Gyermekfejlesztő terápia testvérünknél

tornaAlapozó - terápia / Fejlesztés

Napjainkban egyre több az olyan gyermek, akinél a beszéd- vagy a mozgásfejlődés nem indult be időben, olvasási, írási zavarral vagy egyéb készséghiányos tünettel küszködik, magatartásbeli problémái adódnak, esetleg figyelemzavar és hiperaktivitás okoz a tanulásban nehézséget. Ha egy gyermek nem tud megtanulni olvasni, érdemes megvizsgálni, hogy mozgásfejlődésében nincs-e elmaradottsága.


Az Alapozó Terápia, amely különféle mozgások gyakorlásán alapszik, Magyarországon már több éve elismert módszer. A terápia az amerikai Carlé Henry Delacato és Temple Fay által kidolgozott mozgásterápiára épül, amelynek alapja a humán specifikus mozgásfejlődési sor. Katona Ferenc professzor ezt továbbfejlesztve kimondja, hogy az emberi, anyanyelvi kommunikáció kifejlődése csak akkor lesz problémátlan, ha a gyermek gond nélkül végigmegy a kizárólagosan emberi mozgás-, érzékszervi fejlődési soron: helyzetváltoztatás-kúszás, felegyenesedés-mászás és helyváltoztatás-járás. Ha a problémás gyermekeknél még egyszer beindítjuk az idegrendszer érési folyamatát, akkor mozgás-beszéd-olvasás-írásbeli hiányosságaik kifejezetten javulnak és eredményesebb fejlettségi állapot érhető el.
 Az terápia mozgásos-érzékszervi típusú, idegrendszert fejlesztő mozgásterápia, mely fejleszti a mozgáskoordinációt, az anyanyelvi készséget és az olvasás technikai készségét. A terápia fejleszti a koncentrációt, a monotonitás tűrését, a kitartást, valamint az izomtónust és testtartást. Az alkalmankénti 45 perces foglalkozás egyre érettebbé, kitartóbbá teszi a gyermek figyelmét, feladatmegoldását. A nagymozgástól a finommozgásig, a mondókától az énekig, a könnyű feladattól az egyre nehezebb, egyre több részterületet bekapcsoló mozgássorig, változatos feladatokat végeznek a gyermekek. Ezek a feladatok az iskolaérettség alapjai.
A terápia  heti 2 alkalommal ajánlott.
Az alapozó terápia a csecsemőkori mozgásmintákból kiindulva fejleszti a nagymozgásokat, a rugalmasságot és az egyensúlyt. Mindehhez társul a tér, idő, emlékezet, beszédészlelés, jobb-bal irányok ismerete, testismeret, ritmus, stb. fejlesztése.
A terápia leírása:
Az alapozó terápia egy komplex, mozgásfejlesztésen alapuló idegrendszer fejlesztő terápia, melynek során a gyermekeknél újraindítjuk az emberi fejlődéstani mozgássorozatot, mintegy még egyszer "belökve" az agy fejlődésbeli lehetőségét és a gyereket a terápia során igen magas fokú mozgásügyességig juttatjuk el.
Ezzel a mozgásfejlesztési gyakorlatsorral hatunk az emberi agyban a beszéd működéséért (olvasás, írás) felelős területekre is. A terápia során a mozgásalapot kiegészítjük fejlesztő pedagógiai módszerekkel (idő, tér, emlékezet, hallás- és beszédészlelés-fejlesztés, stb.) ezzel tesszük teljessé. A terápia tehát egy fejlődéstani vonalat követ, a gyermeket attól a ponttól kell elkezdeni fejleszteni, ahol az élete során az a bizonyos negatív történés érte, melytől kezdve fejlődése eltért a normális vonaltól.
A vizsgálat (igény esetén!!) során megállapítjuk, hogy a gyermek mely mozgási területen/területeken mutat elmaradást, majd a terápiában visszamegyünk arra a mozgásfejlődési szintre, ahol a gyermeknek problémája volt (pl. mászás), és innen kezdjük el a fejlesztést. A terápiának van egy fejlődési vonalat követő, a gyermek természetes mozgásfejlődéséhez igazodó, abban legfontosabb területeket fejlesztő alapfejlesztési rendszere: a nagymozgásokat a ruganyossággal és az egyensúllyal együtt fejleszti, ez az alap, később ehhez kapcsolódik a mozgáskoordináció megalapozása majd fejlesztése. A terápia ajánlott: Életkor szerint 4-10 éves gyermekeknek ajánlott, akiknek anyanyelvi készséghiány, idegrendszeri éretlenség miatt, illetve elmaradott mozgáskoordináció miatt fejlesztés javasolt.
UNYI TAMARA – 06-20-55-33-717