NYILATKOZAT a hajnali ima valós idejéről

A Magasztos Allah azt mondta: „Ragaszkodjatok Allah kötelékéhez (a Koránhoz) mindannyian, és ne szakadjatok szét [csoportokra]!” (Korán, 3:103)

Allah a hívők egységet parancsolta meg, ezért nem szabad, hogy a Saria keretein belül, a különböző vallásjogi iskolák véleményei, értelmezései, módszerei oda vezessenek, hogy egyes csoportok, szervezetek, emberek összekülönbözzenek a vallás megalapozott tanításaiban, szembe menjenek a tényeken alapuló igazsággal és elkülönüljenek egymástól.

Sajnálatos módon, a hajnali ima idejének meghatározása az elmúlt időszakban éles vita tárgyává vált, s néhányan – a megfelelő szakértelem és tudás nélkül – megalapozatlan kijelentéseket tettek/tesznek és kétséget ébresztenek másokban.

Ezért a Magyarországi Muszlimok Egyháza a hajnali ima kezdetének meghatározásával kapcsolatban hosszú kutatások és konzultációk után azt a döntést hozta, hogy a Muszlim Világ Liga Iszlám Vallásjogi Tanácsa hatodik határozata szerint fog járni.

  1. Radzsab hónap 12-19. azaz 1986. március 22-29. között az Iszlám Vallásjogi Tanács ülést tartott Mekkában, a Muszlim Világ Liga épületében. Miután a Tanács, amelynek akkori elnöke Sejk Ibn Baz volt, meghallgatta a tudósok és a csillagászok kutatási eredményeit, 20 vezető tudós az Umma tudósai közül aláírták azt a határozatot, amely szerint a hajnal kezdete a keleti horizont alatt lévő 18. foknak felel meg.

Magyarázat: Amikor a Nap horizont alatti tartózkodásának mélysége 18°, akkor csillagászati szürkületről beszélünk. A szürkület hossza attól függ, hogy látszólagos napi mozgása során a Nap milyen szögben metszi a horizontot napnyugtakor és napkeltekor. Minél nagyobb ez a szög, annál gyorsabban halad át a szürkület 18°-os sávján, annál rövidebb lesz a szürkület időtartama. … „A Föld tehát nem osztható egyszerűen egy teljesen megvilágított nappali és egy teljesen sötét éjszakai oldalra. A szürkületi zóna 18°-kal csökkenti a hajnali és az esti oldalon a teljesen sötét éjszakai félgömb kiterjedését.” (Nagyváradi-Gyenizse: Földgömbgyakorlatok, 22. fejezet, PTE, 2010)

Az Európai Fatwa és Kutatás Tanácsa tizenkettedik rendes ülésén, amelyet a Tanács székhelyén, Dublinban, Írországban tartottak 1424. Dzul-Qidah 6-10., azaz 2003. december 31. és 2004 január 4. között, ugyanezt a határozatot fogadta el. Azaz a hajnal kezdete a keleti horizont alatt lévő 18. foknak felel meg.

Az Olasz Imámok és Vallási Vezetők Szövetsége 1434. Saábán 12-13., azaz 2015. május 30-31. között tartott ülésén szintén a fenti határozatot fogadta el, miszerint a hajnal kezdete a keleti horizont alatt lévő 18. foknak felel meg.

Ez a Saria (iszlám vallásjog) álláspontja és ha körülnézünk az iszlám világban azt látjuk, hogy az összes iszlám állam 18 és 19,5 fok közötti szürkületi szöget használ és nincs olyan iszlám állam, amely 18 foknál kevesebb értékkel számítaná a hajnali ima idejét. (Mivel 18 foknál kisebb értéknél az adott hely már a szürkületi zónában lenne, és a hajnali ima valós ideje a naptárban kimutatott időpontnál korábbra esne).

A Nemzetközi Csillagászati Központ, miután sok laikus ember kifogásolta a 18 fokos számítást 2015. július 5-én hosszú nyilatkozatot adott ki, amelyet 17 neves csillagász szakértő tudós írt alá. (A nyilatkozat címe: „A szakemberek konszenzusa: Nem helyes azt mondani, hogy a naptárakban szereplő hajnali ima ideje sokkal előbb van mint a hajnali ima valós ideje”)

Ezért arra kérünk minden muszlimot, hogy a bizonyítékkal alátámasztott módszert kövesse és tartózkodjon a vágyakon, illetve a megalapozatlan véleményeken alapuló cselekedetektől, ahogy Allah mondta a Koránban: „És ne járj annak nyomdokában, amiről nem rendelkezel tudással! Bizony, a hallásról, a látásról és a szívről – ezekről mind számot kell majd adnia [az embernek]!” (Korán, 17:36)

Magyarországi Muszlimok Egyháza