Allah szép nevei – a Kegyelmes 2019-01-25

mme kozpontDicsőség Allahnak, a Világok Urának, kérünk Tőle való vezetést, menedéket kérünk Nála, rossz cselekedeteink elől. Akit Allah vezet, azt nincs, aki eltérítse. Akit hagy eltérülni, nincs aki utat mutasson számára. Tanúsítjuk, hogy más isten nincs Allahon kívül. Nincs Neki társa, és tanúsítjuk, hogy Mohammed az Ő szolgája és küldötte, elküldte őt jóhírhozóként és figyelmeztetőként. Aki Allahnak és Küldöttének engedelmeskedik, az jó úton jár. Aki viszont ellenszegül, csak magának árt, nem fog ártani Allahnak. Allah akar valamit és az emberek akarnak valamit, amit Allah akar, meg fog történni, még ha az emberek nem is akaják. Nem közelíthető meg, amit Allah eltávolított. És nem távolítható el, amit Allah közel hozott.

Drága testvéreim! Lelketekre kötöm az istenfélelmet és az engedelmességet.

„Ti hívők! féljétek Allahot igaz istenfélelemmel! És ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek.” (Korán 3:102)

„Ti emberek! Féljétek Uratokat, Aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát (Évát), és belőlük sok férfit és nőt sokasított. És féljétek Allahot, aki által egymástól kértek, és tiszteljétek a vérrokonsági köteléket. Bizony, Allah mindig figyel benneteket.” (Korán 4:1)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot és szóljatok helyénvaló szót. Ő a helyes cselekedetre fog vezetni és megbocsáltja a bűneiteket. És aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, az bizony hatalmas győzelmet aratott.” (Korán 33: 70-71)

Drága testvéreim! Legelső feladatok között van a muszlimnak, hogy megismerje az Istent, Urát. Megismerje szép neveit. Allah azt mondja:

„És Allahé a legszebb nevek, fohászkodjatok hát Hozzá ezekkel!” (Korán 7:180 alapján)

Allah azt is mondja a Koránban:

„Allah – nincs más Isten, csak Ő. Övé a legszebb nevek.” (Korán 20:8)

Allah szép nevei közé tartozik a Kegyelmes név, a kegyelmében teljes. Egy új nevet veszünk most, a „Rahím” (Kegyelmes) nevével foglalkozunk ma.. Ájákat hozunk fel, ami Allah Kegyelmes nevét tartalmazza.

„Kinyilatkoztatás a Kegyelmestől, az Irgalmastól.” (Korán 41:2)

„Békesség! a szó egy Irgalmas Úrtól.” (Korán  36:58)

„Tájékoztasd a szolgáimat, hogy Én vagyok a Megbocsátó, Irgalmas.” (Korán 15:49)

A tanítók egy haditht tanítanak: a kegyelmeseknek megkegyelmez az, Aki az égben van, kegyelmezzetek a világnak, és Allah is megkegyelmez nektek. Tehát a kegyelmeseken megkönyörül a Könyörületes. Legyetek könyörületesek a Földön a Föld lakóival, és Allah könyörületes lesz felétek.

A Próféta (béke legyen vele) egy fohászt is tanított: Ó Allah, rossz voltam magammal szemben és csak Te bocsátod meg a bűnöket. Bocsáss meg nekem Tőled való megbocsátással, Te vagy a Megbocsátó és a Kegyelmes.

A Próféta (béke legyen vele) társairól tudjuk, számolták egy ülésen körülbelül százszor, legalább százszor mondta a Próféta: Bocsáss meg nekem, tégy engem megbánóvá, te vagy a Megbocsátó és a Könyörületes.

Tehát ezt a nevet említette a megbocsátás kíséretében.

A Rahman is az Ő neveihez tartozik, mindkét nevében a kegyelem van. A Rahman a kiterjetteb értelmezése ennek a kegyelemnek. Ezzel a névvel - a Rahman névvel - nem illethető egyetlen szolga sem. A Rahman csak Allahra vonatkozik, és azt mondták a tudósok, hogy kiterjedt a Kegyelme mindenre és mindenkire, korlátozás nélkül. Minden teremtmény felé kegyelemmel van, de a Rahím, a Kegyelmes egy speciális vonatkozása, éspedig a hívők számára. A rahím kifejezést lehet másra is használni, mert lehet ilyen tulajdonsága valakinek, de a Rahmant nem mondhatjuk senkire.

Visszatérve, a Rahím a hívőkre vonatkozik, a hívőkre vonatkozó kegyelem. Olyan kegyelem, ami nem csak az illetőre vonatkozik, hanem a gyerekeire és leszármazottaira is kiterjed. Allah vezetett minket az egyedülvalóságra. És az, hogy szolgái lehetünk, és az, hogy a Paradicsomba is beléphetünk, és az, hogy láthatjuk a Paradicsomban Őt, és ahogy mondtuk, nem csak a hívőkre vonatkozik ez a kegyelem, hanem a leszármazottaira is. Allah azt mondja:

„És ami a falat illet, két árva fiúé volt a városban, és alatt volt a kincsük, és az apjuk jóravaló ember volt. Ezért Urad azt akarta, hogy elérjék az érett kort, és előhozzák a kincsüket, kegyelemként Uradtól. És nem a saját elhatározásomból tettem. Ez a magyarázata annak, amivel kapcsolatban nem tudtál türelmes maradni.” (Korán 18:82)

Biztos ismeritek ezt a történetet, aki nem ismeri, érdemes utánaolvasni.

Egy másik ájában azt mondja:

„És azok, akik hittek, és a leszármazottaik, akik követték őket a hitben – csatlakoztatjuk majd hozzájuk a leszármazottaikat, és nem fosztjuk meg őket semmitől a cselekedeteiket tekintve. Minden ember csak azért lesz zálogban, amit megkeresett.” (Korán 52:21)

Mit jelent ez? A leszármazottainak a jócselekedetei az ő jócselekedeteinek is számítanak, neki is jutalom jár érte. Ezért a legnagyobb befektetés, amikor az ember olyan gyereket nevel fel, aki fohászkodik érte, olyan jóravaló gyreket nevel fel, aki a világot jobbá teszi Allah útján, és az mind a te jóságodat gyarapítja. Ahogy van a hadith arról, hogy véget ér az ember cselekedete a halálával, kivéve hármat: a folyton megújuló jócselekedet, a gyerek, aki fohászkodik érte, és az olyan tudás, ami hasznára van az embereknek. Tehát a jóravaló gyerek nagyon fontos.

Miből táplálkozik ez az irántunk gyakorolt könyörület? Vannak okai ennek a kegyelemnek. Az első ilyen ok, aki kegyelmet akar Allahtól, az engedelmeskedik Allahnak és Küldöttének. Azért, hogy kegyelemben legyen része – ez a Koránban is megemlíttetik.

„És ez egy áldott Könyv, amelyet leküldtünk, kövessétek hát, és féljétek Allahot, hogy kegyelmet kaphassatok.” (Korán 6:155)

Aki kegyelemre áhítozik, az a kereskedelmi tevékenységnél, a pénzkereseténél is legyen kegyelmes. A Próféta (béke legyen vele) is méltatta azt az embert, aki megengedően ad el és megengedően vásárol.

Allahnak a Rahím neve nem csak név, hanem tulajdonság is. Allah a kegyelem birtokosa.

A Koránban több helyen is előfordul Allahnak ez a neve: "Ő bizony kegyelmet gyakorló", és név szerint is előfordult. A Rahmah tőből következik egy név is meg egy tulajdonság is.

A sejk több áját is megemlít, mint például

„...Uratok előírta Maga számára a kegyelmet, úgyhogy aki közületek tudatlanságból rosszat tesz, és utána helyrehozza azt, akkor bizony Ő a Megbocsátó, Irgalmas.” (Korán 6:54 alapján)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot, és higgyetek a Küldöttében. Ő kétszeres részt fog adni nektek a jutalmából. És fényt fog adni nektek, amelynél járhattok, és megbocsát nektek. Bizony, Allah Megbocsátó, Irgalmas.” (Korán 57:28)

Vagyis az ezen a világban gyakorolt kegyelemben részesülhetsz, és a túlvilági kegyelemben is.

Allah speciális kegyelmet gyakorolt a hívők felé. Ezt bizonyítja a sejk különböző ájákkal. Konkrétan a kegyelem szó fordul elő a túlvilág, a Paradicsom kapcsán. Az, aki meghallgatja Allah szavára hallgat, részese lesz annak a kegyelemnek, ami Allahtól jön.

Allah azt mondja:

„És amikor a Koránt olvassák, hallgassátok és figyeljetek oda, hogy kegyelmet kaphassatok.” (Korán 7:204)

Tehát ha Korán olvasást, recitálást hall az ember, akkor kegyelemben van része.

Azután az ihszán embereihez is köze van a kegyelemnek. Ha az ember az ihszán útját járja, akkor kegyelemben van része.

Dicsőség Alahnak, akinek a kegyelme kiterjed mindenre. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő szolgája és Küldötte. Béke és áldás legyen vele és háza népével.

Allah szép neveihez tartozik két neve Allahnak: A Rahman és a Rahím.

„És a ti istenetek Egyetlen Isten. Nincs más istenség, csak Ő, a Kegyelmes, az Irgalmas” (Korán 2:163)

Allah előírta maga számára a kegyelmet. Azt mondja a Próféta (béke legyen vele): Allah a trónusra azt írta: az Én kegyelmem megelőzi a haragomat.

Van egy hadith, hogy száz kegyelmet teremtett, és egyet ebből osztott szét a teremtmények számára. A Próféta (béke legyen vele) egyszer látott egy nőt, és mondta: ez a nő szerintetek bedobná a tűzbe a gyerekét? Persze, hogy nem, válaszolták a társai. – Allah nagyon kegyelemmel van a teremtményei felé, mint ez a nő a saját gyerekével.

Allah kegyelmét kérik az angyalok a hívők számára. Ó, urunk, kiterjed a Te kegyelmed mindenre és te tudásod kiterjed mindenre. Kérjünk bocsánatot azoknak, akik megbánták bűneiket. Allah kegyelmet gyakorol irántunk, amikor megóv minket nappal és éjszaka. Allah azt mondja:

„...De Allah a legjobb Őrző, és Ő a legirgalmasabb az igalmasak között.” (Korán 12:64 alapján)

Allah kegyelmének a megnyilvánulása, hogy küldött egy olyan Küldöttet, aki utat mutat nekünk.

„És nem másért küldtünk el téged, mint kegyelemként a világoknak.” (Korán 21:107 )

Ha az ember kegyelmes, az a hitre utaló jel. Allah szereti, ha ezt a tulajdonságot magunkra öltjük és gyakoroljuk., A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: Nem mentek be a Paradicsomba addig, míg nem lesztek kegyesek egymás felé. A kegyelem gyakorlása nem csak a családunk iránt, hanem minden ember iránti gyakorlásról beszélt a Próféta (béke legyen vele). Ahogy mondta: „A hívők egymás iránti könyörületében és összetartásával olyan, mint egy test; amiben hogyha beteg az egyik testrész, az egész test lázban ég, független attól hogy csak az az egy testrész ég.” Ilyennek kell lenni a hívőknek. A kegyelem jegyében kell hogy viszonyuljunk egymáshoz. Allah azt szereti, ha így bánunk egymással.

Béke és áldás legyen Allah küldöttére, Prófétánkra, Mesterünkre, Mohammedre végtelen sokszor. Elégedj meg a követőivel, a kalifákkal, társaival. Ó Allah, emeld fel az iszlámot. Ó Allah, óvd meg a kiszolgáltatott embereket mindenütt. A kiszolgáltatott hívőknek adjál kiutat a ő nehéz helyzetükből és a megpróbáltatásaikból. Gyógyítsd meg a betegeket, sebesülteket. Ó Allah, hozd közelebb a hívők szíveit. Ó Allah, javítsd meg azt, akinek az iszlám hasznára van a jósága. Ó Allah, Terád bízzuk azokat, akik rosszat akarnak az Iszlámnak. Ó Allah, könyörülj meg a halottainkon. Ó Allah, boldogság legyen az ő osztályrészük. Fénnyel borítsd be a sírjukat az ő állapotukban.  Ó Allah, könyörülj meg rajtunk, amikor mi is abban az állapotban leszünk. Ó Allah, adjál jó végzetet az életünknek.

 

fordította: Guessous M. Zekeria