41. hadísz - Allah törvényének követése a hit alappillére

Abu Mohamed, Abdullah ibn Amr ibn al-’Ászra hivatkozva – Allah legyen elégedett vele – jegyezték fel, aki azt mondta: Allah Küldötte így szólt: „Egyikőtök sem lesz hívő (teljességgében) addig, amíg a vágya nem követi azt, amit én elhoztam (az iszlám tanításait).” (haszan szahih, Kitáb al-Huddzsa) 1

Tanulságok és hasznos tudnivalók:

  • Figyelmeztetés van a hadíszban arra vonatkozóan, hogy az ember ne helyezze előbbre vágyait, szokásait vagy logikai érveit az Allah Küldötte ( béke legyen vele ) által hozott tanításoknál. Allah azt mondja:
    „Ti hívők! Ne helyezzétek [magatokat] előtérbe Allah és a Küldötte előtt! És féljétek Allahot! Ő [mindent] hall és tud.” (Korán, 49:1)

  • A teljes hitű az, akinek a vágya, kénye-kedve Allah vallását és törvényét követi, vagyis ő az, aki engedelmeskedik Allahnak és Küldöttének ( béke legyen vele ) mindenben, aláveti magát akkor is, ha valami számára nem tetsző dologról van szó. Allah azt mondja:
    „De nem, az Uradra! Mindaddig nem lesznek hívők, ameddig nem tesznek téged döntőbírának abban, ami vita tárgyát alkotja közöttük, nem éreznek feszélyezettséget a lelkükben amiatt, amit döntöttél, s teljes alázattal alá nem vetik magukat [annak].” (Korán, 4:65)
    A teljes hitű muszlim által kedvelt dolgokat a Saria (iszlám törvénykkezés) szabja meg. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Az egész [muszlim] közösségem (ummám) be fog jutni a Paradicsomba, kivéve azt, aki nem akar.” Erre a társai megkérdezték: „Ki ne akarna?” A válasz ez volt: „Aki engedelmeskedik nekem, az bejut a Paradicsomba. Aki nem engedelmeskedik nekem, az nem akarja (hogy a Paradicsomba jusson).” (al-Bukhári)

  • A hívő arra neveli magát, hogy a vágyai a Sariát kövessék. A hiányos hitű néha előbbre helyezi a saját kényét-kedvét, a képmutató és a hitetlen pedig elferdíti a törvényt a kénye-kedve szerint. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „És a pusztítók (amik az embert elpusztítják) [a következők]: a fösvénység 2 ,156 aminek engedelmeskednek; a kény-kedv, amit követnek; és az, amikor az ember el van telve önmagától.” (szahíhul-dzsámi 3045)

  • A vágy (kény-kedv; arabul: el-hawa) az iszlám szóhasználatban az igazságtól való elhajlást jelenti, a saját gondolatok kedvelését, és a behódolást ezeknek, még akkor is, ha tévesek és ellenszegülést jelentenek. Mindemellett a vágy a lélek tiltott vágyakozását is jelenti, amelyet istenségként imád az ember, ha engedelmeskedik ennek, és előbbre helyezi, mint Allah parancsait. Tehát az ilyen vágy követése eltérít Allah vallásától.

  • A vágy követése a hit hiányára, és ez pedig hatalmas veszteségre és tévelygésre utal. Az okos az, aki ellenáll a lélek züllött kívánságainak és felhasználja eszét arra, hogy megismerje a jót, és aszerint cselekedjen, valamint hogy elkerülje a rosszat. Allah azt mondja:
    „aki pedig félte Ura méltóságát és visszatartotta magát a kénytől, annak a Paradicsom a lakhelye.” (Korán, 79:40-41)

  • A hívő nem a kénye-kedve, a vágya után megy, hanem az Allahnak tetsző tetteket keresi, és meg is teszi azokat. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „A Tűz a vágyakkal van körülvéve, és a Paradicsom a nehézségekkel van körülvéve.” (Muszlim)

  • A Saria követése boldogság és megmenekülés, emellett pedig jelzi Allah és Küldöttének ( béke legyen vele ) szeretetét.
    „Mondd: ’Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem! Akkor Allah [is] szeretni fog benneteket és megbocsátja bűneiteket.’ Allah Megbocsátó és Könyörületes.” (Korán, 3:31)

  • A muszlim abból a szempontból is elszámol önmagával, hogy követti-e Allah parancsait és Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) tanításait vagy sem.

  • Ahluszunna val-dzsamaá szerint a hit gyarapszik és csökken. A vágy követése pedig csökkenti a hitet.

  • A muszlim aláveti magát Allah parancsának attól függetlenül, hogy az összhangban van-e azzal, amire vágyott, vagy sem. Ábisz b. Rabija azt mondta: Láttam, amikor Omar ibn al-Khattáb ( Allah legyen elégedett vele ) megcsókolta a Fekete Követ, és azt mondta: „Én tudom, hogy te csak egy kő vagy. Nem segíthetsz, és nem árthatsz nekem semmit, és ha nem láttam volna Allah Küldöttét ( béke legyen vele ) megcsókolni téged, akkor én sem csókoltalak volna meg.” (al-Bukhári, Muszlim)

  • A hívő szereti Allahot és parancsait, és nagyra becsüli tilalmait, ezért arra törekszik, hogy kedve és vágya kövesse azt, amit Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) elhozott. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Aki engedelmeskedik nekem, engedelmeskedik Allahnak. Aki nem engedelmeskedik nekem, nem engedelmeskedik Allahnak.” (al-Bukhári, Muszlim)

  • Erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy a vágyak Allah törvényét kövessék. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „A legjobb dzsihád (erőfeszítés), amikor az ember saját maga és vágya ellen küzd.” (szahíhul-dzsámi 1099)

  • Az ember először hozzon bizonyítékot, utána ítélkezzen, ne pedig ítélkezzen, és utána hozzon erre bizonyítékot. Aki így tesz, az eszét teszi alapnak, és a Koránt és a Szunnát követőnek.

  • A Saria által hozott rendelkezéssel való ítélkezés kötelező. Allah azt mondta:
    „Aztán (a helyes) ösvényre (törvényre) helyeztünk téged a [vallás] dolgában. Kövesd hát azt!” (Korán, 45:18)
    Az elfordulás attól, amit Allah Küldötte ( béke legyen vele ) hozott, viszont Allah haragját vonja maga után:
    „Ekképpen mondunk el neked történeteket arról, ami korábban történt, és adtunk neked emlékeztetőt Magunktól. Aki elfordul attól, az bizony a Feltámadás Napján terhet fog hordani. Örökké abban maradnak, és borzalmas lesz a terhük a Feltámadás Napján!”
    (Korán, 20:99-101)

  • Az a kinyilatkoztatás, amit Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) kapott általános érvényű, az egész emberiséghez szól és minden időre érvényes. Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) azt mondta: „Arra esküszöm, Akinek a kezében van Mohamed lelke, hogy aki hall rólam ebből a közösségbből – akár zsidó vagy keresztény –, és ezután úgy hal meg, hogy nem hisz abban, amivel el lettem küldve, az a Pokol emberei között lesz!” (Muszlim)

  • Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) társai példát mutattak az engedelmességben és az Allahnak való alávetettségben, valamint annak szeretetében, amit Allah és Küldötte ( béke legyen vele ) szeret, és annak gyűlöletében, amit Allah és Küldötte ( béke legyen vele ) gyűlöl; továbbá a lélek kívánalmai és vágyai felett aratott győzelemben és a Saria előnybe részesítésében a saját gondolatokkal szemben, ha a kettő között ellentét vagy zavar alakult volna ki. Jelmondatuk ez volt: „Hallottuk és engedelmeskedünk.” (Korán, 2:285)

  • Sajnos léteznek olyan emberek, akik koránistáknak nevezik maggukat 3 és azt állítják, hogy elég csak a Koránt követni és nincs szükség a hadíszokra. Azt mondják: csak aszerint kell cselekedni, ami a Koránban van, és nem kell foglalkozni azzal, ami nincs benne. Erre Mohamed Próféta ( béke legyen vele ) már rég figyelmeztetett minket, azt mondta: „Hamarosan lesz olyan, aki hátradől a heverőjén, és ha egy mondásom eljut hozzá, azt mondja: ’Köztünk és köztetek (az ítélet forrása kizárólag) Allah könyve. Amit megengedettnek találunk benne, azt megengedjük. Amit tiltottnak találunk benne, azt megtiltjuk.’ De valójában, amit Allah Küldötte megtiltott, az olyan, mint amit Allah tiltott meg!” (szahílul-dzsámi 8186, at-Tirmidi, ibn Mádzsah, Ahmed) Valamint azt mondta ( béke legyen vele ): „Nem szeretnék senkit közületek úgy találni, hogy heverőjén hátradől, és amikor egy parancsom vagy tiltásom eljut hozzá, azt mondja: ’Nem tudom. Amit Allah könyvében találunk, azt követjük.’” (Abu Dáúd, at-Tirmidi, ibn Mádzsah, Ahmed; hiteles)

1 Bár ez a hadísz a „Negyven hadísz” része, több tudós azt mondta róla, hogy nem megfelelő hitelességű (gyenge hadísz). Erről részletesen számol be Al-Háfiz Ibn Radzsab „Dzsámmi al-ulum wal-hikem” című könyvében (394-395). Ennek ellenére a jelentését több helyes hadísz támogatja.

2 Ali ibn Abi Tálib ( Allah legyen elégedett vele ) azt mondta: A fösvényen csodálkozok. Abban a szegénységben él, amitől menekült és elszalasztja a gazdagságot, amit keresett. Szegényként él az evilágon, de gazdagok között fog elszámolni (vele Allah) a túlvilágon.

3 Bizony hazudnak, mert ha tényleg a Koránt követnék, akkor közel száz idézetet találnának benne, amelyek a Próféta ( béke legyen vele ) követésére parancsolják a hívőt, például: Allah azt mondta: „amit a Küldött ad nektek, vegyétek el! És amit megtilt, attól tartózkodjatok!” (Korán 59:7)