Iszlám kalligráfiák 1. rész - bemutatkozás

yusufBékesség nektek kedves Testvéreim :)
A nevem : Lunczner Gyula Béla ( Abdullah Yusuf )


Bár az oldalon Ti Fellahként ismerhettek, amint láttátok már jó néhány rajzom ( Kalligráfiám ) fent van, és most ha nem haragszotok, le is szándékozom majd írni nektek a műfajról mindent, hol keletkezett, hogyan, az évszázadok alatt mennyit változott, és gazdagon illusztrálom is saját képeimmel. De ezt megelőzően magamról is mondanék pár szót.

 

kall-2

Magyar vagyok, magyarnak is születtem, és annak is tartom magam, mindazonáltal, mivel nagyapám török volt, és igazhitű :), már korán elkezdett foglalkoztatni az arab nyelv, és az
Iszlám vallás. Sajnos elég fiatal voltam amikor a nagypapa meghalt, de sok minden rám maradt. Ennek ellenére, nem éltem úgy, ahogyan kellett volna, gyerek korom óta szerettem rajzolni,
festeni, aztán egy barátom, aki azóta már országos hírű reklámgrafikus, és festőművész, felkarolt, nagyon sokat tanultam tőle. Akkoriban tájképeket festettem, volt több kiállításom is.

kall-000

 

kall-0000

Volt közöttük alakos kép is, amit már régen nem festenék, mivel haram. Nos azután miután Muszlim lettem, al hamdu Lillah, több mint egy évtizede, egyre kevesebb tájképet csináltam, és elkezdtem a kalligráfiával foglalkozni. Nagyon sokat tanultam az akkor Szerbiában élő Bajjazid immámtól aki a Szabadkai Muhadzsír Dzsámi imámja volt akkoriban.

Tehát elkezdtem festegetni, aztán jöttek a kiállítások, a lehetőségek, hogy elmondhassam az embereknek, a hitünk szépségét, az iszlám igazi arcát, volt aki megértette volt aki nem, eleinte igen sok nehézségbe ütköztem, mindenki akivel erről beszéltem, nem sok jóval biztatott.
Aztán az évek alatt egyre több lehetőség jött, és mára ott tartok, hogy meg-megbíznak, múzeumok is, magánszemélyek is hogy csináljak nekik egy-egy szép kalligráfiát, esetleg reklámanyagot amiben formákba rajzolok ezt azt.

kall-1

Hát most itt tartok kedves testvéreim Allahnak hála, a legújabb képeimből a jövő héten nyílik Insallah megint egy kiállítás.
Magamról még annyit: Nős vagyok, van két szép gyermekem, egy fiú és egy lány, a feleségem keresztény, de tolerálja a vallásomat, és sokat beszélgetünk az Iszlámról. A szakmám ács állványozó. Bérből és fizetésből élek :) A kalligráfia a hobbim, bár insallah, én azt szeretném ha a hivatásom lehetne egyszer :)

A következő cikkben már a kalligráfia eredetéről fogok írni nektek.
Allah áldjon benneteket :)
Yusuf.