A forróság intelmei - 2015-08-07

Fares seikh szónoklatának összefoglalója

Ezekben a napokban tanulságos időszaknak vagyunk tanúi. A nyár hősége intő jeleket tartalmaz számunkra. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Ha erősödik a forróság, akkor hűvösben végezzétek (késleltessétek) az imádkozást, mert bizony a nagy forróság a Gyehenna fuvallatából való” (al-Bukhári és Muszlim).

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) így fohászkodott: „Ó Allah, menedéket kérek nálad a sír próbája elől, a Hamis (al-dedzsdzsál) próbája elől, az élet és a halál próbái elől, és a Gyehenna forrósága elől” (al-Naszáí).

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Ezen tüzetek, amelyet Ádám gyermekei gyújtanak egy hetvened része a Gyehenna tüzének”.

Ennek tudatában az okos ember felteszi a kérdést: Mit készítettem elő a túlvilág hőségétől és tüzének forróságától való védelemért? Az ember, aki sokszor nem képes elviselni az evilágon azt, hogy a nyári forróságban, délben, a tűző napon a szabadban álljon, mit fog vajon tenni akkor, amikor a nap az Ítélet napján megközelíti a hatalmas tömegekben összegyűlt embereket?

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „A nap közel ereszkedik a teremtmények fejéhez a Feltámadás napján, amíg egy mérföldnyire nem lesz tőlük, az emberek pedig tetteiknek megfelelően lesznek a verejték. Lesz közülük, akinek a bokájáig, lesz akinek a térdéig, lesz akinek a csípőéig fog érni, és lesz olyan is akinek a szájáig fog érni a verejték” (Muszlim)

A Pokol-tüzének gyötrelme szörnyű és rettenetes, de ugyanakkor igazságos büntetés azoknak, akik hitetlenek és képmutatók voltak. Allah így szólt a Koránban:

„És előhozzák azon a napon a Gyehennát, azon a napon emlékezni fog az ember. Ám mit használ neki a megemlékezés? Azt mondja: „Bárcsak előreküldtem volna valami jót [túlvilági] életem számára!” (Korán 89: 23-24).

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Előhozzák a Gyehennát, amelynek hetvenezer gyeplője lesz, és minden gyeplőnél hetvenezer angyal lesz, akik húzni fogják” (Muszlim, al-Tirmidzi)

„És amikor megfúvatik a kürt, nem lesz közöttük azon a napon vérrokonság és nem fogják egymást kérdezgetni. Akinek nehéznek találtatnak mérendői, ők azok akik boldogulnak, és akiknek könnyűnek találtatnak a mérendői, ők azok akik elvesztették magukat, örökké a Gyehennában maradnak. Megperzseli arcukat a Tűz, és vicsorítani fognak ott” (Korán 23:101-104)

Ilyen lesz a forróság az Ítélet napján és a Pokol-tűzben, és semmi más nem fogja ezt távol tartani az emberektől, csakis az istenfélelem:

„Ó, ti akik hisztek! Óvjátok meg magatokat és családotokat olyan Tűztől, melynek tüzelője az emberek és a kövek, amelyek felett kemény, szigorú angyalok állnak, nem fordulnak szembe azzal, amit Allah parancsol nekik, és megteszik azt, amire parancsot kapnak.” (Korán 66: 6)

Vannak, akik mindig ürügyet és kifogást keresnek maguk számára azért, hogy ne kelljen teljesíteniük Allah utasításait. A magasságos Allah így szólt:

„Örvendeztek azok, akiket hátrahagytak, annak hogy Allah Küldöttével ellentétben otthon maradtak, és utálták azt, hogy küzdjenek vagyonukkal és magukkal Allah útján. Azt mondták: „Ne vonuljatok harcba a hőségben! Mondd: A Gyehenna tüze forróbb! Bárcsak értenének! Nevessenek hát egy keveset, és sírjanak sokat, fizetségül azért, amire szert tettek.” (Korán 9: 81-82)

Önkéntes böjt a meleg napokon

Al-Haddzsádzs, aki Irak véreskezű kormányzója volt a hetedik század végén, egy alkalommal, amikor utazott Mekka és Medina között, megállt ebédelni, és közben meglátott egy beduint, akit meghívott ebédre. A beduin azonban azt mondta neki: „Olyan hívott meg engem, aki jobb mint te, és én elfogadtam a meghívását!”. Ekkor megkérdezte tőle, hogy ki az. Azt felelte: Allah, aki böjtölésre hívott! Al-Haddzsádzs elhallgatott, majd azt kérdezte: Vajon ebben a tikkasztó hőségben? Azt mondta: Igen! Böjtölök egy olyan napra készülve, amely forróbb. Azt mondta neki: Törd meg a böjtöt, és böjtölj holnap! Azt mondta neki: Ha garantálod nekem, hogy megmaradok holnapig! Azt mondta neki: Erre nincs lehetőségem! Akkor miért kérsz tőlem egy jelenlegi dolgot cserébe egy későbbiért, amire nincs hatalmad? – tette fele a kérdést a beduin, majd fogta magát, és útnak eredt.

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt is mondta: „Nincs olyan szolga, aki ha Allahért egy napot böjtölt, akkor Allah ne távolítaná ezért a napért az arcát a Pokol tűzétől hetven ősz (év) távolságra” (al-Bukhári és Muszlim)

Abú al-Dardá (Allah legyen vele elégedett) azt mondta: „Böjtöljetek azon a napon, melyen hatalmas a forróság, hogy védelemben legyetek a sírokból való előhozatás napjának hőségétől! Imádkozzatok két mozdulatsort (rak’át) az éjszaka sötétségében, hogy védelembe legyetek a sírok sötétségétől”

Az ítélet napjának hőségétől a böjtölésen kívül védelmet jelent az, ha valaki jótékonykodik az evilági életében. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: Minden ember a maga adományának árnyékában van, amíg az emberek között döntés nem születik – vagy amíg nem ítélkeznek az emberek között.

Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Hét féle ember lesz, akiket Allah árnyékban részesít, az árnyékából, azon a napon amikor nem lesz árnyék, csakis az ő árnyéka: Egy igazságos vezető (kormányzó), és egy fiatalember, aki a Mindenható és Fenséges Allah szolgálatában nőtt fel, és egy férfi akinek a szíve a mecsetekhez kötődik, és két férfi, akik Allahban szerették meg egymást, Őérte gyűlnek össze és Őérte válnak el egymástól, és egy férfi akit magához hívott egy szépséges asszony, ám azt mondta: Én bizony félem Allahot, valamint egy férfi, aki úgy adakozott, hogy nem tudta a bal keze, mit adott a jobb keze, és egy férfi, aki megemlékezett Allahról egyedüllétében, s megeredtek a könnyei” (al-Bukhárí és Muszlim).

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME