Allah szép nevei – a Bölcs 2019-01-18

mme kozpontAllah szolgái! A legfontosabb, ami ebben a földi életben meg kell hogy éljünk, és a legfontosabb amire hangsúlyt kell tegyünk az életünkben, az Allah megismerése, mert Allahnál, magasztaltassék, vannak a kulcsok, minden kulcs nála van. Ha nem ismerjük meg Allahot, akkor nem boldogulunk. Ha megismerjük Őt, akkor az evilág és a túlvilág sikerét érjük el.

Allah megteremtette az embereket ezen a földön, hogy szolgálják Őt. Úgy, ahogy minden teremtményt Ő teremtett. Minden teremtmény végzi a dolgát, kivéve az ember. Ő nem akarja azt csinálni, ami rá van bízva. Lustálkodik, letér az útról, elfelejti a végzetét, és előnybe helyezi az evilágot a túlvilággal szemben, és ezért a legfontosabb, hogy lelkünkben gyökeret eresszenek azok az értékek, amiket a Koránban és a Szunnában megtalálunk. Ezek az értékek, amiket meg kell hogy éljünk, hogy megértsük, megtanuljuk és átéljük Allah szép neveit. Mert Allah szép nevei és hatalmas jelzői lehetőséget adnak, hogy Allahot, Urunkat megismerjük. Ha megismertük Őt, akkor megnyugvás költözik a szívünkbe, és öröm lesz itt élni. Alávetetten Allahnak. Bízva az Ő könyörületében, amikor jön az elköltözés napja a másik világ felé, ott, ahol az emberek feltámasztatnak, és elszámoltatás elé állnak. Van, aki a Paradicsom felé veszi útját, és van, aki a Pokol felé. Elmondatik neked, hogy Te, aki megismerted Allahot, Te, aki böjtöltél, éjszaka imádkoztál, Te, aki teljesítetted Allah kérését ezen a földön, az mondatik neked azon a napon: béke legyen veletek, azáltal,hogy türelmesek voltatok. Menjetek, lépjetek be az örök életbe. Ez mondatik azoknak, akik a Paradicsomba lépnek. Tehát az a kert, ami odaát van, az a mi célunk, az istenfélőknek van előkészíttetve.

„Ti hívők! féljétek Allahot igaz Istenfélelemmel! és ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek.” (Korán 3:102)

Az az ember, aki úgy éli életét, hogy Allahot veszi figyelembe, és ragaszkodik ahhoz az úthoz, ami Allah felé tart, azt az öröm várja a másik világon, örömhír fogadja odaát.

Drága testvéreim! Allah, magasztaltassék, azt mondja:

„Tudd hát, hogy nincs más isten, csak Allah, és kérj bocsánatot a bűnödért, és a hívő férfiaknak, és a hívő nőknek. És Allah ismeri a mozgásotokat és a nyugvóhelyeteket.” (Korán 47:19)

Ez az mai téma testvéreim. Beszéltünk az előző pénteki beszédekben az Ellátó és a Mindent Tudó nevekről, most pedig a Bölcsről fogunk beszélni. Ezekkel a nevekkel találkoztunk mindannyian a Koránban. De az, hogy megtudja, és bizonyosság szintjére emelkedjen, hogy Allah tud róla, hogy Allah elött nem marad semmi rejtve előtte az egekben, sem a földön, és hogy Allah tud mindent, ami rejtve van... aki így gondolkodik és így él, az egyenes életet fog élni otthon, családja körében, munkahelyén, és egyenes marad éjszaka, és nappal – függetlenül attól, hogy ki látja és ki nem látja.

Allah küldöttének a tanácsa Abu Dhar számára: „Féld Allahot, akárhol is vagy!”

Aki tudja azt, hogyha jót tesz akkor tíz jó fogadja jutalmul, és ha rosszat tesz, csak egy rossz iratik meg neki, ha így él az ember, akkor más élete lesz, mint annak, aki csak úgy, Allahot nem figyelembe véve él.

Ha az ember úgy él, hogy Allah őrző a gondolatai felett, tudja, hogy mi zajlik benned, tudja, hogy mi van a kebledben, akkor higgyétek el: úgy fog élni a muszlim, mint egy etalon, egy szép példa az emberek előtt. A Próféta (béke legyen vele) és társai anélkül, hogy megszólaltak volna, fény áradt belőlük, példaként álltak az emberek előtt.

Az egyik ember azt mondta: ”Amikor meghallottam a Prófétát (béke legyen vele), és megtudtam hogy eljött Mekkából Medinába, és megtudtam a híreket róla, hogy jönni fog, és hogy kiűzte őt a népe, azt mondtam: eldöntöttem, hogy el akarok menni megnézni ezt az embert, hogy ki is Ő. Meg akarom ismerni közelebbről. Szememmel akartam látni és a fülemmel akartam hallani. Elmentem a Prófétához (béke legyen vele), hogy megnézzem, ki ez az ember. És amikor megláttam, találkoztam vele, ránéztem az arcára, azt láttam az arcán, hogy ez nem egy hazug ember arca.” Az ember ezek után hitet vallott.

Én vajon ilyen vagyok? Hogy néznek rám az emberek? Mit sugárzok feléjük? Mi elfelejtjük, drága testvéreim, hogy Allah megbecsült minket, méltóságot adtott nekünk azáltal az ája által:

„Ti vagytok a legjobb közösség, amely létrehozatott az embereknek...” (Korán 3:110 alapján)

„És így tettünk benneteket középúton járó közösséggé, hogy tanúk legyetek az emberekkel kapcsolatban, és a Küldött tanú legyen veletek kapcsolatban...” (Korán 2: 143 alapján).

Milyen tanulságot teszünk az emberek előtt? Milyen példát mutatunk? Elérjük ezt a szintet? Lehet, hogy nem. Pedig Allah ezt a szerepet szánta nekünk a világban.

Allahnak 99 neve van, aki eszerint él, a Paradicsomba lép. A tudósok azt mondják, hogy nem csak az, hogy 99 nevet ismersz, és megtanulod, nem erről van szó. Lehet, egy óra alatt megtanulod ezeket, de az, hogy megőrizd szó szerint ezt a 99 nevet, mit jelent megőrizni magunkban? Megőrizni a jelentését. Megőrizni nem csak a szavakat és jelentésüket, hanem megélni ezeknek a hatását. Ha felfogod azt, hogy Allah az őrző feletted, ha nem csak kimondod, hanem eszerint élsz, hogy Allah őrző felettünk, nem fogsz rosszat csinálni. Nem fogsz romlást terjeszteni a földön. Nem fogsz csalni. Ez az az őrzés, amire a Próféta (béke legyen vele) utalt. A Próféta (béke legyen vele), megértette ezeket a neveket és elraktározza magában Aishától (Allah legyen vele elégedett) kérdezték, hogy milyen volt a próféta. Azt mondta: az ő jelleme maga a Korán volt. Ilyen röviden kifejezte. Ti hívők, féljétek Allahot, tartozzatok az igazak közé. Ő istenfélő és igaz ember volt. Minden, ami le van írva a Koránban, látnánk a Prófétán (béke legyen vele). Nagy szükségünk van erre. Nem azért, hogy kérkedjünk vele. Mi vagyunk a legnagyobb haszonélvezői annak, ha megéljük ezeknek a neveknek a jelentését. A piacon, munkahelyen, hogy tudjam, hogy Allah tud mindent rólam. Otthon is, amikor tudatában vagy annak, hogy Allah angyalokat bízott meg a jó és a rossz cselekedetek feljegyzésével, akkor másképpen élek.

Allah azt mondja: Légy egyenes, úgy, ahogy parancsot kaptál erre! Amit Allah a Prófétától kért, az a népének is szól. Légy egyenes, ahogy arra parancsot kaptál. Légy egyenes, ahogy végzed a dolgodat a világban. Soha ne felejtsd el, hogy a szándékod Allah felé irányuljon. Ne légy csaló. Ne lopj. Ne csinálj olyat, ami megrontja a kapcsolatodat Allah felé. Ha ilyen életed van, ha egyenesen élsz, akkor ami Allahnak a megelégedését váltja ki, annak jó következményei vannak. Mert a Próféta azt mondta, ami Allahnál van, az csak az Őfelé tartó engedelmességgel érhető el. Allah őrzésébe lépsz bele. Allah könyörületébe és kegyelmében lesz részed. Az Ő kegyelme által mész be a Paradicsomba elszámolás nélkül. Az elől lévőkhöz tartozhatsz. Ó Allah, kérjük Tőled, hogy ezek közé tartozzunk!

Képzeld el azt a helyzetet, amikor az angyalok felsorakoznak – ez nem ingyen van, hogy abba  a kertbe lépjünk, hanem amikor törekszünk arra, hogy Allah megelégedését keressük. Képzeld el, amikor az angyalok mondják neked: Béke veled, lépjél be a paradicsomba.

Allah a Magában Létező, ezt a Trón vers mondja:

„Allah! Nincs más istenség, csak Ő, az Élő, a saját magát és minden mást Fenntartó. Nem vesz rajta erőt sem szendergés, sem alvás. Övé minden, ami az egekben és a földön van. Ki az, aki közbenjárhatna Nála, az Ő engedélye nélkül? Tudja, mi van előttünk, és mi van mögöttük. És ők nem foghatnak fel semmi az Ő tudásából, kivéve azt, amit Ő akar. A széke magába foglalja az egeket és a földet, és nem fárasztja el a megőrzésük. Ő a Legmagasztosabb, és Leghatalmasabb.” (Korán 2:255)

 Ezt az áját a legtöbb ember ismeri, aki nem ismeri ezt az áját, az mindenképp tanulja meg.

Ennél az ájánál ki van emelve Allah tudása. Ha megéled ennek az ájának a jelentését, akkor a sikeresek közé fogsz tartozni, akinek Allah nagy kegyelmében van része.

A Próféta (béke legyen vele) azt mondta  Obeid Ibn Kádnak – ő az egyik, aki leírta a kinyilatkoztatást, a Próféta (béke legyen vele) diktálta neki, Ő az egyik feljegyzője volt. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta neki: látta rajta a szép jellemet. Kérdezte Obeidet, hogy melyik az az ája, ami a leghatalmasabb a Koránban. Ő azt felelte, Allah tudja és a Küldötte. És azért kérdezte, mert tudta, hogy ez az ember nem akármilyen ember, nagyon szép kapcsolata volt Allahhal. A Próféta (béke legyen vele) végül a Trón verssel válaszolt neki. Ezt az áját ha megtanuljuk, és megéljük a jelentését, ebből az ájából az jön le, hogy Allah velünk van. Allah őrző felettünk. És ha az ember egyenessé válik az életében, akkor a legszebb élete lesz evilágon és a túlvilágon is. Hasznára lesz az ummának. Hasznára leszel a testvéreidnek. Az umma erősebb lesz azokkal az emberekkel, akik Allahot tartják szem előtt. Megerősödik az umma azokkal az emberekkel, akik tudják, hogy Allah őrző felettük. Lehet, hogy Teáltalad találnak útra az emberek - és nem fordítva, hogy az emberekkel megutáltatod az iszlámot, mert úgy viselkedsz. Sok ilyen eset van, hogy valakinek muszlimokkal van dolga, és ők nem hogy közelebb hoznák az iszlámhoz, hanem eltávolítják. Ó Allah, ne engedd, hogy ezek közé tartozzunk! Ó Allah, használj minket olyan dologban, ami a Te megelégedésedet váltja ki!

Dicsőség Allahnak, és béke és áldás legyen Allah Küldöttére, az ő háza népére és társaira.

Drága testvéreim! Összefoglalva, ha az ember átérzi azt, hogy Allah az ellátója, ha megtudja az ember, hogy Allah, aki uralja az életét, higgyétek el, úgy fogtok élni ezen a földön, megnyugodva, és Allah megelégedését kiváltod közben, és amikor befejeződik ez az élet, ezek a napok itt, 60-70-80-90 év, 100 év, legyen 150 év, ha véget ér, utána átkerülsz egy örök életbe abba a Kertbe, ahol örök élet vár rád. Ezért teremtette az embert, és a szolgákat Allah. Gondold végig. Gyerek voltál, a gyerekkorod és az öregkorod ha leveszed, akkor marad ott középen az az aktív időszak, az aktív évek. Használd ki az aktív éveidet istenszolgálattal, és Allah kegyelme fog várni. Rangodat felemeli Allah ez által. Ők, a Próféta társai emberek voltak, de a Próféta (béke legyen vene) nevelte őket, de ők a Próféta (béke legyen vele) útmutatása szerint éltek. És mi lett? az egész világban elterjedt az iszlám, példás életük volt, mert azt mondták: hallottuk, és engedelmeskedtük.

A Próféta (béke legyen vele) egy Obeid nevezetű emberhez ment, és azt mondta neki, hogy recitáld nekem a Koránt. Az ember azt kérdezte: tényleg Allah azt kérte? A nevemen szólított, és azt mondta, hogy én recitáljam a Koránt? Ebből csak azt akarja kihangsúlyozni, hogy Allah minket megemlít így, hogy vajon a neveink megemlíttetnek abban a felső régióban, ott az angyalok között? Milyen rangunk van Allahnál? Ez egy kérdés. Lehet, hogy évek kellenek hogy elteljenek. A Próféta (béke legyen vele) azt válaszolta: igen, a neved megemlíttetett a felsőknél, tehát az angyalok között. A Próféta (béke legyen vele) egy hadith kudsziban mondta: „Allah azt mondja: én olyan vagyok a szolgám számára, amit gondol rólam. Gondoljon a szolgám rólam, amit akar, és én ott vagyok vele, ha megemlékezik rólam. Ha megemlékezik rólam magában, én megemlékezek róla. Ha rólam emlékezik meg egy társaságban, akkor egy annál jobb társaságbnan emlékezem meg róla.” Tehát magadban emlékezz meg Allahról – mit jelent ez? Azt, hogy ragaszkodj Allahhoz. Mindig kötődjön a lelked Allahhoz. Mindig érezze Allah jelenlétét. Tehát például ha tiltott dolgot akarok csinálni, be akarok csapni valakit, vagy alkoholt akarok inni, vagy bármi, jusson eszembe, hogy Allah figyel rám. Így megemlékezel magadban Allahról, és nem akarod azt a rosszat csinálni. Allah megjutalmaz téged ezért azzal, hogy megemlékezik rólad.

Ha egy tásaságban emlékezel meg Allahról, vagy úgy, hogy tanítod az embereket Allahról, felhívod a figyelmüket Allahra, például elmész egy beteghez, és mondod neki, hogy Allah segíteni fog, meggyógyít téged, vagy egy problémában lévő emberhez mész, és mondod, Allah erős és segíteni fog téged és ki fogsz jutni ebből a problémából, ez az, amikor Allahról beszélsz. Ki fog ülni ez az arcodra, hogyha ilyen életed lesz, hogy megemlékezel magadban és emlékezteted az embereket Allahra.

Igyekezzünk az egyenesebb útra térni.

Mondjatok békét és áldást a Prófétára. Béke és áldás legyen Allah Küldöttére, háza népére és társaira. Ó Élő, magában létező. Ó, kegyelmes, könyörületes, Ó Allah, küldd ránk könyörületedet ezen a helyen. Szépítsd meg a hitet a szívünkben és utáltasd meg velünk az ellenszegülést, és tegyél minket a jó út követőivé. Kérünk Tőled magunknak és az ummának, hogy a nagy gondokból adj kiutat, s a nehézségből könnyebbséget, a te kegyelmedből és a te bőségedből. Javítsd meg állapotunkat, használj minket a megelégedésed útján. Ó Allah, Terád figyeljünk és ne másra. És dicsőség a Világok Urának.

 

fordította: Guessous Zekeria