Közeledik a Ramadán vége - az Elrendelés Éjszakája és a Böjtmegtörés ünnepe 2016-07-01

Fares seikh pénteki beszédének összefoglalója

Néhány napja köszöntöttük Ramadánt és a böjtölést, és most szomorúan búcsúztatjuk, hiszen néhány nap maradt csupán belőle. Elbúcsúzunk ettől a hónaptól, de ez nem azt jelenti azt, hogy el kellene búcsúznunk azoktól az értékektől, amelyeket Ramadánban elsajátítottunk és gyakoroltunk. Alábbhagy ugyan a lelkesedés, amely jellemez minket Ramadán hónapban, azonban emiatt az imádkozók számának nem szabadna megfogyatkoznia a mecsetekben, és a Korán olvasását sem szabad elhanyagolnunk. A böjthónap végéhez közeledve fontosnak tartjuk, hogy emlékeztessük magunkat néhány jelentős dologra:

Először: Adjunk Allahnak hálát, amiért elősegítette számunkra a böjt és az éjszakai imádkozás elvégzését, hiszen mindez a mindenható Allah kegyéből történt:

„És ha nem lett volna Allah kegye és könyörülete irántatok, akkor egyikőtök sem tisztult volna meg soha, ám Allah azt tisztít meg, akit akar. És Allah Mindent Halló, Mindentudó” (Korán 24: 21)

- Tudnunk kell, hogy nem az a fontos, ki hány jó cselekedetet tesz Ramadán alatt, sokkal inkább fontos az, hogy Allah elfogadja a cselekedeteket. Allah azt mondta a Koránban:

„És akik adják, amit adnak, miközben félelemmel telik el a szívük, hogy Urukhoz térnek vissza. Ők azok, akik sietve versengenek a jótettekben, és ők megelőznek ebben [másokat]” (Korán 23:60-61).

Áisa (Allah legyen elégedett vele ) azt kérdezte a Prófétától (Allah dicsérje és üdvözítse) a fenti ájában szereplő emberekről: „Vajon ők azok, akik paráználkodnak, részegítőt isznak és lopnak, miközben félik a Magasztos Allahot?” Azt mondta Allah küldötte: „Nem, Abú Bakr leánya! Hanem az, aki böjtöl, adakozik és imádkozik, és közben attól fél, hogy nem lesz elfogadva tőle”. (al-Albáni hitelesnek minősítette)

- Ami jót teszünk Ramadán hónapban, az csakis akkor kerül elfogadásra, ha istenfélelmet tanúsítunk. Alí ibn Abí Tálib azt mondta: „Legyetek a cselekedet elfogadásával jobban elfoglalva, mint magával a cselekedettel! Vajon nem hallottátok Allah ezen mondását: „Allah bizony az istenfélőktől fogadja el [a cselekedeteket]” (Korán 5: 27).
-A Paradicsom lakóinak jellemvonásai közé tartozik az ítélettől való félelem. Allah így szólt:

„Azt mondták: Bizony mi azelőtt családunk közt féltünk [Allah büntetésétől], ám Allah kegyes volt irántunk és megmentett bennünket a Forró Fuvallat gyötrelmétől.” (Korán 52: 26-27)

Másodszor: Kövessük az Egyenes utat. A muszlim ember egész életében engedelmes kell, hogy legyen Allahnak, főként Ramadánban. Allah így szólt a Koránban:

„Bizony, akik azt mondják: Allah az Urunk! - majd egyenesen állnak (engedelmeskednek Allahnak), leereszkednek hozzájuk az angyalok (így szólván hozzájuk): Ne féljetek, se ne szomorkodjatok, és fogadjatok örömhírt a Paradicsomról, amelyre ígéretet kaptatok. Mi vagyunk a gyámolítótok az evilági életben és a túlvilágon. Ott azt fogtok kapni, amit a lelketek megkíván, s ott azt fogtok kapni, amit csak kértek. Megbocsátótól és Megkönyörülőtől származó vendéglátásként” (Korán 41: 30-32).

Egyszer azt mondta egy férfi Mohamed Prófétának (Allah dicsérje és üdvözítse): Mondj nekem egy olyan szólást, amiről nem kérdezhetek meg rajtad kívül senkit! Azt mondta: „Mondd: 'Hiszek Allahban', majd cselekedj egyenesen!”.
Allah azt mondta: „Szolgáld Uradat, míg el nem jő a bizonyosság”. (Korán 13: 99)

Harmadszor: Használjuk ki a Ramadánból még fennmaradó napokat jótettekre. Ha valakinek nem sikerült hasznosítani az eddig eltelt napokat a Korán olvasásra, istenemlegetésre és más önkéntes cselekedetekre, akkor lehetőség van – főként az Elrendelés éjszakáján – pótolni az eddig elszalasztott lehetőséget. Az Elrendelés éjszakája az az éjszaka, amelyről Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Bizony eljött ez az hónap, és van benne egy éjszaka, mely jobb mint ezer hónap. Aki meg van fosztva tőle, az minden jótól meg van fosztva” (Ibn Mádzsa)
Ha elérkezett a Ramadán utolsó tíz napja, Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) az összes éjszakát ébren töltötte, felkeltette családját, fáradozott és megkötötte köpönyegét.

Abú Szaíd al-Khudri-ra való hivatkozással maradt fenn, hogy Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) beköltözött elvonulásképpen [a mecsetbe] az első tíz éjszakára [Ramadánból], és mi is beköltöztünk vele együtt. Majd eljött hozzá Gábriel és azt mondta neki: „Amit keresel, az előtted álló [napokban] van” Ekkor beköltözött a középső tíz, és mi is beköltöztünk vele együtt. Azután eljött hozzá Gábriel és azt mondta neki: „Amit keresel, az előtted álló [napokban] van”. Azután Allah küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) Ramadán huszadik napján szónoklatot tartott, s azt mondta: „Aki eddig beköltözött a Prófétával, az térjen vissza, mert meg lett számomra mutatva az Elrendelés éjszakája, majd feledésbe borult, és bizony az utolsó tízben van, azokból is a páratlanokban!” (al-Bukhári).
Az Elrendelés éjszakája tehát egy páratlan számú éjszaka Ramadán végén. Allah Küldötte (Allah dicsérje és üdvözítse) azt mondta: „Keressétek az Elrendelés éjszakáját Ramadán utolsó tíz napja között, a páratlanokban azokból!” (al-Bukhári).
Ubádah ibn al-Számitra hivatkozva maradt fenn, hogy kilépett a Próféta (Allah dicsérje és üdvözítse), hogy közölje az Elrendelés éjszakájának idejét, azonban két muszlim férfi összeveszett, emiatt pedig felemeltetett (Allah feledésbe borította az Elrendelés éjszakájának pontos idejét), és talán jó rejlik ebben, keressétek hát a [huszon] kilencedik, a [huszon] hetedik és a [huszon] ötödik [éjszakán]”

Az Elrendelés éjszakájának jele, hogy tiszta az ég, beragyogják a csillagok az égboltot, ezért olyan, mint egy holdfényes éjszaka, és ezen az éjszakán nincs se hőség, se hideg. Ezen az éjszakán lecsendesednek a szelek és az embernek jobban esik a virrasztás, és érezni a könyörületességet és a békességet. A Nap az Elrendelést éjszakáját követő reggelen úgy kel fel, akár a telihold, nincsenek kiágazó sugarai.
Ezen az éjszakán ajánlatos gyakran fohászkodni, főként a leggyakrabban emlegetett fohászt mondani, amelyet Allah küldötte tanított meg feleségének, Áisának – Allah legyen elégedett vele – amikor azt mondta Allah küldöttének (Allah dicsérje és üdvözítse): „Ha tudomásomra jut, hogy mely éjszaka az Elrendelés éjszakája, mit mondjak akkor?” Azt mondta: „Ó Allah, Te [a vétket] Elnéző, Bőkezű vagy, szereted elnézni a bűnöket, legyél hát elnéző velünk!”

A Zakát al-Fitr (Böjtmegtörési adomány) minden muszlim emberre nézve kötelező kiadni annak részéről, aki a család eltartója. Ez az adomány megtisztulást jelent a böjtölőnek, mivel jóváteszi a Ramadán alatt elkövetett kisebb hibákat, mint például a hangoskodás, az üres fecsegés és a veszekedés. Természetben (2.5 kg liszt vagy árpa stb.) vagy készpénzben is ki lehet fizetni. Az adományokból a szegényebb muszlim családok is élelemhez és új ruhához jutnak, amely által osztoznak az örömben a jobb módú emberekkel, és valóban ünnepként élik meg az Eid el-Fitr-t (a Böjtmegtörés ünnepét). Aki ezt az adományt az ünnepi ima előtt fizeti ki, annak elfogadott adományt jelent, ha már csak az ünnepi ima után, utólagosan kerül kifizetésre, akkor csupán önkéntes adománynak számít.

Az Eid el-Fitr (Böjtmegtörés ünnepe) napján a muszlimok kifejezik hálájukat Allahnak, hogy lehetővé tette számukra böjtölési kötelességük teljesítését „Allah akbar”-t mondván. Ilyenkor ajánlatos az ünnepi imára más úton menni, majd más úton hazatérni onnan, és indulás előtt pár szem datolyát enni. Ajánlatos továbbá a legszebb ruhában megjelenni, és egymás felé kimutatni az örömöt, üdvözölni egymást, kibékülni és megbocsátani egymásnak, fohászkodni egymásért, valamint kifejezetten ajánlatos a rokonok látogatása.