A boldogság és lelki nyugalom titka 2014-10-31

Pénteki szónoklat – Seikh Jászín al-Jáfi’i szónoklatának összefoglalása

Van egy bölcsesség, amely Hátim ibn al-Asszam nevű kegyes elődünktől származik. Megkérdezték tőle, hogy mi az oka hogy mindig boldognak látják. Négy dolgot sorolt fel:


1.    Hogy ne lennék boldog, amikor tudom hogy az ellátást Allahtól kapom, és senki más nem fogja megkapni helyettem. Allah a forrása mindennek és Allahtól kapjuk az ellátásunkat, ezért nincs miért aggódnunk, hiszen tudjuk hogy amit Allah elrendelt számunkra ellátásként, azt megfogjuk kapni és bárki próbálná ezt megakadályozni, nem sikerülne neki. Ugyanakkor fölösleges olyan dolgok után vágyódni, amelyeket nem szerezhetünk meg, ugyanis hiába minden igyekezetünk, ha nincs megírva Allahnál, hogy meg fogjuk szerezni. A muszlim legyen megelégedve azzal, amit Allah megírt neki.

2.    Amit nekem kell megtennem, azt nem fogja megtenni más helyettem. Tehát ami a mi feladatunk, azért Allah minket fog számon kérni, így azt nekünk kell teljesítenünk, hiszen a mi kötelességünket nem fogja más elvégezni helyettünk. Az Ítélet Napján lesznek olyanok, akik megpróbálnak kibújni a felelősség alól, ez azonban lehetetlen, viszont más cselekedeteiért nem senki lesz felelősségre vonva. Fontos, hogy ne legyünk elfoglalva másoknak a feladataival. Foglalkozzunk azzal, ami minket tesz jobbá, ami minket javít. Allah azt mondja a Koránban:

„Bizony, Allah nem változtat egy nép helyzetén, amíg nem változtatnak azon, ami magukban van”. (Korán 13:11) Allah azt várja el tőlünk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki magunkból minden helyzetben, mert így tehetjük jobbá a muszlim közösséget.

3.    Mivel tudtam, hogy Allah felügyel engem, ezért igyekeztem jót mutatni magamról. Allah minden időben és helyen lát minket, és feljegyezteti cselekedeteinket az angyalaival. Úgy kell cselekednünk, nyilvánosan és titokban is, hogy ne legyen szégyellni valónk a Feltámadás Napján. Nem csupán az imádkozás vagy a Korán olvasása jelent jó cselekedetet, hanem a családért vagy a közösségért végzett munka. Például aki egyetemen tanul, az a tanulásban álljon helyt, aki munkahelyén dolgozik, ott teljesítsen a legjobban és így tovább.
Allah tanú mindenek felett, és ez a tanúság négyféleképpen valósul meg:
1 – Allah, Aki lát minket és minden dologra kiterjed az ismerete, feljegyzi az emberek cselekedeteit
2 – az angyalok is feljegyzik tetteinket, hiszen őket Allah megtiszteltetésképpen megbízott azzal, hogy feljegyzést írjanak a cselekedeteinkről
3 – saját testünk is tanúskodik majd mellettünk vagy ellenünk a Feltámadás Napján. Azt mondja Allah a Koránban:

„Azon a Napon, amikor a nyelvük, a kezük és a lábuk fog tanúskodni ellenük, arról amit tettek. Azon a Napon Allah teljességben meg fogja adni a jogos részüket, és meg fogják tudni, hogy bizony Allah a nyilvánvaló igazság” (Korán 24: 24);

„És a Napon, amikor Allah ellenségei a Pokol-tűzbe gyűjtetnek össze, és sorokba állíttatnak. Amikor elérik azt, a hallásuk, a látásuk és a bőrük fog tanúskodni ellenük azzal kapcsolatban, amit cselekedtek. És azt mondják majd a bőrüknek: „Miért tanúskodtatok ellenünk?” Azt mondják: „Allah szólaltatott meg minket, Aki mindent megszólaltatott, és Ő teremtett meg titeket először, és Hozzá fogtok visszatérni.” (Korán 41: 19-21)

4- a föld is tanúskodni fog az emberek cselekedeteiről, hiszen a 99. (Földrengés) szúrában ez áll:

A Könyörületes és Megkönyörülő Allah nevével (kezdve). Amikor megrázkódik a föld, [végső] rázkódásával, s kiveti a föld a terheit, és azt mondja az ember: „Mi lelte?”, azon a napon elmondja a híreit, mivel a te Urad sugallatot ad neki.”

4.    A halál mindenkit elér, nincs előle menekvés, ezért készülni kell rá jótettekkel Legyen az ember gazdagság, szegénység, fiatalság vagy öregség állapotában, egyszer meg fog halni. Készüljünk fel a halálra úgy, hogy a lehető legjobb helyzetben érjen minket, vagyis úgy, hogy jócselekedet közben vegye el a halál angyala a lelkünket. A végső tettünk nem feltétlenül kell, hogy Korán-olvasás, vagy imádkozás legyen. Ha valaki beteget kezel, növényeket gondoz. Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Ha a Feltámadás napja egyikőtök életében veszi kezdetét, és közben a kezében egy palánta van, ültesse el!”

Dr. Abdul-Fattah Munif, MME