• Az iszlám vallás alappillérei: Az adakozás

Ki köteles Zakatot adni?

zakatA muszlimok nagy részének vagyona, illetve megtakarítása pénz formájában, vagy pénzhez mérődő vagyontárgyak formájában van. A zakát ebben az esetben akkor fizetendő, ha:
- teljes tulajdonnal rendelkezik a vagyon felett,
- eltelt egy (hidzsri) év úgy, hogy a vagyonban nem volt mozgás,
- a vagyon értéke elérte a niszábot, azaz 85 gramm 24 karátos arany árát.
Amennyiben a fenti feltételek teljesülnek, akkor a vagyon teljes értékének 2,5%-át kell zakátként kifizetni.

Segítség a niszáb értékének meghatározásához:
2012. augusztus 10-én a londoni aranytőzsde záróárfolyam 1618 USD/uncia volt. Egy uncia 28,349523 gramm, az amerikai dollár 226,41 Ft volt ugyanezen a napon a Magyar Nemzeti Bank középárfolyama szerint. Ennek megfelelően 85 gramm 24 karátos arany értéke 1.098.336,- forint. Tehát ezt az összeget elérő vagy meghaladó, egy éve mozdulatlan, teljes tulajdonban lévő vagyon 2,5%-át kell zakátként megfizetni.

Írta: Sulok Szultán Szabolcs


Forrás: facebook/Magyarországi Muszlimok Egyháza csoport

Bővebben...

A zákát (adakozás)

zakahA zakát vagyis a kötelező adakozás az iszlám harmadik pillére. A zakát megadása Allah tetszését és elégedettségét eredményezi, valamint megtisztítja a lelket, a vagyont és a társadalmat.

„Végezzétek el az imádkozást és adjátok meg a zakátot. Ami jót (a földi létben) megelőlegeztek magatoknak, azt megtaláljátok majd Allahnál. Allah szemmel tartja azt, amit cselekszetek.” (Korán 2:110)

Bővebben...

Az iszlám harmadik pillére: a zakát (a kötelező alamizsna)

adakozas-0042012. augusztus 03. Pénteki szónoklat – Fares seikh szónoklatának összefoglalója

A magasságos Allah előírta a Koránban a kötelező alamizsna kiadását. Összesen 82 ájában említette együtt a kötelező imádkozást és az alamizsnát. A magasságos Allah azt mondta: „Tartsátok meg az imádkozást, adjátok meg az alamizsnát, és engedelmeskedjetek a Küldöttnek, talán könyörületre leltek!” (Korán 24: 56)

Allah a következő parancsot adta adakozással kapcsolatban: „Ó ti hívők! Adakozzatok azokból a jó dolgokból, amiket szereztetek, és abból amit sarjasztottunk nektek a földből! S ne a rosszat szánjátok arra, hogy eladakozzátok, miközben ti magatok sem vennétek el, csak úgy, ha behunyjátok a szemeteket. S tudjátok meg, hogy Allah Gazdag és dicséretre méltó. A sátán a szegénységet ígéri nektek, és az erkölcstelenségre szólít fel titeket. Ám Allah Tőle származó megbocsátást és kegyet ígér nektek. És Allah Bőségesen Adományozó, Mindentudó” (Korán 2: 267-268)

Bővebben...

A böjtölés megszakításának adománya (zakátul-fitr)

böjtölés, Ramadán, zakat, adomány, adakozás, zakatul-fitr Ibn Omar - Allah legyen vele elégedett - azt mondta: „Allah Küldötte (béke legyen Vele) kötelezővé tette a böjtmegtörés adományát. Egy egész száa-t az aszalt datolyából, vagy egy egész száa-t az árpából, a szabad és a szolga, a férfi és a nő, a kicsi és a felnőtt muszlim után, és utasítást adott, hogy adják ezt ki, mielőtt az emberek elindulnak az (ünnepi) imára" (al-Bukhári, Muszlim).

Bővebben...

Az adakozás jelentősége és jutalmazása Allahnál

adakozas2012. április 13. Pénteki szónoklat – Fares seikh szónoklatának összefoglalója

Az adakozás az egyik legjelentősebb útja a jótetteknek és az engedelmességnek az iszlám vallásban. Olyan cselekedet, amely megtisztítja a lelket, közelebb viszi a hívőt a Paradicsomhoz, távol tartja őt a Pokolt-tűztől, és ami által szeretettel gondolnak rá az emberek. Allah elhárítja az adakozó emberről a csapásokat, betegségeket, és a rossz végzetet, továbbá az evilági és a túlvilági sikerességhez vezeti őt.

Bővebben...

Az adakozás jelentősége az iszlámban és hatása a muszlim ember életében

adakozas-0012011. augusztus 11. Pénteki szónoklat – Fares seikh szónoklatának összefoglalója 

A magasságos Allah azt mondta az adakozással kapcsolatban:
„Ó ti hívők! Adakozzatok azokból a jó dolgokból, amiket szereztetek, és abból amit sarjasztottunk nektek a földből! S ne a rosszat szánjátok arra, hogy eladakozzátok, miközben ti magatok sem vennétek el, csak úgy, ha behunyjátok a szemeteket. S tudjátok meg, hogy Allah Gazdag és dicséretre méltó. A sátán a szegénységet ígéri nektek, és az erkölcstelenségre szólít fel titeket. Ám Allah Tőle származó megbocsátást és kegyet ígér nektek. És Allah Bőségesen Adományozó, Mindentudó” (Korán 2: 267-268)

Bővebben...

Segítség a zakát kiszámításához

szamologepA muszlimok nagy részének vagyona, illetve megtakarítása pénz formájában, vagy pénzhez mérődő vagyontárgyak formájában van. A zakát ebben az esetben akkor fizetendő, ha:
- teljes tulajdonnal rendelkezik a vagyon felett,
- eltelt egy (hidzsri) év úgy, hogy a vagyonban nem volt mozgás,
- a vagyon értéke elérte a niszábot, azaz 85 gramm 24 karátos arany árát.

Bővebben...

Elérhetőségeink