26. hadísz - Az emberek kibékítése és megsegítése

Abu Hurejrára hivatkozva – Allah legyen elégedett vele – jegyezték fel: Allah Küldötte azt mondta: „Az ember minden porcikájáért jár adomány minden egyes napon, amelyen felkel a Nap. Igazságot teszel két ember között (kibékíted őket), ez adomány. Segítesz egy embernek a hátasállatára felszállni, vagy felteszed rá a holmiját, ez adomány. A jó szó, adomány, és minden egyes lépésedért, amelyet az imádkozás végett megteszel, adomány [jár]. Ha eltávolítod az ártalmas dolgot az útról, ez adomány.” (al-Bukhári, Muszlim)

Tanulságok és hasznos tudnivalók:

  • Allah kegyei mutatkoznak meg az ember testében és szerveiben, ezért köszönetet kell nyilvánítani a Magasságos Allahnak a Neki való engedelmesség útján. Mukhlid ibn el-Huszein azt mondta: „A hála az ellenszegülés elhagyása.”

  • Minden nap, minden egyes csontocskáért jár köszönetnyilvánítás Allahnak. Ez a test iránt kötelezettség. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Minden ember Ádám gyermekei közül háromszázhatvan ízületre lett teremtve …” (Muszlim) Ahmed, Muszlim és Abu Dávúd azt jegyezte le Abu Darr-tól ( Allah legyen elégedett vele ), hogy a Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Valamennyiőtök mind porcikájára adatik adomány. Minden magasztalás (Szubhan Allah mondása) adomány, minden hálaadás (Elhamdulillah mondása) adomány, minden hitvalló megnyilatkozás (Le ilehe ill-Allah mondása) adomány, minden dicsőítés (Allah akbar mondása) adomány, minden jóra parancsolás adomány, és minden megvetendő dologtól való eltiltás adomány. És mindezekkel felér két raka, amit délelőtt végez [az ember].”
    A Próféta ( béke legyen vele ) amikor felkelt és amikor lefeküdt azt mondta: „Ó Allah! Minden kegy, ami nálam reggelre kelve (estére érve) találtatik, vagy bármely teremtményednél, az Tőled van egyedül, nincs Neked társad, Téged illet a hála, s Neked jár a köszönet.” Aki reggel elmondja ezt, teljesítette az aznapi köszönetét és aki este mondja el ezt, teljesítette azon éjszakának a köszönetét.” (Abu Dáúd, an-Naszái)

  • Azon a napon, amikor az ember teljesíti az Allah által előírt kötelességeket és eltávolodik a tilalmaktól, teljesítette a napi köszönetnyilvánítást, amely a testéért jár.

  • A legjobb adomány az, amelynek a haszna másokra is kiterjed: az emberek kibékítésére való törekvés, és a rászorultak megsegítése mind jutalmat érdemel.

  • A muszlim ember segít a testvérén és figyel a szükségleteire. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „A Paradicsom emberei között van olyan ember, aki könyörületes, jószívű minden rokonával és minden muszlimmal.” (Muszlim)

  • Milyen dicséretes dolog az emberek kibékítése! Abu ad-Dardától jegyezték fel, hogy Allah Küldötte ( béke legyen vele ) azt kérdezte: „Ne mondjam-e el nektek, melyik jobb a böjt, az ima és az adakozás fokánál? Azt felelték (a társai): De igen! Ó, Allah Küldötte! [Erre] azt mondta: Az egymás közötti viszony javítása. Bizony két ember viszonyának tönkretétele maga a leborotváló.” (szahíhul-dzsámi 2595) Egy másik hadíszban Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) úgy folytatta: „Nem mondom, hogy leborotválja a hajat, hanem leborotválja a vallást.” (al-Albáni, ghájatul-marám 414)

  • Ebben a hadíszban a jó szó kimondására való buzdítás van. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Azok között a dolgok között, amelyek megbocsátást vonnak maguk után, [ott van] az üdvözlés és a jó beszéd.” (at-Tabaráni, szahíhul-dzsámi 2232)

  • A muszlim jó és csak jót mond. Abdullah ibn Amr ( Allah legyen elégedett vele ) azt mondta: „Allah Küldötte soha nem volt förtelmeset cselekvő, sem förtelmes beszédű. És mindig azt mondta: A legjobb közületek a legszebb erkölcsű.” (al-Bukhári, Muszlim)

  • A kimondott szó az iszlámban felelősséget jelent, és az ember valamint a társadalom javát, érdekét kell, hogy szolgálja, hiszen egy nemzet pusztulása, vagy felemelkedése akár egy szón is múlhat.

  • Az iszlám a tisztaság vallása, és arra szólítja fel követőit, hogy távolítsák el az útról mindazt, ami ártalmas az embereknek, és jutalmat ígér ezért. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Miközben egy ember gyalogolt egy úton, talált egy tüskés ágat, és félretette. Ezért Allah meghálálta neki ezt és megbocsátott neki.” (al-Bukhári, Muszlim) Egy másik hadíszban ezt a cselekedetet a hit részei közé sorolta, amikor azt mondta Mohamed Próféta ( béke legyen vele ): „A hitnek hetven és még egynéhány foka (ága) van. A legmagasabb azt mondani: «Lá iláha illa Allah» (Nincs más isten, kivéve Allah) és a legalsó eltávolítani az ártalmas dolgot az útból.” (al-Bukhári, Muszlim)

  • A muszlimnak nem szabad semmilyen jócselekedetet lebecsülnie, akármennyire kicsi legyen is az. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Óvakodjatok a Tűztől akár egy fél datolya adakozásával is, és aki azt sem talál, akkor akár egy jó szóval.” (al-Bukári, Muszlim) A szó (beszéd) jósága pedig módjában, témájában, és előadásában nyilvánulhat meg. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Ne becsüljetek le semmit a jótettből! Derűs arccal találkozni a testvéreddel [is jótett].” (Muszlim)

  • Az iszlám felelőssé teszi a muszlimot mindenért, ami körülötte van. Ez a hadísz arra neveli a muszlimot, hogy aktív résztvevője legyen a társadalomnak.

  • Ez a hadísz azt mutatja, hogy a muszlim hasznos ember és hasznosan tölti idejét: ha egyedül van, megemlékezik Istenről; ha embertársaival van, akkor segít nekik és jól viselkedik velük; ha pedig az utcán jár, akkor eltávolítja az ártalmas dolgot onnan.

  • Ez a hadísz szerénységre neveli a muszlimot, hiszen buzdítja őt, hogy segítsen testvérének cipelni a holmiját, távolítsa el az ártalmas dolgokat az útról. Ez mind eltávolítja a beképzeltséget 1 a szívből. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Nem megy a Paradicsomba az, akinek a szívében egy porszemnyi felfuvalkodottság is van. Ekkor egy férfi azt mondta: Az ember szereti, ha szép a ruhája és szép a cipője. A Próféta ( béke legyen vele ) így válaszolt: „Allah szép és szereti a szépséget. A felfuvalkodottság az igazság elutasítása és az emberek lebecsülése.” (Muszlim)

  • A hadísz rámutat a mecsethez gyaloglás előnyére, és arra, hogy minden egyes lépésben egy adományért járó jutalom van. Ez ösztönzően hat a muszlimokra, hogy részt vegyenek a közös imádkozásokon és látogassák a mecseteket. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Az ember imája a közösségben huszonötszörösen felülmúlja a házában vagy a piacon végzett imáját.” Mégpedig azért, mert ha elvégezte a mosakodást, s azt kellő módon tette, majd elindult a mecsetbe – s csak az ima késztette kimozdulásra –, akkor minden egyes lépésénél egy fokkal feljebb emelkedik, és ugyanekkor eltöröltetik egy rossz tette. S ha imádkozik, akkor az angyalok folyamatosan fohászkodnak érte mindaddig, míg az imahelyén van: „Uram! Üdvözítsd őt! Irgalmazz neki!” (al-Bukhári, Muszlim)
    Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) dicsérte azokat, akik a mecsetbe járnak akkor is, ha sötét van. Azt mondta: „Örömhírt adjál a sötétben mecsetbe járóknak: a Feltámadás Napján teljes fényben lesznek.” (at-Tirmidi) Továbbá Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Aki elmegy egy mecsetbe vagy [onnan] visszajön, Allah egy szálláshelyet készít elő neki a Paradiccsomban, valahányszor elmegy vagy visszajön.” (al-Bukhári)

  • Ebben a hadíszban a Próféta ( béke legyen vele ) csupán példákat említett, de minden olyan tett, ami Allahhoz közelít – legyen az istenszolgálat vagy a teremtményekhez való jóság –, adomány. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Minden jótett adomány.” (al-Bukhári, Muszlim)

  • Ha minden jótett adomány, akkor a muszlim embernek ügyelnie kell az idejére, hogy csak a jótettekre fordítsa azt.

  • Az előző (a 25.) hadíszban említett cselekedetek inkább az ember és az Isten közötti kapcsolatról szóltak, az ebben a hadíszban említett cselekedetek inkább az ember és környezete közötti kapcsolatáról szólnak.

1 A beképzeltek olyanok lesznek az Ítélet Napon, mint a hangyák, mindenki rájuk fog lépni, és megalázottságban lesz részük. Ahogy az Isten nem szereti a beképzelteket, nem szereti a beképzeltségről árulkodó neveket sem (például a királyok királya). Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Az Ítélet Napon előjön egy hatalmas, kövér férfi, de a súlya Allahnál annyi sincs, mint egy szúnyog szárnyáé.” (al-Bukhári)