Allah szép nevei – az Ellátó (Al-Razzáq) 2019-01-11

mme kozpontDicsőség Allahnak, a Világok Urának. Menedéket kérünk Őnála a lelkünk rossza és cselekedeteink rossza elől. Akit Allah vezet, azt nincs, aki eltérítse. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten. És tanúsítjuk, hogy Mohammed Allah küldötte és szolgája. Elküldte őt jóhír hozóként és figyelmeztetőként. Aki Allahnak és küldöttének engedelmeskedik, az jó úton jár. De aki ellenszegül, az csak magának árt, Allahnak nem lesz ártása. Allah akar egy dolgot, és az emberek akarnak egy dolgot, de amit Allah akar, az valósul meg. Nincs mi közelebb hozza, amit Allah eltávolított, és nincs, ami eltávolítsa, amit Allah közelebb hozott.

Lelketekre kötöm az Istenfélelmet, drága testvéreim.

 „Ti emberek! Féljétek Uratokat, aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát (Évát), és belőlük sok férfit és nőt sokasított. És féljétek Allahot, aki által egymástól kértek, és tiszteljétek a vérrokonsági köteléket. Bizony, Allah mindig figyel benneteket.” (Korán 4:1)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot és szóljatok helyénvaló szót. Ő a helyes cselekedetre fog vezetni és megbocsáltja a bűneiteket. És aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, az bizony hatalmas győzelmet aratott.” (Korán 33: 70-71)

Muszlim testvéreim! A múlt héten a Mindent Tudó névről beszéltünk. Ma, ebben az áldott órában Allah egy másik nevével foglalkozunk: a Razzaq névvel. Allah minden ellátás forrása.

„És Allahé a legszebb nevek, fohászkodjatok hát Hozzá ezekkel!” (Korán 7:180 alapján)

„Mondd: fohászkodjatok Allahhoz, vagy fohászkodjatok a Kegyelmeshez! Bárhogy is fohászkodtok Hozzá, Övéi a legszebb Nevek. És ne legyél csendes sem benne, hanem keress mérsékelt utat közötte.” (Korán 17:110)

Nincs más isten Rajta kívül, Övé a legszebb nevek.

Allah azt mondja:

„Ő Allah, a Teremtő, a Megalkotó és a Megformázó. És Övé a legszebb nevek.”  (Korán 59: 24 alapján)

Több helyen fordul elő ez a név.

Allah bizony az ellátó, az erő forrása, és a szilárd. Amikor a hívők kérték a Prófétát (béke legyen vele), hogy árazza be a különböző termékeket, különböző árukat, a Prófáta (béke legyen vele) azt válaszolta: Allah adja meg mindennek az értékét. Aki szűken mér és bőségesen ad, és Ő az Ellátó.

Az ellátás tág fogalom. Nemcsak a pénzről van szó, hanem minden, az egészség, és minden más, amivel ellátott minket Allah, az ellátás, rizq. Allah tudja mindenkinek az ellátását. Ahogy a Koránban is olvashatjuk:

„És az égben van az ellátásotok, és mindaz, ami nektek megígértetett.”  (Korán 51:22)

„És nincs egyetlen mozgó teremtmény sem a földön, amelynek ne Allahtól lenne az ellátása. És Ő tudja a lakhelyét, és a nyugvóhelyét. Mindez egy nyilvánvaló feljegyzésben van.” (Korán 11:6)

És más helyen a Korában:

„És mennyi teremtmény van, amelyek nem cipelik a saját ellátásukat! Allah gondoskodik róluk és rólatok. És Ő a mindent Halló, mindent Tudó.” (Korán 29:60)

Allah az, Aki osztja ezt az ellátást. Razzáq a fokozása a ráziqnak. És Allahra jellemző csak ez a Razzáq név, amit úgy fordíthatnánk, hogy erősen ellátó.

Idézem a Koránból:

„És (Ő az,) aki enni és inni ad nekem. És amikor beteg vagyok, Ő gyógyít meg.” (Korán 26: 79-80)

Allahnak van egy általános és van egy kifejezetten speciális ellátása. Tehát mindenkit ellát, de a hívőket külön ellátja hittel.

Hogy tükröződik ez a tulajdonság az ember viselkedésében? Az első, az az Istenre hagyatkozás. Tehát aki tudja, és hiszi, hogy Allah az ellátás forrása, akkor ebből következik az, hogy kizárólag Őrá hagyatkozik. Megteszek mindent, hogy sikerüljön valami, de nem támaszkodom a siker okaika. Tehát hogyha az ember elmegy kenyeret keresni, mindent megteszek, hogy megkapjam az ellátást, de nem úgy kell gondoljam, hogy én látom el magamat. Allah lát el engem – nagyon fontos, hogy így lássa az ember. Tehát meg kell tennem mindent, de ne hagyatkozzak azokra, melyek az ellátás okai.

A Prófáta (béke legyne vele) elment egyszer Bilálhoz, és talált nála egy kis datolyát. Bilál azt mondta: kicsit félretettem holnapra. A Próféta azt mondta: nem félsz attól, hogy a pokolban lesz ennek a datolyának a füstje? Adakozzál, ó Bilál, és ne félj a Trónus Urától, hogy Ő nem ad.

A Próféta azt mondta: Ha úgy hagyatkoztok Allahra, ahogy kell, Ő ellát benneteket úgy, ahogy a madarat ellátja, aki üres hassal repül ki a fészekből és teli hassal repül vissza.

Annak, aki adakozik, van két angyal, aki az adással kapcsolatos. A Próféta (béke legyen vele) azt mondja: Minden nap, minden reggel leereszkedik két angyal, és az egyik azt mondja: Ó Allah, adjál annak, aki ad pótlást, és az, aki visszatartja, amilye van, adjál neki tönkretevést.

Az ellátás forrása, vagyis Ellátó név az egyedülvalóságnak az egyik megnyilvánulása. Allah azt monjda:

„Allah az, Aki megteremtett benneteket, aztán gondoskodott rólatok, aztán a halálba fog küldeni benneteket, aztán életet fog adni nektek a Feltámadás Napján. Van-e a társaitok között, aki bármi ehhez hasonló dolgot lenne képes tenni? Mindenek felett való Ő, és magasztos minden felett, amit Mellé társítanak.” (Korán 30:40)

Tehát egyedül Ő Ellátó, egyedülvalóságának a megnyilvánulása ez.

Ahogy ezt gondoljuk, hogy Ő az ellátás forrása, a hitünk növekszik. És Allah megszereti azt a szolgát, aki ezt így éli meg. a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: Allah szétosztotta köztettek  jellemeteket, úgy, ahogy az anyagiakat szétosztotta közöttetek. És megadja az evilágot annak, akit szeret, és annak is, akit nem szeret. És a hitet csak annak adja, akit szeret.

Al Szádi tudós azt mondja, hogy kétféle ellátás van. Van olyan ellátás, amit mindenkinek, jónak és rossznak is ad. És a másik rizq, ami nem anyagi természetű, hanem a szív ellátása, olyat ad a szívünknek Allah, amit nem mindenkinek ad meg. Tehát szűk látásmódra vall az, aki azt gondolja, hogy csak az anyagi ellátás létezik. Tehát tudás, hit, bizonyosság, ez az igazi részesedés. És ez kifejezetten csak a hívőkre vonatkozik, akik hisznek. Tehát ezek közé tartozzunk, ezt kívánjuk elsősorban, kifejezetten a hívőkre korlátozódik ez, mert tudják, hogy Ő a kegyek forrása és hálát adtak Neki, és ezért még többet ad nekik.

A Koránban van:

„És amikor Uratok azt hirdette ki: Ha hálásak vagytok, bizony még többet adok nektek, de ha hálátlanok vagytok, bizony, szigorú az Én büntetésem.” (Korán 14:7)

Mi következik még abból, hogy Allah szép neveit ismerjük? Hogy fohászkodunk ezekkel a nevekkel. Ez egy fontos dolog. Megtanította a Próféta (béke legyen vele) az ima után, vagy az ima közben elmondott fohászt: Ó Allah, bocsáss meg nekem, kegyelmezz nekem, vezess engem, adjál egészséget és láss el engem. A Próféta (béke legyen vele) fohásza ez is: Ó Allah, adjál Mohammed házának ellátást, annyit adjál, amennyi pont elég; se többet, se kevesebbet.

A Próféta (béke legyen vele) társa, Ammar azt mondta: Ó Allah, láss el engemet mártírhalállal a Te utadon, és add, hogy a Küldötted városába haljak meg.

Mindenki nyugodt lehet, és legyen abban, hogy megkapja a teljes ellátását egészen haláláig. Azt mondja a Próféta (béke legyen vele): Ó emberek, féljétek Allahot, és szépen kérjétek Őt, mert minden lélek nem hal meg addig, amíg nem kapja meg a teljes ellátását, még akkor is, ha nem azonnal adja meg. Féljétek Allahot, és szépen kérjétek Őt. Kövessétek azt, ami megengedett, és hagyjátok el, ami tilalmas. Vagyis azért, hogy több ellátásod legyen, ne menjél a tiltott dolgokhoz. Tehát az engedelmességre szólít minket a Próféta (béke legyen vele).

A Ráziq és a Razzáq kétféle név, ugyanazt takarja, mind a kettő vonatkozik Allahra, az egyik általános ellátás, a másik pedig a hangsúlyos ellátásra vonatkozik.

 

Dicsőség Allahnak, úgy, ahogy méltó Hozzá. Magasztalnuk Téged, Te vagy a hatalmas, Te vagy, aki minden fellett állsz. Tiéd a hála és a dicsőség. Béke és áldás Mohammedre, mesterünkre, vezetőnkre.

Drága testvéreim! Vannak olyan dolgok, vannak olyan kulcsok, amiket ha használunk, akkor az ellátásának a gyarapítását okozzuk vele. Amikor bizonyosságot nyer, hogy Ő a kizárólagos ellátó, akkor Allah felé irányul az ember. Ezen kulcsok közül az első, hogy bocsánatot kérünk Allahtól. A Korán megerősíti ezt. A másik oka az ellátásnak, hogy az ember korán keljen, és korán kezdje a napját. A Próféta (béke legyen vele) így szólt: Ó, Allah, áldást helyezzél az én népemnek a korán kelésébe. A következő kulcs az istenfélelem. Az, amikor követjük az egyenes utat, és nem térünk le róla, ragaszkodunk hozzá. Allah ugye több helyen is istenfélelemre szólít mindket a Koránban.

„...És aki féli Allahot, annak Ő kiutat mutat, és gondoskodik róla onnan, ahonnan nem is várná...” (Korán 65: 2-3 alapján)

És más helyen:

„És bárcsak a városok népe hitt volna és félte volna Allahot, megnyitottuk volna számukra az áldásokat az egekből és a földből. De hitetlenek voltak, ezért megragadtuk (megbüntettük) őket azért, amit megkerestek maguknak.” (Korán 7:96)

A következő kulcs az ellenszegülés kerülése. A Próféta (béke legyen vele) azt mondja: Megtagadtatik a szolgától az ellátása egy ellenszegüléstől, vagy bűntől, amit elkövet.

A következő, hogy istenszolgálattá tesszük az életünket. Allah azt mondja: Ó Ádám fia, adjál helyet az én szolgálatomnak, és elküldöm a szegénységet tőled, és a szívedet megtöltöm gazdagsággal. Megtöltöm a kezedet anyagi javakkal.

Ami még fontos e tekintetben, hogy ha az ember adakozik, az a rizqet hozza, vagyis az ellátást többszörözi meg. Allah azt mondja a Koránban:

„Uram, bővíti az ellátását annak, akinek akarja a szolgái közül, és visszatartja azt (az ellátást). És ha adakoztok valamiből, azt Ő visszaadja nektek. Ő a legjobb ellátó.”

Ami még lényeges, a tudás keresőnek a magas rangja. Ha valaki keresi a tudást, az Istenhez közelebb hozó tudást, annak Allah megkönnyíti, rendelkezésére bocsátja az egek és a föld teremtményeit. Vannak erre utaló hadithok és Korán idézetek.

A rizq megnyitásának következő kulcsa a rokoni kötelékek ápolása. Nagyon fontos, hogy az ember ne közönyösen éljen, ne csak magára gondoljon, hanem a családjára is. Mert Allahnak tett nagyon nemes szolgálat, hogy az ember odafordul a családjához, itt most a tágabb családról is beszélünk. És ez a rizq megnyitásához vezet.

A következő a gyengékhez való lehajlás és odaadás. Tehát gondoljunk a szegényekre. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: Tudjátok-e, hogy a gyengék által jön el a győzelem hozzátok, és történik az ellátásotok. Tehát a gyengéknek adott adakozás nyitja meg a győzelmet és az ellátást.

Ami még a rizq megnyitásához vezet, az a elvándorlás. De nem olyan elvándorlás, ami anyagi szempontokat néz csak, hanem figyelembe veszi, hogy Allah útján maradjon.

Ó Allah, béke és áldás legyen Küldöttedre. Elégedj meg az ő társaival az Ítélet Napjáig. Ó Allah, emeld fel az iszlámot és vidd győzelemre. Ó Allah, légy gyámolítója a kiszolgáltatottaknak. Ó Allah, hozzál nekünk kiutat megpróbáltatásainkból. Ó Allah, gyógyítsd meg a betegeket. Ó Allah, hozd közelebb a muszlimok szívét egymáshoz,. Ó Allah, egyestisd a sorainkat és segítsd szolgáidat ahhoz, hogy együtt a jó felé induljanak. Ó Allah, segíts minket azon az úton, ami a megelégedésedhez vezet. Ó Allah, pusztítsd el azokat, akik a muszlimoknak rosszat akarnak. Ó Allah, rád bízzuk az igazságtalanokat, csapj le rájuk. Mutasd meg azt a képességedet, ami megnyilvánult már többször. Ó Allah, könyörülj meg halottainkon. Jócselekedeteiket jutalmazd jóval, és a rossz cselekedeteikért bocsáss meg nekik, Ó Allah, könyörülj meg rajtunk, amikor mi is a sírban leszünk. Ó Allah, menedéket kérünk Tenálad az evilág és a túlvilág sikertelenségétől. Amin.

 

fordította: Zekeria Guessous