A Saria – a mindent átfogó és örökérvényű törvény (Az iszlám alapelvei 41. rész)

Az előző oldalakon tömör áttekintést adtunk az iszlám törvényéről – a törvényről, amelyet Mohamed Próféta (béke legyen vele) hozott el az embereknek minden eljövendő időre.

Ez a törvény nem engedi meg, hogy a bőrszín, a származás, a vagyon, a társadalmi pozíció alapján különbséget tegyünk ember és ember között. Az ember értékét egyes egyedül istenfélelme határozza meg. Azok a vallási, szociális rendszerek és politikai-kulturális ideológiák, amelyek az emberek között rasszbeli hovatartozás, származás vagy bőrszín alapján különbséget tesznek, sohasem válhatnak általános érvényű hitvallásokká vagy ideológiákká azon egyszerű okból, hogy az egyén sem rasszbeli, sem nemzetbeli hovatartozását, sem pedig bőrszínét megváltoztatni nem tudja. Az ilyen ideológiák és szociális szisztémák egy rasszra, egy országra vagy közösségre lehetnek csak érvényesek. Mind szűklátókörűek, korlátoltak és nacionalisták, sohasem univerzális jellegűek. Az iszlám ezzel ellentétben az egész világot átfogó ideológia. Minden ember, aki hitét a „lá iláhá illá-llah, Mohamed raszul-ullah” (Nincs más istenség az egy igaz Istenen kívül, és Mohamed az Ő prófétája) hitvallással erősíti meg, belép az iszlám közösségébe és ezzel ugyanazokat a jogokat biztosítja magának, mint minden más muszlim. Az iszlám nem tesz különbséget rasszok, állampolgárság, bőrszín, nyelv vagy bármi hasonló alapján. Az egész emberiséget szólítja meg és nem enged meg semmilyen szűklátókörű diszkriminációt.
Ugyanakkor ez a törvény örökösen érvényes. Nem egy bizonyos nép hagyományain alapszik és nem az emberi történelem egy bizonyos korszakára vonatkozik. Ugyanazokon a természetes elveken alapul, amelyek szerint az ember teremtetett. Mivel az ember e természete minden időben és minden körülmények között változatlan marad, a törvény – amely e tiszta elvekre támaszkodik – ugyancsak minden időben és minden körülmények között alkalmazható. Ez a világot átfogó és örök érvényű vallás az iszlám.