A sátán érintése az újszülötteken

A sátán érintése az újszülöttekenEgy regisztrált tagunk érdekes kérdéssel fordult hozzánk, amelyre a választ mi sem tudtuk. Utána kérdeztünk nagyobb tudású testvérünktől, aki segített a válaszadásban. Talán akadnak még olyan testvéreink, akik szintén nem ismerték ezt a történetet, ezért szeretnénk veletek megosztani a kérdést, és a rá adott választ.

A kérdés az iszlam.net oldalán található, Jézusra vonatkozó idézettel volt kapcsolatos:„A Sátán nem érintette meg őt születésénél, eltérve a legtöbb embertől, hiszen minden újszülöttet megérint a Sátán, kivéve Jézust és édesanyját.” (Jézus a Koránban)
Erről a beírásról szerettem volna magyarázatot kapni. Mit jelent az, hogy „megérint a Sátán”? Hogyan érinti meg az újszülötteket a sátán?

Testvérünk erre a következő magyarázatot adta:

Több Bukhari hadísz is van, amely ezzel a témával foglalkozik. Az egyik így szól:
A Próféta (béke legyen vele) mondta: nincs olyan ember, akit születésénél ne érintene meg a sátán, kivéve Máriát és a fiát. Mária és Jézus védettségének oka, hogy a Mindenható Allah meghallgatta Mária édesanyjának kérését.

Ez a Korán 3:35-36 ájákban olvasható:

[Említsd meg azt,] amikor Imrán felesége azt mondta: „Uram! Felajánlom neked azt, ami a méhemben van, csupán a Te szolgálatodra! Fogadd el tőlem! Bizony Te vagy a Mindent Halló, a Mindent Tudó.”
Miután pedig világra hozta őt, azt mondta: „Uram! Bizony leányt hoztam világra.” – Ám Allah tudja a legjobban, [hogy Imrán felesége] kit hozott világra. – „A fiú [akit felajánlottam Neked,] nem olyan, mint a leány.  Máriának neveztem el őt. A Te oltalmadat kérem számára, és leszármazottai számára a megkövezett Sátán elől.”


A sátán érintése azonban nem valamiféle megbélyegzés, hanem inkább közlés a sátántól, aki kifejezi ezzel azt, hogy igyekszik majd az embereket letéríteni életük során az Egyenes Út követésétől. Az, hogy a sátán nem érintette meg őket, Jézust (béke legyen vele) és Máriát (Allah legyen vele elégedett) nem mentesítette, nem óvta meg attól, hogy a sátán megkísértse őket, illetve hogy Allah próbára tegye őket.

Kapcsolódó elemek

Vissza a tetejére

Elérhetőségeink