Menu
aldott-ramadant-2015

Hírek

Értesítés a 2015 Ramadán hónap kezdetéről

Ramadán 2015A Magyarországi Muszlimok Egyháza tájékoztat minden muszlimot, hogy a Ramadán hónap 2015. június 17-én naplementekor (maghreb) kezdődik, így június 18-án csütörtökön már minden muszlimnak – akire teljesülnek a böjtölés kötelezőségének a feltételei – böjtölnie kell.

Budapest, 2015. június 17.

Magyarországi Muszlimok Egyháza

Bővebben...

„Úti élményeim iszlám országban” fotópályázat pályázati kiírás

A Magyarországi Muszlimok Egyháza „Úti élményeim iszlám országban” néven fotópályázatot hirdet.
 
A fotópályázat célja az iszlám országok kultúrájának, az ott élő emberek életmódjának bemutatása, népszerűsítése.
Pályázni maximum 3 darab, iszlám országban (például Törökország, Egyiptom, Tunézia, Marokkó, Malajzia, Szíria, Dubai, Jordánia, Libanon, stb.) készített olyan egyedi fotóval lehet, melyeknek szerzői jogával korlátozás nélkül rendelkezik a pályázó.
 
A pályázaton vallás és felekezeti hovatartozástól függetlenül bárki indulhat!
 
A pályázat ismertetése:
 
A fotópályázaton két kategóriában lehet nevezni:
 
  1. Amatőr fotók kategória 
  • Az amatőr fotók kategóriában közönségszavazás dönti el, hogy melyek a legjobb pályaművek. A legtöbb szavazatot elérő képeket beküldők értékes nyereményeket kapnak.
  • Az amatőr kategóriára beküldött fotókra a pályázat lezárása után 2015. október 1-től október 15-ig szavazhat a közönség. 
  1. Profi fotók kategória 
  • A profi fotók kategóriában szakmai zsűri választja ki a legjobb pályaművet, amelynek díjazása két darab repülőjegy Isztambulba
Pályázni mindkét kategóriában szerzőnként maximum 3 darab, iszlám országban készített olyan eredeti, egyedi fotóval lehet, melyeknek szerzői jogával korlátozás nélkül rendelkezik a pályázó. 
A fotók feltöltésére és a pályázó adatainak megadására az iszlam.com/fotopalyazat és a facebook.com/iszlamcom oldalon van lehetőség. 
A beküldött fotók jóváhagyás után a beküldés sorrendjében kerülnek ki az iszlam.com/fotopalyazat és a facebook/iszlamcom oldalra. 
 
A fotópályázat beküldési határideje 2015. június 12-tól szeptember 30-ig tart. 
 
 
Képek nevezése: 
• A feldolgozandó téma: az iszlám országok és muszlimok kultúrája, építészete, szokásai, életmódja. 
• Minden jelentkező 3 fotóval pályázhat. A fotók lehetnek tájképek, életképek vagy portrék is. 
 
A képek technikai feltételei:
• A pályázatra fotó csak digitális formában nyújtható be! 
• Képek mérete: fekvő kép esetén minimum 2000 pixel széles, álló formátum esetén minimum 1200 pixel széles JPEG fájl. 
• Monokróm (pl. fekete-fehér, szépia) és antik képi hatás beállítása is engedélyezett, több képből összeillesztett panorámát is elfogadunk. • A pályázatra diáról szkennelt és korrigált fotó is nevezhető. 
• A pályázat kiírója fenntartja a jogot, hogy a beérkezett fotókat előzetesen elbírálja és csak a pályázati kiírás céljának megfelelő fotókat tegye közzé oldalán.
 
Feltételek és szerzői jogok:
Pályázó a pályázati anyag beküldésével automatikusan: 
• elfogadja a pályázati feltételeket, 
• nyilatkozik, hogy az általa feltöltött képek szerzői joga őt illeti, továbbá a feltöltött kép, más személyiségi jogait nem sérti, 
• elfogadja, hogy az oldalra csak azok a nevezett fotók kerülnek feltöltésre, melyek megfelelnek a pályázati feltételeknek, illetve elérik azt a szintet, amit a fotópályázat elindítói elvárnak, 
• hozzájárul, hogy az MME a fotóikat – a szerző megjelölésével – a saját weboldalain, Facebook oldalán, kiadványaiban, illetve kiállítások alkalmával a szerző nevének feltüntetésével térítésmentesen használhatják akár a pályázat zárása után is. 
 
A pályázat részletei:
A feltöltési oldalon lévő minden információt pontosan meg kell adni, ezek nélkül a képek nevezése nem érvényes.
A honlapunkra felöltött fotókat a facebook.com/iszlamcom oldalon is közzétesszük. A pályázat értékelésébe nem számítanak bele a Facebook oldalunkon leadott lájkok és megosztások! Csak az iszlam.com/fotopalyazat és a facebook.com/iszlamcom oldalon leadott szavazatok számítanak az értékelésbe! A határidő lejárta után a szavazatok száma alapján hirdetjük ki a nyertest. 
Bővebben...

Problémák a házasságban és megoldásuk

problemak-a-hazassagban-iszlamcomTudod, mit tegyél házassági konfliktus esetén? Szeretnéd tudni, hogyan teheted boldoggá házastársad? Gondolkoztál már azon, Prófétánk milyen volt férjként?

Ha tudni szeretnéd a választ a fenti kérdésekre, szeretettel várunk a Budapest Mecsetben a

Problémák a házasságban és megoldásuk

című tanfolyamra, melynek időpontja: 2014. november 15.

Bővebben...

Keleti vallások hete 2014. november

keletivallasokhete plakat 004-723x1024 A Bejegyzett Keleti Egyházak Tanácsa (BKET), amelynek a Magyarországi Muszlimok Egyháza alapító tagja, 2014 novemberében a vallásközi párbeszéd jegyében szervezi a „Keleti vallások hete” című programsorozatot.

A programsorozat célja, hogy bárki bepillantást nyerhessen a nagy világvallások tanításaiba, megismerhesse e vallások magyarországi képviselőit, a vallási szertartásokat. Az ismeretterjesztő programsorozat célja, hogy a különböző vallásokat követő emberek ismerjék meg egymást, hogy képesek legyenek – saját kultúrájuk, identitásuk, vallásuk megtartása mellett – együttműködni másokkal, a társadalom javítása, a közös jó előmozdítása érdekében.

Bővebben...

Családi nap a Budapest Mecsetben

Assalam aleikum Kedves Testvéreink,

sutik1E hét szombaton (2014.11.01.) elkezdődik tematikus hónapunk első nagyszabású programja, a Muszlim Családi Nap.

Ennek keretén belül Egyházunk vendége seikh Yassin Abdu Thabit tart előadást, melyekben többek között ezeket a témákat is érinti:

Bővebben...

Zarándoklati ünnep (Eid al-Adha)

eid-plakat-2014-smallSzeptember 25, csütörtök dzul-hiddzsa hónap elseje. Így Arafa napja október 3-án, péntekre esik és a zarándoklati ünnep október 4-én, szombaton lesz A Budapest Mecsetben reggel 7:30-kor in sa Allah!

Allah fogadja tőlünk és tőletek a jótetteket!

 

 

eid-plakat-2014-small

Bővebben...

A 2014. /1435. évi Böjtmegtörés ünnepe (Eid al-fitr)

eid-mubarakA Magyarországi Muszlimok Egyháza szeretettel meghív minden muszlimot az Eid al-Firt imára, illetve az imát követő ünnepi programra.

Az ima július 28-án hétfőn reggel 7 órakor lesz a Budapest Mecsetben (1119 Budapest Fehérvári út 44.).

Az ima után az ünnepi program keretében a gyerekeket ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás várja.

 

Bővebben...

Fitr Zakát 2014-es évi összege, megfizetésének részletei

zakat-ul-fitrrA hála és dicsőség Allahot illeti, és Allah áldása és békéje legyen Mohamed Prófétán, a háza népén, a társain, s azokon, akik jóravaló módon követik a Feltámadás Napjáig.

A böjtmegtörés adománya (zakátul-fitr) kötelező minden muszlim számára, legyen akár férfi vagy nő, akár gyerek vagy felnőtt. Kötelező megadnia maga után, és azok után, akiknek ellátása az ő kötelessége – mint pl. a felesége és gyermekei–, amennyiben azok muszlimok. Lehet adni még a magzat után is, de ez nem kötelező.

Ibn Abbász azt mondta: „Allah Küldötte (béke legyen vele) kötelezővé tette a böjtmegtörés adományát, tisztulásként a böjtölő számára az oktalan és illetlen beszédtől, és a szegények élelmezéseként. Aki megadja ezt az [ünnepi] ima előtt, annak ez elfogadott zakát (kötelező adomány) lesz. Ám aki az ima után adja meg ezt, annak ez egy lesz az [önkéntes] adományok közül.” (Abu Dáúd).

Minden személy után egy egész száa kötelező adni (a száa egy űrmérték, kb. 12 dl) vagyis 2,250 kg-ot a búzából, vagy 2 kg-ot aszalt datolyából, vagy árpából. Megengedett, hogy az ember a száanál többet adjon, és megengedett, hogy az legyen a szándéka, hogy ami a kötelező fölött van, az önkéntes adomány.

A Hanafitáknak, Omár Ibn Abdul-Azíznak, Hassan Al-Baszrinak és imám Ahmednek egyik vallásjogi véleménye az, hogy megengedett száa értékét pénzben kifizetni.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza élt ezzel az engedménnyel, mivel ez a szegények számára hasznosabb és korunkban ez könnyebb.
Élünk azzal a megengedéssel, hogy lehet a Fitr zakátot hamarabb, már Ramadán hónap elejétől kezdve fizetni imám Safii szerint, illetve a hónap közepe után a Hanbaliták szerint. (A zakát azonban csak akkor érvényes, ha még az Eid ima előtt megfizetésre kerül.)
Élünk azzal a meghatározással, amelyet a tudósok konszenzussal (idzsmá) hoztak, hogy a Fitr zakátot a muszlimok szegényei számára kell kifizetni.
Miután áttekintettük az eltérő vallásjogi véleményeket ezekkel kapcsolatban, illetve annak alapján, amit más európai országokban használnak, a következő döntést hoztuk:
1. Erre az évre (2014/1435 H. Ramadán) a Fitr zakát értéke 1.500,- forint. Ezt az összeget az Eid imáig kell kifizetni. Ha ez nem sikerül, akkor az szadaqa lesz, nem pótolható zakat al-firtként.
2. Korábban kell megfizetni a Fitr zakátot, hogy el tudjuk juttatni azokhoz, akik részesülhetnek belőle (szegények és rászorulók).
3. A Magyarországi Muszlimok Egyháza felajánlja segítségét, hogy eljuttatja a zakátot az arra jogosultakhoz.

Utalással is lehetséges a Fitr Zakat elküldése

A számlaszámokat itt megtalálhatjátok:
Magyarorszagi Muszlimok Egyhaza

Forint bankszámlaszámunk: 11705008-20471860
Bank neve: OTP Bank

Eurós bankszámlaszámunk: 11763055-30458884
Bank neve: OTP Bank
IBAN: HU28 1176 3055 3045 8884 0000 0000 (Euro account)
Swift/BIC kód: OTPV-HU-HB

Ha utaltatok, akkor az utalási megbízást küldjétek el a MME email címére:
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., hogy ne csússzatok ki az időből
A KÖZLEMÉNY ROVATBAN FELTÉTLENÜL TÜNTESSÉTEK FEL, HOGY A Fitr zakat összegét utaltátok!

Bővebben...

Tudtad? Hasznos információk az iszlámról!

Elérhetőségeink