Mit jelent kendőt viselni egy muszlim nő számára? Kiemelt

Ezt a kérdést boncolgatták a hazánkban élő muszlim fiatalok az instagramon 2018. februárjában. Olvassátok el, mit jelent számukra a kendő és milyen üzenetet hordoz!

zena MIT„Sokan ha rám néznek, azt hiszik, hogy elnyomásban élek. Hogy miért? A válasz egyszerű: mert hidzsábot (kendőt) hordok. 

Pedig aki ismer, az tudhatja, hogy közel sem az elnyomottak életét élem, sőt! Annyi mindent csinálok a mindennapjaimban, hogy nem az ismerőseim, de olykor én is alig tudok kiigazodni magamon. 
Ellentétben a sok sztereotípiával, kendővel a fejemen, azt tanulok, amit szeretek, olyan munkahelyem van, amit szeretek, utazok a nagyvilágban EGYEDÜL is, ifjúsági munkákban tevékenykedek, építem a kapcsolataim, fantasztikus muszlim és nem muszlim barátaim vannak, vannak céljaim, amikért megállíthatatlanul dolgozom, döntöm magam előtt az akadályokat akármennyi időbe is teljen, és jól érzem magam itt Magyarországon. 

Büszke vagyok, hogy a fent felsorolt dolgokat, mind olyan viseletben csinálhatom, amit saját magam választottam magamnak, amiben jól érzem magam, és ami által nem mindennapi megjelenésem van. 

A hidzsábbal, nem csak pár plusz színes ruhadarabot veszek magamra, hanem a becsületemet és méltóságomat is. 
Nő vagyok, tehát értékes vagyok, így vigyázok magamra.” Alshami Zéneb

mimi MIT"Igaz, én még csak szeptember óta vagyok kendős, de már így is sok a tapasztalatom. Ért engem rossz, de annál több jó visszajelzés is. Sokan furcsállták, hogy szeptember elsején megjelentem kendőben a zászlós bevonulásnál. Sok osztálytársam odajött hozzám, megölelt és azt mondták, hogy nagyon jól áll nekem, és tisztelik bennem, hogy fel merem vállalni. Rengetegen észre sem vették, hogy rajtam valami megváltozott. Bár biztosan észrevették, de egy szóval sem említették, hogy mi van rajtam. Osztályfőnököm rögtön megkért, hogy készítsek egy előadást arról, hogy milyen is az én vallásom, hogyan jött létre és milyen szabályok vonatkoznak ránk.

Rendszeresen járok kosárlabda edzésekre. Eleinte féltem, hogy mi lesz. De Alhamdulillah nem történt semmi. Egy hónappal előre szóltam az edzőmnek, hogy szeretném felvenni a kendőt. Ő segített nekem beszélni a bírókkal és a másik edzőmmel. Amikor először bementem, kérdően néztek rám. Természetesen jöttek a kérdések, hogy „miért most?”, „miért hordod?” és a legfontosabb kérdés „Fürdésnél is rajtad szokott lenni?”. Aztán edzőm elmondta nekik, hogy attól még, hogy most már nem látják minden edzésen a hajam, ugyanaz az ember vagyok. 
Ért egy pár negativitás is engem. De már beletörődtem abba, hogy sokan nem képesek elviselni azt, hogy ha valaki máshogy néz ki, vagy más a vallása. Legtöbbször inkább csak elengedem a beszólásokat a fülem mellett és nevetek rajta egy jót.

Ezek ellenére szinte a legtöbb embertől pozitív visszajelzéseket kaptam. Nagyon boldoggá tesz az, amikor megértik és megdicsérik a kinézetemet. Vagy amikor rám mosolyognak anélkül, hogy én tenném meg először. 
Egy szóval nagyon örülök annak, hogy rengeteg elfogadó emberrel találkozom. Boldognak érzem magam a vallásomban és a kendőben. Semmit sem változtatnék ezen." Al-Ariki Mariam

nour MIT"Igaz nem vagyok nő. Nem tudom milyen érzés felvenni, felkötni, tűvel rögzíteni a kendőt a fejemen minden nap. Egy dolgot tudok, hogy ahányszor meglátlak téged, te, aki viseled a kendőt, elönt az öröm és a büszkeség. Kíváncsi vagy miért? Én sem tudom pontosan elmagyarázni, de azt viszont elmagyarázom, hogy miért lehetnék irigy. Minden nap, amikor a gyönyörű kendődben járod az utcákat, az igaz vallásunkra az iszlámra hívod fel az emberek figyelmét. Kedves és békés a megjelenésed, akárcsak Mohamed próféta tanításai.

Én ezt a képet nem tudom lefesteni az embereknek az öltözékemmel, bár megtehetném, hogy Dzsallabijját veszek fel meg valamiféle turbánt, de az valószínűleg más érzéseket váltana ki az emberekből férfi létem miatt. Negatív képet festettek rólunk a médiában? Félsz egy kicsit, izgulsz mindig, hogy mi van ha belebotlasz egy iszlámofób emberbe?

Azt kell mondjam, ez mind nem számít. Tudd, hogy miért teszed azt, amit teszel és in sha Allah ez vigasz lesz neked minden helyzetben. Légy magabiztos, és ne érdekeljen, mit mondanak a tudatlan emberek. Büszke lehetsz magadra, hogy Allah elégedettsége neked az első, nem pedig az embereké. Aki az emberek elégedettségét keresi, sosem fog nyerni.

És ha már erről beszélek, akkor engedd meg, hogy egy javaslatot adjak. Ha igazán Isten elégedettsége és a túlvilági kert a célod, akkor szerintem ne sajnáld a cicanaci fölött a hosszú ruhát vagy takaró szoknyát hordani. Biztos vagyok benne, hogy tudsz ugyan olyan divatos és csinos lenni a megfelelő ruhák viselésével. Ezt nem magam miatt mondom. Eleve egy olyan társadalomban élek, ahol a legtöbb lány mutatósan vagy kihívóan öltözködik. Tudom, hogy sok kritika ér téged ezzel kapcsolatban, és emiatt nem is szeretnék erről többet mondani.

A lényeg, hogy büszke vagyok rád nagyon, hogy viseled a hijábot, és hogy kiállsz a jogod mellett, a szabad vallásgyakorlás joga mellett, és hogy mindenki azt visel, amit akar. Mi muszlimok in sha Allah mindig azt viseljük, amivel Allah elégedett, és nem számít mit mondanak nekünk vagy ránk a negatív emberek. Köszönöm, ha eddig elolvastad és a legjobbakat kívánom neked. Allah áldjon!" Alshami Mohamed Nour

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Elérhetőségeink