Iszlám kalligráfiák 5. rész - A naskh írás

Legutóbb a kúfi írást vettük, most jön a következő nagy csoport, bár ezeket az írástípusokat nem nevezném határozott csoportnak, inkább tulajdonképpen egy származási sor.

A naskh ( vagy törökösen neszhi írás. )

Régebben az a vélemény járta, előkelőbb körökben, hogy ez az írás a Kúfi írásból származik, ez azonban nem így van. Az úgy nevezett neszhi, (vagy másolói írás) a maga kerekded stílusában, már
a 7. században ismert volt, ami aztán később Ibn Mukla idejében a 10. században és az Ő nevével fémjelezve, változásokon megy át, s marad fenn mai formájában. A Korán kódexeket ezek után is Kúfi írással másolják tovább egészen a 12. századig.

Fénypontját a neszhi írás, a 12. század végén éri el, amikor is a Szent Koránt is már ezzel az írással kezdik másolni a Kúfi írás helyett. Aztán később díszítéseken, épületekben, mindenütt átveszi a Kúfi írás helyét.


Íme egy szép példája ennek az írásnak:

13


Ennek az írásnak is több változata alakult ki, többek között a Szulusz írás is. Ez az az írás, amit még az elején említettem, ezt dolgozták ugyanis ki a nyolcpontos alifra. Nyújtott és kecses írás. Kifejlesztésében szintén szerepet kapott a már említett mester, Ibn Mukla. Az írásduktus erősen lekerekített, tollának hegye ferdére van vágva.

A Korán fejezeteinek kezdő soraira, könyvek címeire, fejezetek, alfejezetek címeinek írására használták. Ezt az írást sokszor aranyozott formában.
Egy szép példa erre is:

 14

Al Ikhlasz szúra


A következő írásduktus, a Muhakkak írás

A 10 - 12. század nagy kalligráfusai : Ibn Mukla, Ibn Bawáb, Ibn Jákut alakították ki és tökéletesítették a Neszhi és a Szulusz írásokból. Tehát ez az írás még inkább különleges, hiszen a két előbbi írástípusok egy harmadik változataként saját karriert is befutott, későbbiekben a Korán másolók körében is igen népszerű lett.
De lássunk erre is egy példát, szintén az Al Ikhkasz szúra:

15


Ez a három tartozik a főbb nagy csoportba, de ezeken felül meg kell említeni még egy írásfajtát amely szintén nagy népszerűségnek örvendett ez pedig a Gubár írás (vagy más néven porszem írás)

Mivel pici, alig látható betűkből ált, elsősorban galambposta levelekben használták, kifejlesztése Al Nahval kalligráfus mester nevéhez fűződik.
Később miniatűr Korán példányokat is készítettek ezzel az írással.
Egy szép példa erre:

16


Ebben az íráscsoportban a főbb írásduktusok ezek, persze a sornak ezzel a néggyel koránt sincsen vége, különböző kevert típusok, más és más korokban fel-feltűntek. Ezek felsorolását most mellőzném mivel csak a főbb típusokat vesszük.

Mára ezzel zárom soraim,
Allah áldjon benneteket.
Yusuf.