegy is, mert a következő olvasócsoport 5 lányból állt, akik miatt gyorsan elfelejtettem az első olvasómat. Hihetetlen, hogy mennyit számít az, milyen a társaság. Sokat beszélgettünk, volt szó a kendőről (az egyik lány meg is kérdezte, hogy azt nem hijab-nak hívják-e, nagyon képben voltak), a házasságról, a terrorizmusról, a menekültügyről, a média által keltett gyűlöletkeltésről. Sajnos kevésnek bizonyult a 20 perc, mert tényleg nagyon jó volt a hangulat, mégis érintettünk komolyabb és könnyedebb témákat is. Az egyik lány a végén odajött hozzám, hogy neki még nagyon sok kérdése lenne, el tud-e érni valahol, így elérhetőséget cseréltünk. Szóval ez eléggé megalapozta a napomat.

Jöttek még kisebb-nagyobb csapatok, igyekeztem mindenkivel megtalálni a közös hangot. A gyakran ismételt kérdések a nők helyzete az iszlámban, a kendő viselése, a terrorizmus és a jihad volt. Sokan meglepődtek, amikor ezeket rendbe raktam, elmondtam mi igaz és mi nem azokból, amiket eddig hallottak, és szerintem tudtam egy kicsit változtatni az iszlámról alkotott véleményükről azáltal, hogy ezekről nyíltan és teljesen őszintén, a saját véleményemet is kifejtve beszéltem.

IMG 20180220 Sh.Sarah kicsi

Talán számomra a legnagyobb elismerés az volt, mikor egy másik élő könyv csatlakozva egy csoporthoz odajött hozzám, illetve mikor az esemény hivatalos fotósa is leült mellém. Akkor jöttem rá, hogy a 20-30-as korosztály az, akiknek már van egyéni gondolataik a dolgokról, mégis teljesen nyíltak meghallgatni, esetleg átgondolni és változtatni a véleményükön.

A nap tanulsága az volt, hogy mindig vannak és lesznek is olyan emberek, akik igyekeznek belémkötni, mégis talán a többséget érdekli ez a téma. Megtudtam, hogy mik azok a kérdések, amik foglalkoztatják őket. Mivel én ebben nőttem fel és ebben is élek, nekem például az nem fura, hogy nem iszom alkoholt. Soha sem éreztem az ízét, így nem is hiányzik. Ha tudnátok ezen mennyien meglepődtek! Tehát szerintem sikeres napot zárhatok magam mögött. Élmény volt élő könyvnek lenni és más nézőpontokat megismerni. Remélem lesz még lehetőségem ilyen programon részt venni."

Bővebben...

Vallások és a szabadság - 3. Vallásközi Expó

MTÖE

3. alkalommal kerül megrendezésre az a Vallásközi Expó, melyet a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete szervez a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség, a Magyarországi Muszlimok Egyháza és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség együttműködésében.

A  program 2018. január 28.-án lesz a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium-ban (Budapest, Laky Adolf u. 38-40, 1145.) 10:00-18:00-ig. Délelőtt előadások, délután műhelyek várják az érdeklődőket.

A teljes program:

ELŐADÁSOK

10.00 – 10.30: Dr. Abdul-Fattah Munif (MME): A szabadság fogalma az iszlám tanításában
10.30 – 11.00: Varga Gyöngyi (EHE): Keresztény női spiritualitás - a szabadság teológiája?

11:00-11:30: Kávészünet

11.30 – 12.00: Gábor György (OR-ZSE): A történelem, a szabadság és a kettő viszonya a zsidó-keresztény hagyományban
12.00 – 12.30: Máté-Tóth András (SZTE): Vagy vallás, vagy szabadság - tertium non datur

12:30 – 14:00: Ebédszünet

MŰHELYEK I. (max. 25-30 fő)

14.00 – 15.00:
1. Kelemen Katalin (Szim Salom): Mi nevetteti meg az Örökkévalót? Egy talmudi történet a szabadságról 
2. Káldos János (PPKE): Szabadság és alávetés 
3. Dénes Gabriella (ESWTR): A szó szabadsága 
4. Új műhely!!! Varga Péter Pius: Jézus és a szírofőníciai asszony. Bibliodramatikus találkozás a mindenkori idegennel.

15:00 – 15:30: szünet

MŰHELYEK II. (max. 25-30 fő)

15:30 – 16:30:
4. Pogány Anikó: "Olyanok lesztek, mint az Isten" - pszichológia a szabadságért az erőszakmentes kommunikáció, a pszichodráma, és a humanisztikus pszichológia gyakorlatán keresztül 
5. Szabó Ildikó (MET): "Mig megvilágosúl gyönyörű képességünk, a rend" - Szabadságok ütközése (férfi-nő, főnök-beosztott, állampolgár - befogadott) 
6. Salaam-Shalom Budapest interkulturális csoport: "Légy szabad, légy önmagad -- másokkal együtt" ( Akkad Tímea, Surányi Ráchel, Rozgonyi Dóra)

16.45 – 18.00 A Vallásközi Projekt Ünnepi lezárása, közös áldás, ajándékozás

Bővebben...

Vallás a gyűlölet ellen

parbeszed

A Heti TV "Biblia, Politika, Misztika" című műsorának volt vendége Sulok Zoltán közgazdász, iszlám teológus, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke.

A műsor a vallási párbeszéd jegyében zajlott Soós Eszter Petronella politilógus, francia szakértő és Dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus társaságában. Szó volt többek között a muszlimok jelenlétéről Magyarországon, a muszlim férfiak és nők arányáról, a muszlim női munka szerepéről a közösségben, az iszlám életmódról, a muszlim ünnepekről, arról, hogy a menekültválság által kialakult belpolitikai hangulat milyen hatással van a muszlim nőkre elsősorban illetve a muszlim  közösségre. Továbbá a terrorizmusról és a dzsihád jelentéséről, a muszlimok viszonyáról a zsidókhoz és a keresztényekhez, a Pokolról és a Mennyországról valamint az adakozásról.

Bővebben...

"Vallások az elnyomottakért - nők, etnikumok, szegénység"

Klári

A Magyarországi Muszlimok Egyháza 2017. december 10.-én részt vett a Magyarországi Teológusnők Ökomenikus Egyesülete által szervezett "Vallások az elnyomottakért - nők, etnikumok, szegénység" című programján, melyen Dr. Anwar Klára közgazdász, iszlám teológus tartott előadást "A nők az iszlámban - elnyomás vagy felszabadítás?" címmel.

Az előadó bemutatta az iszlám eljövetele előtti idők gyakorlatát a nőkkel kapcsolatban, majd ismertette az iszlám válaszát a különböző élethelyzetekre. Beszélt a nő különféle társadami helyzetéről úgy, mint lánygyermek, lánytestvér, feleség, édesanya és rokon. Szó volt többek között az öröklésről, a szabad véleménynyilvánításról, a tudásszerzéshez való jogról, a vagyonszerzéshez és vagyonkezeléshez való jogról, a szerződéskötéshez és tranzakciókhoz való jogról, a közéleti szerepléshez való lehetőségről, a nők és a férfiak közötti egyenlőségről, a kendő szerepéről a muszlim nő életében, az édesanya tiszteletéről, a nők jogairól a házasságban és megtudhattuk azt is, milyen erényes édesanyák szerepelnek a Koránban, mint példaképek.

A program együttműködő partnerei voltak továbbá a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

 

Bővebben...

"Vallások a gyűlölet ellen" - Vallásközi Expó

Sultan2

A Magyarországi Muszlimok Egyháza 2017. November 5.-én részt vett a Magyarországi Teológusnők Ökomenikus Szervezete által kordinált "Egy hajóban evezünk - Vallások a gyűlölet ellen" című Vallásközi Expón, melyen Sulok Zoltán közgazdász, iszlám teológus, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke tartott előadást.

A "Mindnyájan Ádám fiai vagytok" című előadásában az előadó az iszlám vallás gyűlölethez való viszonyát tárta elénk. Beszélt többek között a cselekedetekben megnyilvánuló hazugság gyűlöletéről, a gyűlölet fajtáiról, az emberek közötti gyűlöletről, a sharia 5 célkitűzéséről és 10 alapelvéről, a gyűlölet kezeléséről, irigységről, beképzeltségről, a gyűlölet kerüléséről, az igazságtalan tettek gyűlöletéről.

A program együttműködő partnerei voltak továbbá a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség.

 

Bővebben...

Milyen az igazi iszlám?

Sultan 

Sulok Zoltán, a Magyarországi Muszlimok Egyházának elnöke tartott előadást a Sapientina Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, a KETEG Szalonban 2018. január 2.-án.

Bővebben...

2017 Ramadán kezdete

aldott ramadant kivanunk 2017Értesítés a Ramadán hónap kezdetéről

A Magyarországi Muszlimok Egyháza tájékoztat minden muszlimot, hogy a Ramadán hónap 2017. május 26-án naplementekor (maghreb) kezdődik, így május 27-én szombaton már minden muszlimnak – akire teljesülnek a böjtölés kötelezőségének a feltételei – böjtölnie kell.

Budapest, 2017. május 26.

Magyarországi Muszlimok Egyháza

Bővebben...

Segítségünk az 1% rendelkezésénél

women praySzalam alaikum wa rahmatullah, kedves Testvéreink!

Idén komoly bevételtől eshetnek el a muszlimok, mivel a NAV megcsinálta az adóbevallásotokat, ezért nem rendelkeztetek az adótok 2x1 százalékáról.

Bővebben...

Elérhetőségeink