NYILATKOZAT A LONDONI TÁMADÁSRÓL

A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Londonban tegnap este elkövetett merényletet. A támadás olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz.

Bővebben...

NYILATKOZAT MEKKA VÁROSÁRA IRÁNYULÓ RAKÉTATÁMADÁSRÓL

zarandoklat31A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a 2016. október 27-én Mekka városa ellenirányuló ballisztikus rakétatámadást, amelyet a húszi lázadók hajtottak végre Jemenből. (A ballisztikus rakétát a Szaúd-Arábiai Királyság légiereje Mekkától 65 kilométerre a levegőben megsemmisítette.)

Bővebben...

NYILATKOZAT A NIZZAI TÁMADÁSRÓL

nizzaA Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Nizzában csütörtök este elkövetett merényletet.

A támadás olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot és a terrort, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.

Bővebben...

NYILATKOZAT A PÁRIZSI MERÉNYLETEKRŐL

fzA Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli a Párizsban tegnap éjszaka elkövetett terrortámadásokat. A támadássorozat olyan terrorakció volt, amire nincs magyarázat, nem köthető egyetlen valláshoz, egyetlen nemzetiséghez sem vagy származáshoz. Az iszlám elítéli az erőszakot, az ártatlanok megfélemlítését, és megengedhetetlennek tartja a béke, a biztonság, a jog és a törvényes rend megsértését, bárki is legyen az elkövető.

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A muszlim az, akinek a beszédétől (nyelvétől) és a tetteitől (kezétől) biztonságban vannak az emberek. És az erős hitű muszlim az, aki mellett az emberek biztonságban érzik magukat és vagyonukat.” (an-Naszái)


A Magyarországi Muszlimok Egyháza részvétét fejezi az áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország kormányának és lakosságának.

Budapest, 2015. november 14.

MAGYARORSZÁGI MUSZLIMOK EGYHÁZA

Bővebben...

Nyilatkozat az iraki válságról

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében

Hála Allahnak, a teremtmények Urának. Allah áldása és békéje küldöttére, Mohamedre és a Próféták összességére.

Az erőszak, a terrorizmus és a biztonságban élők (bárki által való) megriasztásának elutasításából kiindulva és az emberi becsületességet megőrizve, a Magyarországi Muszlimok Egyháza komoly aggodalommal figyeli az Irak elleni háború megindítására irányuló katonai felkészülést.

Bővebben...

Nézőpont az Egyesült Államokban történt eseményekről és utóhatásairól

A Könyörületes és Irgalmas Allah nevében

Széleskörű tiltakozást váltottak ki minden nemzet részéről és mindenki elítélte azokat a terrorcselekményeket, melyek szörnyű robbanások formájában sújtották New Yorkot és Washingtont szeptember 11.-én.
Az iszlám hozzáállás, melyet az iszlám országok és polgári szervezetek nyilvánítottak ki az iszlám világban, Európában és az Egyesült Államokban egyaránt, kifejti azt az elvi hozzáállást, mely az iszlám alapelveiből és alapértékeiből indul ki, melyek az ember nemességét és tiszteletreméltóságát hirdetik. Az ember életére és vérére úgy hivatkozik, hogy ezek a szent dolgok közé tartoznak, melyeket őrizni és óvni kell.

Bővebben...

Nyilatkozat

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében

Tárgy: IV. világvallások hete, záró kerekasztal-beszélgetés a Bálint Zsidó Közösségi Házban

A Magyarországi Muszlimok Egyháza, a IV. világvallások hete záró rendezvényének napján, annak kezdete előtt kb. 6 órával, sajnálattal értesült arról a szomorú tényről, hogy a Bálint Zsidó Közösségi Házban a 2003. november 19-én megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen való részvétel feltételeként a Bálint Zsidó Közösségi Ház a Magyarországi Muszlimok Egyháza által delegált részvevővel szemben az alábbi feltételeket szabta:

Bővebben...

Nyilatkozat a madridi robbantásokkal kapcsolatban

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében

Az egész világot megrendítette az a súlyos és erőszakos robbantás-sorozat, amely március 11-én reggel rázta meg Spanyolország fővárosát, Madridot, amelyben tizenhárom ország, több mint kétszáz ártatlan polgára lelte halálát, és megközelítőleg ezerötszázan megsebesültek. Európa különböző városaiban milliós tömegek tüntettek elítélve a történteket.

Bővebben...

Nyilatkozat a Mohamed prófétát (béke legyen vele) sértő rajzokról

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében

A Magyarországi Muszlimok Egyháza mélységesen elítéli azt a szervezett, immár európai méreteket öltő sajtókampányt, amelynek célja az iszlám vallás, Mohamed Próféta (béke legyen vele), valamint a világon élő mintegy 1,3 milliárd muszlim megsértése, a vélemény- és a sajtószabadság ügyére hivatkozva. A különböző európai napilapok gyűlöletkeltő és sértő közléseinek globális negatív hatását figyelmen kívül hagyva, néhány magyar sajtóorgánum is csatlakozott e szégyenletes gyűlöletkeltő kampányhoz. Véleményünk szerint a felelős sajtó feladata az objektív tájékoztatás, nem pedig bizonyos emberek, csoportok vallásának, kultúrájának, érzelmeinek, identitásának tudatos és szervezett megsértése.

Bővebben...

Nyilatkozat a terrorizmusról

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében
Hála Allahnak, a teremtmények Urának. Allah áldása és békéje küldöttére, Mohamedre és a Próféták összességére.

Az erőszak, a terrorizmus minden formáját elutasítva, az emberi méltóságot és becsületességet megőrizve, a Magyarországi Muszlimok Egyháza komoly aggodalommal figyeli a magyar médiában egy, a terrorizmussal kapcsolatos hír kapcsán kibontakozó és egyre nagyobb vihart kavaró, az iszlám és a muszlimok ellen folytatott kampányt, amely veszélyezteti a társadalmi békét és békés egymás mellett élést.

Bővebben...

Nyilatkozat az iszlám vallás és a muszlim nők elleni uszításról

A Könyörületes és Irgalmas Isten - Allah - nevében
A diszkrimináció, a rasszizmus minden formáját elutasítva, az emberi méltóságot és becsületességet megőrizve, a Magyarországi Muszlimok Egyháza komoly aggodalommal figyelte a nemzetközi nőnapra időzített „szoboröltöztető" kampányt, illetve annak súlyosan diszkriminatív, az iszlám vallást követő emberek – s elsősorban a muszlim nők – ellen uszító, hangulatkeltő voltát.

Bővebben...

A fejkendő francia helyzetéről

Az Iftá és Kutatások Európa Tanácsának nyilatkozata a fejkendő (hidzsáb) franciaországi ügyével kapcsolatban
Ahogyan a világ összes muszlimját, úgy az Iftá és Kutatások Európa Tanácsát (a továbbiakban: a Tanács) - mint az európai muszlimok legnagyobb vallási tekintélyének képviselőjét - is meglepte, hogy a francia kormány a „vallási jelképek” viselésének betiltása felé irányult, amely tiltás elsősorban az iskolákban és közintézményekben tevékenykedő muszlim nők fejkendőviseléséhez való jogát sérti.

Bővebben...

Válasz Jacques Chirac beszédére

Válasz Jacques Chirac francia köztársasági elnök 2003. 12. 17-én, az Elisée Palotában elhangzott beszédére

Tisztelt Elnök Úr!

Az Önök országában sokan sokféleképpen beszélnek a világiasságról. Ön történelmük, hagyományaik részeként, sőt, nemzetük, köztársaságuk alapelveként értékeli a világiasságot, és számos történelmi példát hozott ennek alátámasztására. Arról beszélt, hogy országukban minden egyes állampolgár származástól és vallástól függetlenül egyenlő jogokkal, egyenlő esélyekkel rendelkezik, mert egy közös érték egyesíti őket, ez pedig a világiasság, ez alapján valósították meg például a nők egyenjogúságát is.

Bővebben...

Közlemény az Ajka-Devecser-Kolontár térségében történt katasztrófáról

A Magyarországi Muszlimok Egyháza folyamatosan figyelemmel kíséri az Ajka-Kolontár-Devecser térségében történt vörösiszap-ömlés okozta katasztrófa következményeit és a kárelhárítási munkálatokat.

Az iszlám alapelveiből kiindulva a Magyarországon élő muszlimok kötelességüknek tekintik a bajbajutottak megsegítését, illetve a katasztrófa következményeinek elhárítását. Ennek érdekében a pénteki imán gyűjtést hirdettünk, s a befolyt összegből – a régió önkormányzati illetékeseivel való egyeztetést követően – a kárelhárítási munkálatokhoz védőfelszerelést, illetve munkaeszközöket vásároltunk, amit a mai napon az Egyház munkatársai a helyszínre szállítottak.

Bővebben...

Nyilatkozat Mohamed prófétát (béke legyen vele) sértő filmről

A Könyörületes és Irgalmas Isten – Allah – nevében
A Magyarországi Iszlám Tanács mélységesen elítéli azt az Amerikai Egyesült Államokban készült filmet, amelynek célja az iszlám vallás, Mohamed Próféta (béke legyen vele), valamint a világon élő mintegy 1,5 milliárd muszlim megsértése volt, amely heves Amerika-ellenes reakciókhoz és támadásokhoz vezetett. Véleményünk szerint a felelős filmkészítők célja az objektív tájékoztatás, ismeretterjesztés vagy kulturált szórakoztatás, nem pedig bizonyos emberek, csoportok vallásának, kultúrájának, érzelmeinek, identitásának tudatos és gondosan kitervelt megsértése. A jelenlegi, Mohamed Próféta (béke legyen vele), s így minden muszlim ellen irányuló leplezetlen támadás nyilvánvalóvá teszi az iszlámofób és rasszista csoportok tevékenységének felerősödését.

Bővebben...

Nyilatkozat az Al-Jazeera televízió Magyarországot lejárató filmjéről

A Magyarországi Muszlimok Egyháza megdöbbenéssel nézte az Al-Jazeera hírtelevízió angol nyelvű adása által sugárzott, Glenn Ellis által készített filmet, amely Magyarországot a valóságtól teljesen eltérően mutatta be, s ezzel lejáratta országunkat a világ közvéleménye előtt, amely miatt Magyarország komoly politikai és gazdasági károkat szenvedhet.

Bővebben...

Elérhetőségeink