Szeretnéd, ha a szüleid, rokonaid, ismerőseid is muszlimok lennének?

Mikor valaki muszlim lesz, hatalmas áldásban van része. Élete gyökeresen megváltozik, más szemmel nézi a világot. Ilyenkor felmerül a gondolat, hogy: „Istené a hála és dicsőség, hogy muszlim lettem! De mi lesz a szüleimmel, mi lesz a rokonaimmal? Mi lesz a barátaimmal és ismerőseimmel? Ők a pokolra fognak kerülni?”

Friss muszlimként elkezdünk dávázni a körülöttük élőknek. Hívjuk őket az iszlámra, próbáljuk nekik átadni azt a hatalmas élményt, amit a vallás nekünk adott... és általában falakba ütközünk. Szüleink, testvéreink, barátaink, de sokszor még gyermekeink is visszautasítják az iszlámot. Ezen a legtöbb esetben nem segít az sem, ha muszlimként példás életet élünk, ha előnyünkre változtunk, ha minden tekintetben pozitívabbá válik az életünk.

Ez a mi hibánk? Rosszul végezzük a dáwát? Rosszul hívunk az iszlámra?

Nem, ez nem feltétlenül a mi hibánk. A Próféta – béke legyen vele – egészen haláláig hívta az iszlámra Abu Talibot. A hagyományok szerint sikertelenül. Ha pedig a Próféta (béke legyen vele) – aki a legsikeresebb volt az iszlámra hívásban –, nem tudta Abu Tálibot meggyőzni arról, hogy muszlim legyen, akkor velünk is előfordulhat, hogy rokonaink körében süket fülekre találunk.

A Magasztos Allah azt mondja a Koránban:

„Ha elfordulnak - a te feladatod csupán a nyilvánvaló igehirdetés.” (16:82)

Tehát a mi feladatunk nem a rokonaink meggyőzése. A feladatunk az iszlám üzenetének átadása. Az igehirdetés.

Hogyan hirdetheted legjobban az iszlám jó hírét? Azokat keresd, akik fogékonyak az iszlám üzenetére! Hogyan teheted meg ezt? Erre sok jó módszer van.

Bekapcsolódhatsz például a közösségek munkájába. A közösségek nagyon nagy mértékben felerősítik az iszlám üzenetének átadását. Folyamatosan dáwa előadásokkal, kiállításokkal hívják az embereket. Az ilyen rendezvények szervezésében, lebonyolításában te is tudsz segíteni. Ilyenkor te is találkozhatsz az iszlám iránt érdeklődőkkel, megtudhatod mi az amit szeretnének tudni, mi az ami érdekli őket.

A közösségek könyveket, kiadványokat adnak ki, amelyekben a saját tudásoddal (írás, fordítás, lektorálás, tördelés, stb.) te is részt vehetsz.  Az iszlám iránt érdeklődők először a közösségeket keresik, ahol pontos felvilágosítást kapnak az iszlámról, nem úgy mint a híroldalakból vagy a médiából. A közösségekben tanulhatsz, így hitben erősebb és magabiztosabb leszel, és egyre egyszerűbb lesz az üzenet átadása.

Indíthatsz internet weboldalt, blogot is. Ez jó módszer, de csak akkor, ha folyamatosan vezeted. Sajnos a kezdeti lelkesedés a legtöbb testvérünkben hamar alábbhagy, létrehozzák a blogot, weboldalt, de egy-két bejegyzés után abbahagyják a vezetését. Ennél van jobb módszer is.

Ha szeretnéd, hogy az általad fontosnak tartott dolgok eljussanak azokhoz, akik az iszlám iránt érdeklődnek, inkább az iszlam.com blogjába írd meg. Oldalunkat mindenki megtalálja, aki az iszlám iránt érdeklődik. Évente több mint 50000-en olvassák oldalainkat. Olvasóink, nézőink közel ezer cikket találnak itt az iszlámról, muszlimokról, muszlimoktól.

Ha van olyan érdekes cikk, ami segíthet bárkinek az iszlámot megismerni, fordítsd le, és küld el nekünk. Mi minden olyan hírt, írást kiteszünk az iszlam.com oldalára, ami az iszlám üzenetét viszi az embereknek.

A feleségem 2002-ben lett muszlim, én 2003-ban. Akkoriban még az is gondot jelentett, hogy megtanuljunk imádkozni, mert nem volt olyan kiadvány vagy weboldal, amely segített volna ebben. Ma vagy 30 könyv van az iszlámról, van Korán fordítás, és körülbelül 50 muszlimok által készített honlap van Magyarországon. Ez hatalmas segítség azoknak, akik az iszlám iránt érdeklődnek, az új muszlimoknak, akik tanulni szeretnénekm és a régebbi muszlimoknak is hitünk erősítésében, és a folyamatos fejlődésben.

A legtöbb testvérünk azonban nagyon kevesett tesz azért, hogy az iszlám üzenetét átadja bárkinek is. Szomorúan tapasztaljuk, hogy sok muszlim szinte egész nap a Facebookon lóg, és haszontalan dolgokkal múlatja idejét, nem gondolva arra, hogy az időt nem ajándékba kaptuk, hanem el kell számolnunk vele Allah előtt. Minél hasznosabban használjuk fel az időnket, annál inkább elnyerhetjük Allah megelégedését. Allah a Koránban azt mondja:

„Azok, akik javaikat Allah útján költik el, hasonlatosak a vetőmaghoz, amely hét kalászt sarjaszt, mindegyik kalászban száz maggal. Allah megduplázza [az égi fizetségét], akinek akarja. Allah mindent magában foglal és [mindent] tud.” (Korán 2:261)

Ibrahim
Komáromi Zsombor

 

A cikk képeinek fő forrása:http://boingboing.net/2010/09/24/30days.html (érdemes végigböngészni!)