Kedves testvéreink, és oldalunkra látogató vendégeink

Szeretnénk titeket megismertetni az iszlám világ néhány neves előadóművészével, akik iszlám indíttatású megénekelt verseket (nasídokat) adnak elő. Az iszlám szabályai szerint ezek a nasídok nem tartalmazhatnak hangszeres kíséretet – kivéve dobot – valamint ezeknek az énekelt verseknek a nyilvános előadói csak férfiak és gyermekek lehetnek. Terveink szerint – ha Isten megsegít minket ebben - minden hónapban egy-egy új énekest, előadó csoportot mutatunk be. Jó szórakozást kívánunk a versekhez!

Dawud Wharnsby

Dawud Wharnsby

Bár a kanadai születésű Dawud Wharnsby az egyik legjelentősebb nyugati nasíd előadó, aki számos közös felvételt készített Yusuf Islammal (Cat Stevens), Zain Bikhaval és más neves iszlám előadókkal, mellette mind a mai napig ír és ad ki instrumentális zeneszámokat is. Több csodálatos CD-je jelent meg számos saját szerzeményű nasíddal, de közben kanadai és angliai (BBC-s) televíziós programok zenéjét is komponálta.
Wharnsby saját magát modern trubadúrnak tartja, aki rendszeresen utazik a világban, fellépve Kanadában, Skóciában, Észak Amerikában és Angliában. 2008-ban családjával Pakisztánba költözött, ahonnan felesége származik, és itt segíti az Al Nawaz iskola programját, amelyet felesége nagymamája, Imtiaz Nawaz alapított még 1986-ban.

Warnsby honlapja: wharnsby.com

Bővebben...

Raihan

RaihanRaihan (a Paradicsom Illata arabul) malajziai nashíd együttes, amelyet eredetileg öt tag alapított, és viharos gyorsasággal hódították meg Malajziát Puji-Puian című bemutatkozó albumukkal, 1996 októberében. A csoport tagjai Nazrey Johani, Che Amran Idris, Abu Bakar Md Yatim, Amran Ibrahim, és Azhari Ahmad volt, ő volt az együttes vezetője. 2001. augusztus 29-én az alapító vezető Azhari Ahmad szívrohamban meghalt. A négy megmaradt tag folytatta az albumok kiadását, amelyekből napjainkig 11 jelent meg, és Malajziában számos díjat is nyertek. Nazrey Johani visszavonult az együttesből, és helyét Nordin Jaafar vette át, de 2007-ben ő is kilépett, és Zulfadli Bin Mustaza került a helyére.
A Puju-Puian című album 1,5 milliós eladásával Malajzia legnagyobb példányban elkelt albuma lett, az együttes lemezeiből napjainkig több mint 3,5 millió darab fogyott el.
Az együttes weboldala: www.raihan.com.my
Bővebben...

Mehmet Karakuş

Mehmet KarakuşMehmet Karakuş, fiatal török ilahi énekes és zenész. Vallási indítatású énekei rendkívül népszerűek nem csak Törökországban, de a világ minden táján. Dallamvilága a klasszikus török kultúrát tükrözi, és mutatja be hallgatói számára. Jó szórakozást kívánunk a nasídok hallgatásához!
Bővebben...

Ahmed Bukhatir

Ahmed BukhatirAhmed Bukhatir tradicionális nashid-előadó. 1975-ben született, az Egyesült Arab Emirátusokban jól ismert Sharjah család sarja. 1989-óta nashid-előadó, akinek előadását a közönség mindig nagy szeretettel fogadja. 6 albumot adott már ki, ezek: Hasanat, Daani, Samtan, Fartaqi, Al Quds Tunadena, és Entasaf Al Layl.

 

Bukhatir internet oldala: www.bukhatir.org Itt további nasídokat, videókat és dalszövegeket találhattok.

Bővebben...

Talib Al-Habib

Talib Al-HabibTalib al-Habib Londonban született 1976-ban. Manchesterben nőtt fel, majd 10 évre Dél Afrikába költözött. Itt ismerkedett meg az iszlám tanításaival, és maga is muszlim lett. 2002 elején tért vissza az Egyesült Királyságba.
Nashidjainak jellegzetes stílusa a Manchesteri Fiú Kórusban eltöltött tízévnyi tagságából ered. 16 évesen kezdett el vallásos költeményeket írni, és tehetségét mind a mai napig felhasználja Istenszolgálatában. Három könyvet is írt az iszlám szellemiségéről és etikájáról. Eddig megjelent albumai a 2004-es „Az ártatlanság dalai”, és a „Rahma”.

 

 

Bővebben...

Zain Bhikha

Zain BhikhaZain Bhikha 1974. augusztus 9-én született dél afrikai énekes, dalíró, aki nasídjaival szerzett hírnevet magának. Más ismert muszlim előadóművészekhez hasonlóan (mint Yusuf Islam vagy Dawud Wharnsby Ali) Bhikha is számos albumját készítette más művészekkel együtt, de több szólóalbumja is van.

Jó szórakozást kívánunk a nasídok hallgatásához!

 

 

 

 

 

 

Bővebben...

Testvéreink ajánlották

Testvéreink ajánlották

Hallgassátok sok szeretettel azokat a nasídokat, amiket Testvéreink ajánlottak oldalunk látogatói számára. Ha van kedvenc nasídod, vagy előadó művészed, lemezed akkor oszd meg velünk.

Bővebben...

Ének- és zenehallgatás az iszlámban

zene-az-iszlamban-062001-ben fordítottam egy vallási témájú rövid művet „Tiltott dolgok, amit figyelmen kívül hagynak az emberek – és amelyektől óvakodni kell” címmel, Muhammad Szaleh al-Muneddzsid szíriai származású sejk tollából, aki olyan közismert vallástudósoktól tanult, mint Ibn Báz, Ibn Uthajmín, vagy al-Albání. Emlékszem arra, hogy ez volt az első könyv, amit arabról magyarra fordítottam, és amikor a könyvecske megjelent, vegyes fogadtatásban részesült a hazai muszlimok részéről. A többség kifejezetten örült annak hogy végre megjelent az iszlám hitélettel, viselkedéssel, családjoggal, kereskedelemmel és más témákkal foglalkozó, hiánypótló kiadvány, azonban voltak, akik fenntartásokkal fogadták. Akik nem rajongtak a könyvért, többek között azt sérelmezték, hogy az író az arab társadalmakban felmerülő problémákra adott meglehetősen markáns választ, és azt is szóvá tették, hogy a szerző a hanbalita jogi irányzatot és az ún. vahhábita mozgalmat képviseli, és a „minden tilos” típusú vallásosság ijesztő szellemét látták benne.

Bővebben...

Elérhetőségeink