Magyarország Muszlimok Egyházának közleménye a koronavírusról Kiemelt

mme kozpontÖsszhangban a Magyar Kormány által bevezetett intézkedésekkel és figyelembe véve vallásunknak az élet védelmére irányuló alapcélkitűzését, az alábbiak szerint foglalunk állást:

A Magyarországi Muszlimok Egyháza 2020. március 12. (csütörtök) reggelétől kezdve intézményeiben határozatlan időre, visszavonásig felfüggeszti a pénteki ima megtartását, az oktatási programokat, és minden 100 főt meghaladó közösségi rendezvényt.

Ennélfogva a Magyarországi Muszlimok Egyháza arra kéri a muszlimokat és mindenkit, akihez a jelen közlemény eljut, hogy a helyzetre való tekintettel tegye meg a szükséges óvintézkedéseket és folyamatosan kövessék az egészségügyi és egyéb hatóságok ajánlásait és utasításait Magyarország egész területén és tartózkodjanak a közösségi médiában is terjedő alaptalan híresztelésektől és pánikkeltéstől.

Az Egyház továbbá arra kéri a betegeket, hogy – enyhe tünetek esetén is - kerüljék a közösségi helyeket, önmaguk és mások védelme érdekében. Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy „egy fertőző beteg ne menjen az egészségesekhez.” (al-Bukhári, Muszlim)

A hittudósok megengedettnek nyilvánították a közösségi összejövetelektől való távolmaradást, ha olyan intenzív az eső, hogy védekezni kell valamivel ellene. Egy esős napon egyszer Abdullah ibn Abbasz azt mondta a müezzinnek (az imára hívónak): „miután azt mondod, hogy »tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, tanúsítom, hogy Mohamed Allah Küldötte« ne mond, hogy »gyertek az imához« hanem mond azt, hogy »maradjatok otthonaitokban«”. Az embereknek ez nem tetszett, de Abdullah ibn Abbasz azt mondta: „Csodálkoztok ezen, amikor ezt az is megtette, aki nálam jobb ember volt? (Ezzel a Prófétára – béke legyen vele – és a Próféta müezzinjére utalt.) És én nem kívánom senkinek, hogy a sárban csúszkálva jöjjön imádkozni!” (al-Bukhári, Muszlim)

Ebből kiindulva, erősebb indok a közösségi ima elmaradására, ha az komoly egészségügyi kockázatot hordoz. Emellett a pénteki imát a hittudósok az egészséghez is kötötték. Tehát beteg, fájdalomtól szenvedő ember ne menjen a pénteki imára.

Allahhoz fordulunk fohásszal, hogy adjon mielőbbi gyógyulást a betegeknek, megmenekülést és egészséget minden ember számára!

Magyarországi Muszlimok Egyháza