Abdulmajid Al-Zindani: Kié vagyunk? (A hit útja 9. rész)

Kié a kéz, amivel dolgozol, a láb, amivel jársz, a nyelv, amivel beszélsz, az ész, amivel gondolkodsz, és minden, ami a testeden (testedben) van, és te használod? Mindez kié? Kié az életed? Kié vagy te és kié vagyunk mi mindannyian?


Te választottad, hogy e világra gyere? Te választottad a szüleidet? Te választottad az országodat? Te választottad azt a kort, amelyben születtél? Te választottad a külső megjelenésed vagy a (külső és belső) tulajdonságaidat? Te választottad a fizikai és szellemi képességeidet? Te választottad, hogy férfi avagy nő légy? Te választottad hogy idős korodban megint gyenge légy, akár gyermekként? Te választottad, hogy megbetegedj? Te választottad, hogy az evilági életed véges legyen és, hogy meghalj?

„Allah az, Aki a gyengeség [állapotából] teremtett meg titeket. Majd a gyengeség után erőt adott. Aztán – az erő után – gyengeséget és ősz hajat adott. Azt teremt, amit akar. És Ő az, Aki [mindent] tud és [mindenre] képes.” (Korán 30:54)

Ezek a dolgok a legfontosabbak az életedben és te semmit sem tudsz tenni ellenük. A gyermekeid, a rokonaid, a néped érdekében sem tudsz ezekbe beleavatkozni. Sőt, ha az egész emberiség összefogna, akkor sem tudna változtatni ezeken a dolgokon.
Tehát mi mindannyian szolgák vagyunk, a Teremtő szolgái. Ő hozta a teremtményeit e világra és Ő viszi el azokat belőle; és minden teremtményének más és más tulajdonságokat adott.
Gondolkozz csak el a saját testedről! Teremtettél-e belőle húst vagy csontot, vagy vért, vagy akár csak egy szőrszálat is? Vagy talán más ember testéből teremtettél valamit? Vagy ők belőled?

„Bizony, akikhez Allah helyett fohászkodtok, azok éppenúgy szolgák, mint ti.” (Korán 7:194)

Mi a véleményed arról az emberről, akire egy érzékeny, igen bonyolult és értékes szerkezetet bíznak megőrzésre, amit nem ismer és ő a tulajdonos beleegyezése nélkül összevissza állítgatja a kapcsolókat, tekergeti a gombokat azon? Ugye te is felelőtlennek, ostobának találod ezt a viselkedést?! Most pedig kérdezd meg magadtól, hogy te nem teszed-e ugyanezt!
Ha a józaneszű ember elgondolkodna saját magán rájönne, hogy semmi sem az övé a testéből. Rájönne, hogy semmit sem szabad tennie anélkül, hogy arra engedélyt kapna a „tulajdonosától”.
Hiszen, ha egy ismeretlen szerkezet helyes üzemeltetését szeretné megtudni valaki, megkérdezi annak készítőjét, feltalálóját, elolvassa a használati utasítást, nehogy tudatlansága folytán kárt tegyen benne. Ugyanígy az embernek önmagával szemben is felelősségteljesen kell viselkednie és követnie kell Teremtője utasításait, az általa kijelölt utat. Ki tudhatná jobban, hogy mi a legjobb az ember számára, ha nem az, Aki megteremtette?

„Bizony Őt illeti meg a teremtés és a parancs. Áldassék Allah, a teremtmények Ura!” (Korán 7:54)

Ezért az ember első kötelessége, hogy megismerje Urát és az Ő küldötteit, akikkel elküldte a Teremtő az üzenetét és a parancsait.


Miért lettünk teremtve?