Képes-e egyedül az ima ereje megállítani egy olyan járványt, mint a koronavírus? Kiemelt

Már Mohamed Próféta is másképp gondolta

A COVID-19 járvány a kormányokat és hírforrásokat arra készteti, hogy hiteles és hasznos tanácsokkal lássa el a világ népességét, mert ez a betegség valóban globális méreteket öltött. Nagy igény van az egészségügyi szakemberekre és olyan tudósokra, akik a járványok terjedését és hatását kutatják.

Szakértők, mint Dr. Anthony Fauci immunológus és Dr. Sanjay Gupta egészségügyi riporter azt mondják, hogy a leghatékonyabb eszközei a COVID-19 feltartóztatásához a jó higiénia és a karantén, vagyis az ember elszigetelődése másoktól abban a reményben, hogy ezáltal megelőzi a fertőző betegségek terjedését.

Vajon tudják-e, hogy még ki javasolta a jó higiéniát és a karantént járvány idején?

Mohamed, az iszlám prófétája, több mint 1300 évvel ezelőtt!

Bár ő semmilyen szempontból sem nevezhető járványügyi szakembernek, ettől függetlenül Mohamed bölcs tanácsokat adott az olyan járványok leküzdéséhez, mint amilyen a COVID-19.

Mohamed azt mondta: „Ha meghalljátok, hogy egy területen kitört a pestis, akkor ne menjetek oda, ha viszont a pestis olyan helyen tör ki, ahol ti tartózkodtok, akkor ne hagyjátok el azt.” (al-Bukhári ),

Azt is mondta: „Egy (ragályos) beteg embert ne vigyetek az egészségesekhez!.” (Muszlim)

Mohamed ösztönözte az embereket, hogy tartsák be a higiéniai szabályokat, amelyek által védve lesznek a fertőzésektől. Tekintsük meg a következő hadíszokat, vagyis Mohamed Próféta mondásait és cselekedeteit:

“A tisztaság a hit fele.” (Muszlim)

“Mosd meg a kezed miután felébredsz, mert nem tudod, hogy hol járt a kezed miközben aludtál.” (Malik)

“Az étel áldása az evés előtti és utáni kézmosásban rejlik.” (Abu Dáúd, gyenge hadísz)

És mi történik, ha valaki beteg lesz? Milyen tanácsot adott Mohamed az embertársainak, akik fájdalmakkal küszködtek/küszködnek?

Ő arra ösztönözte az embereket, hogy vegyenek igénybe orvosi ellátást és ha kell, szedjenek gyógyszereket, mert azt mondta: “Vegyétek igénybe az orvosi ellátást, mert Isten nem küldött egy betegséget sem anélkül, hogy annak ne lenne gyógymódja,  egy betegséget, az öregséget kivéve.” (Abu Dáúd)

Talán a legfontosabb, hogy egyensúlyban tudta tartani a hit alapú gondolkodást az empirikus gondolkodással. Az elmúlt hetekben, néhányan már oda jutottak, hogy kijelentsék, hogy az imádkozás jobban véd a koronavírustól, mint az emberek közötti távolságtartás (social distancing) és a karantén szabályainak betartása. Hogyan reagált volna Mohamed Próféta arra a gondolatra, hogy az ima a legfőbb vagy egyetlen gyógymód?

Tekintsük meg, hogy mit mondott a Próféta a következő történetben, amelyet a kilencedik századi perzsa tudós, At-Tirmidi hadísz gyűjteményéből ismerünk: „Egy nap Mohamed Próféta látott egy beduint, aki otthagyta a tevéjét anélkül, hogy megkötötte volna. Megkérdezte a beduintól, “Miért nem kötöd meg a tevédet?” A beduin azt válaszolta, “Istenre hagyatkozom.” A Próféta azt válaszolta: “Kösd meg a tevédet előbb, majd hagyatkozz Istenre.” (at-Tirmidi)

Mohamed Próféta ösztönözte az embereket, hogy útmutatást keressenek a vallásban, de bízott benne, hogy betartják az alapvető óvintézkedéseket.

Más szóval, remélte, hogy az emberek használják a józan eszüket.

(A fordítás a Newsweek cikke alapján készült: https://www.newsweek.com/prophet-prayer-muhammad-covid-19-coronavirus-1492798?amp=1)