Az utazó imája

„Ha úton vagytok a földön, nem róható föl vétketekül, ha lerövidítitek az imát, amennyiben féltek, hogy a hitetlenek rosszat forralnak ellenetek.” (Korán 4:101)

Jáli ibn Omiah azt mondta: „Kérdeztem Omar ibn al-Khattabtól, miért rövidítik az emberek az imát, mikor Allah azt mondta „amennyiben féltek, hogy a hitetlenek rosszat forralnak ellenetek” és már nincs ilyen félelem? Akkor Omar azt mondta: – Én is csodálkoztam azon, amin te csodálkoztál, és kérdeztem azt a Prófétától, mire ő azt mondta: – Ez Isten adománya (hogy lerövidítjük az imát), fogadjátok hát el Isten adományát.”

– Amikor az ember megkezdi az utazást, és elhagyja a helyét, akkor megengedett, hogy néhány kötelező imát lerövidítsen. Ez a déli, a délutáni és az esti imára vonatkozik, és ilyenkor 2 rakát lehet imádkozni 4 helyett. A reggeli és a naplementi imák nem változnak.
– Ez a kedvezmény akkor is fennáll, ha az utazó megérkezett végcéljához, és ott maximum négy napig szándékozik maradni.
– A tudósok összekülönböztek azzal az esettel kapcsolatban, ha valaki négy napnál tovább szándékozik maradni. Van, aki utazónak tekinti, és van aki nem (biztonságosabb, ha már nem tekintjük utazónak).
– Ha az ember nem tudja, hogy meddig marad, és az a szándéka, hogy amint befejezi tennivalóját, visszamegy, akkor utazónak tekintjük, és így lerövidítheti az imát, és élvezheti az utazással járó kedvezményt addig, amíg haza nem megy (akár hónapok múlva is).
– A Próféta (béke legyen vele) utazása során a plusz imák (Szunnák) közül csak a reggeli ima két raká Szunnáját és a vitr-et imádkozta.

Megjegyzés:

Aki imaidőben járművön utazik és érkezése után elmúlna az ima ideje, az imádkozzon úgy, ahogyan tud. Lehetőleg állva, ha nem tud, akkor ülve. Ibn Omar – Allah elégedett legyen vele – azt mondta: Megkérdezték egyszer a Prófétát (béke legyen vele) a hajón való imádkozásról, akkor ő azt mondta: „Állva imádkozz, kivéve, ha a fulladástól tartasz.” (ad-Dárkutni, al-Hákim) A legjobb az imaidő kezdetén imádkozni, de ha valaki azért halasztja az imádkozást az imaidő végére, hogy a földön imádkozzon (ne a járművön), akkor ez nem baj.
A legtöbb tudós szerint 80 km-es távolság az, amelyet megillet az utazási kedvezmény(36).

 (36) Az utazási kedvezmény: a 4 rakából álló ima helyett 2 rakát elég imádkozni, Ramadánban megengedett megszakítani a böjtöt (később pótolni kell), 3 napig alkalmazható a lábbelire való áttörlés, és a fadzsr Szunnája és a vitr kivételével az önkéntes imáktól el lehet tekinteni.