Allah szép nevei - a Mindent Tudó 2019-01-04

mme kozpontA dicsőség Allahé. Magasztaljuk Őt, Tőle kérünk bocsánatot és menedéket kérünk Nála a rossz cselekedeteink elől. Akit Allah vezet, azt nincs, aki tévedésbe vigye. És akit Allah tévelygésbe visz, azt senki nem tudja útra vezetni. Tanúsítjuk, hogy nincs más Isten, csak Allah. És tanúsítjuk, hogy Mohammed az  Ő szolgája és küldötte. Aki Allahnak engedelmes, az jó útra terelődik. Aki viszont rossz útra tér, az csak magának árt és Allahnak nem árt semmit. Allah akar valamit, és az emberek akarnak valamit. És amit Allah akar, az megvalósul, mégha az emberek nem akarják. Nincs, ami közelebb hozza, amit Allah távolra tett, és nincs olyan, ami távolra visza azt, amit Allah közelre hozott.

Drága testvéreim, lelketekre kötöm az engedelmességet.

„Ti hívők! féljétek Allahot igaz istenfélelemmel! És ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek.” (Korán 3:102)

„Ti emberek! Féljétek Uratokat, Aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát (Évát), és belőlük sok férfit és nőt sokasított. És féljétek Allahot, Aki által egymástól kértek, és tiszteljétek a vérrokonsági köteléket. Bizony, Allah mindig figyel benneteket.” (Korán 4:1)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot és szóljatok helyénvaló szót. Ő a helyes cselekedetre fog vezetni és megbocsáltja a bűneiteket. És aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, az bizony hatalmas győzelmet aratott.” (Korán 33: 70-71)

Allah szolgái! Az első kötelessége az embernek ,hogy megismerje Allahot és a szép neveit. A magasztos Allah azt mondja,

„És Allahé a legszebb nevek, fohászkodjatok hát Hozzá ezekkel!” (Korán 7:180 alapján)

Néhány olyan áját fogunk mondani, melyek Allah szép neveivel kapcsolatosak.

A Mindent Tudó. Erről a nevéről fogunk egy kicsit beszélni. rávilágítunk arra, hogy  Allah tudása milyen határtalan. Ő a Mindent Tudó. Allah azt mondja:

„Ő az, megteremtette az eget és a földet hat nap alatt, aztán a Trónra emelkedett. Ő tudja, mi hatol be a földbe és mi jön elő belőle, és mi ereszkedik alá az égből és mi emelkedik fel abba, és Ő veletek van, bárhol is vagytok. És Allah mindent lát, amit tesztek.” (Korán 57:4)

Vagy egy másik helyen:

„Hát nem látod, hogy Allah tudja mindazt, ami az egekben és a földön van? Nincs titkos beszélgetés hármasban, csak úgy, hogy Ő a negyedik közülük, sem ötösben, csak úgy, hogy Ő a hatodik közülük, és sem kevesebb annál, sem több annál, csak úgy, hogy Ő velük van, bárhol is vannak. Aztán a feltámadás Napján tájékoztatja őket arról, amit cselekedtek. Bizony Allah minden dolog Tudója.” (Korán 58:7)

„Ő tudja, mi van az egekben és a földön, és Ő tudja, amit elrejtetek és amit kinyilvánítotok. És Allah tudja azt, ami a szívekben van.” (Korán 64:4)

Tehát például az Allahra hagyatkozás, Allah tudja, hogy menedéket kérünk Allahnál titokban. Ez, vagyis az Istenre hagyatkozás egy szívbéli szolgálat. Ami a leghatalmasabb, az a hit a szívben. Hinni abban, hogy Allah Ura mindennek, és elrendezője mindennek és Ő az egyedülvaló, aki megérdemli a szolgálatot.

Allah azt mondja:

„Mondd: Akár elrejtitek, ami a kebletekben van, akár kinyilvánítjátok, Allah tudja azt. És Ő tudja mindazt, ami az egekben van és ami a földön van. És Allah mindenek felett Hatalmas.” (Korán 3:29)

Az ember bármit tesz, tiltott dologra néz szándékkal, vagy anélkül, és nem akarja, hogy mások tudják róla, Allah tudja azt. Allah tudása mindent átölel az egekben és a földön, és ezt áják támasztják alá a Koránból.

A hitetlenek tagadták az Utolsó Nap létezését. Allah azt mondja:

„De azok, akik hitetlenek, azt mondják: Nem fog eljönni ránk az Óra! Mondd: De igen! Uramra esküszöm, bizonyosan el fog jönni rátok! Ő a Láthatatlan Tudója. Nem kerülheti el az Ő figyelmét egy atomnyi súly sem az egekben és a földön, és annál kisebb sem, és annál nagyobb sem, hanem benne van egy nyilvánvaló Könyvben.” (Korán 34:3)

A határos tudásunkkal nem tudjuk, hogy az ajtó mögött mi van: ember, vagy valami más? Nem tudhatjuk, nagyon korlátozott a tudásunk, Allahnak azonban mindenről van tudomása az egekben és a földön. Semmi nem marad Előle rejtve. Allahnak mindenről van tudása. Tudja, mi van előttük, és mi mögöttük. Nem fognak fel többet az Ő tudásából, kivéve azt, amit Ő akar. Átöleli a Trónus az Egeket és a Földet, és nem görnyeszti meg azok megőrzése. Ő a Magasságos és a Hatalmas.

Minden fel van jegyezve az úgynevezett jól őrzött táblán. és Övé a rejtett világ kulcsai, és csak Neki van róluk tudomása.

„És Nála vannak a Láthatatlan kulcsai, nem ismeri azokat más, csak Ő. És Ő tudja, hogy mi van a szárazföldön, és mi van a tengerben. És egy levél sem hull le úgy, hogy Ő ne tudna róla. És nincs egyetlen mag sem a föld sötétjében, és nincs semmi nedves vagy száraz, ami ne lenne feljegyezve egy nyilvánvaló feljegyzésben.” (Korán 6:59)

Tehát még mielőtt megteremtette az egeket és a földet, Allahnak már akkor mindenről tudomása volt. Mi következik ebből a névből? Az életünkben milyen hatása van? Az első az, hogy engedelmességre szólít minket ez a név. Engedelmességre és az Ő követésére. Allah azt mondja:

„Allahé mindaz, ami az egekben van és mindaz, ami a földön van. Akár kinyilvánítjátok azt, ami a lelketekben van, akár elrejtitek, Allah elszámolásra fog hívni érte. Aztán Allah megbocsát annak, akinek akar, és megbünteti azt, akit akar. Allah mindenek felett hatalmas.”  (Korán 2:284)

Allah küldötte tudott mindent, hogy mit akart Allah egy-egy ájával mondani. A Próféta társainak van a legjobb tudása, a Próféta (béke legyen vele) után.

Allahhal leküldetett  ez az ája. A Próféta társai amikor hallották egy az áját, aggódni kezdtek, és térdelve kérdezték a Prófétát: Ó, Allah küldötte – mondták neki. – Amit tudunk, azt megtesszük -  a dzsihádot, az imát, az adakozást, de ez az ája nagyon erős, hogy Allah elszámoltat minket azért, ami a lelkünkben van? Ez nagyon nehéz nekünk, hogy minden, ami a lelkünkben előfordul, az elszámoltatik Allahnál? A Próféta (béke legyen vele) azt felelte: azt akarjátok mondani, amit a Könyv birtokosai mondtak, hogy hallottuk és ellenszegültünk? Mondjátok: hallottuk, és engedelmeskedünk. Tőled kérünk bocsánatot, és utána a Baqarah szúra utolsó két ájáját mondta:

„A Küldött hisz abban, ami leküldetett hozzá Urától, és a hívők is. Mind hisznek Allahban, és az Angyalaiban, és a Könyveiben, és a Küldötteiben. Nem teszünk különbséget a Küldöttei között. És azt mondták: halljuk és engedelmeskedünk. Bocsáss meg nekünk, Urunk, és Hozzád fogunk visszatérni.

Allah nem terhel meg egyetlen lelket sem, csak azzal, amire képes. Az lesz a javára írva, amit megszerzett, és az lesz ellene, amit megszerzett. Urunk! Ne vonj  minket felelősségre, ha elfelejtünk valamit, vagy ha hibázunk. (Allah azt mondja: igen) Urunk! Ne tegyél ránk olyan terhet, mint azokra tettél, akik előttünk voltak! (Allah azt mondja: igen). Urunk! Ne terhelj minket olyasmivel, amihez nincs erőnk! (Allah azt mondja: igen) És légy velünk elnéző és bocsáss meg nekünk, és irgalmazz nekünk. (Allah azt mondja: igen) Te vagy a mi Védelmezőnk, segíts hát meg minket a hitetlenek népe ellen!”  (Korán 2: 285-286)

Ezt az áját érdemes megtanulni. Ezután a Próféta (béke legyen vele) társai megnyugodtak, amikor Allah lebocsátotta ezt az áját, mert ez egy nagyon fontos kiegészítés volt. Igen, Allah tud mindent, de megbocsát és lehetőséget ad mindenkinek.

A másik a lecke az, hogy tudja hogy mi az, ami a szívedben van. Milyen bánatod van, és ezért Allah azt mondja, hogy:

„És bizony, Mi tudjuk, hogy a kebled összeszorul a miatt, amit mondanak. Hát magasztald Urad dicsőségét, és legyél azok között, akik leborulnak. És szolgáld Uradat, amíg eljön hozzád a bizonyosság.” (Korán 15: 97-99)

A következő tanulsága ennek a névnek, hogy tudja azt, mit mondunk, mit cselekszünk, mindenről tud, kicsiről és nagyról, Allah azt mondja a Kroánban:

„És bizony Mi teremtettük meg az embert, és Mi tudjuk, hogy mit sugall neki a lelke, és Mi közelebb vagyunk hozzá, mint a nyaki ütőere.” (Korán 50:16)

Allah azt mondja:

„És aki egy porszemnyi jót tesz, meg foja látni azt. És aki egy porszemnyi rosszat tesz, meg fogja látni azt.” (Korán 99: 7-8)

Mondd, cselekedjetek, mert Allah meg fogja látni a cselekedeteiteket, és visszatértek ahhoz, aki tudja a rejtett világ titkait, és a nyilvánvaló világ titkait, és elmondja nektek, hogy mit cselekedtetek. (Korán 9:105)

Ne feledkezzünk el az ihszánról. Emlékeztek arra hadithra amely szerint „Szolgáld Allahot úgy, amintha látnád, de ha nem is látod Őt, tudd, hogy Ő lát téged.” Ilyen hozzáállással kell Allah felé tekinteni: Allah lát, és Allah tud rólam mindent.

A következő tanulság, hogy a rossz cselekedeteket, az ellenszegülést Allah tudja, nem vagy rejtve a rossz cselekedeteiddel. A Próféta (béke legyen vele) azt mondja: "Féldd Allahot, akárhol is vagy, és a rossz cselekedetet kövesd jóval, mert eltörli azt. És légy jó erkölcsű az emberekkel".

Allahé a dicsőség, Úgy, ahogy Hozzá méltó. Nem tudunk elégszer dícsérni és hálát adni. Tiéd a hála és a dicsőség, mindig, minden időkben. Ó Allah, a szolgáid vagyunk.

Amit még a Mindent tudó név tekintetében fontos, hogy ismerjük azt, hogy maga ennek a névnek az ismerete és más névnek az ismerete közelebb visz minket Allahhoz. A másik tanulság, hogy a rejtett világot csak Allah tudja. Allah azt mondja:

„Ő a Láthatatlan Tudója, és nem fedi fel az ő Láthatatlan dolgait senkinek, kivéve egy Küldöttnek, akivel elégedett...” (Korán 72: 26-27 alapján)

Tehát Övé a teljes tudás a rejtett világ dolgairól, és erről nincs másnak tudomása. Senki nem állíthatja magáról ezt.

Béke és áldás legyen Allah küldöttére, Mohammedre, mesterünkre, tanítónkra, végtelenszer. Megelégedésed legyen a Próféta társaira és azok követőire az Ítélet Napjáig.

Ó Allah, vidd győzelemre az iszlámot. Ó Allah, légy segítője a gyengéknek. Ó Allah, a megpróbáltatásban légy segítőnk. Minden szűk helyzetből adjál tágasságot. Minden megpróbáltatásból adj nekünk kiutat. Ó Allah, gyógyítsd meg a betegeket, a sebesülteket és fogadd el a mártírokat. Könyörülj meg rajtunk, Ó Allah, Te vagy a Könyörületes és Irgalmas. Ó, te vagy a kíméletes, Ó Allah, Te vagy az egyedülvaló Isten. Bocsáss meg halottainknak, fényt vigyél a sírjukba, jutalmazd a jócselekedeteiket, bocsásd meg a tévedéseiket. Ó Allah, Világok Ura, könyörülj meg rajtunk, amikor mi is abban a helyzetben leszünk a Föld alatt. Ó Allah, bocsáss meg nekünk, ne térítsd el a szívünket, miután utat mutattál nekünk. Te vagy az Ajándékozó. Adjál nekünk e világban jót és a túlvilágon jót, és óvj minket a pokol tüzétől.

fordította: Guessous Zekeria