Allah joga a hívőkkel szemben 2019-02-01

mme kozpontA beszédet  Sejk Fares Al Qudaimi tartotta a Budapest Mecsetben

Hívő testvéreim! Február hónapban egy sorozatot kezdünk, a jogok sorozatát. Az első, és legfontosabb Allah joga a szolgái felé. Az Ő joga, Aki nemes, hatalmas, az Élő, a Magában létező, Ő az Akinek aláveti magát minden. Allah mindennek a teremtője és Ő az, Aki minden fölött Őrző. Nem szabad a khuotba közben telefonra nézni, sem Koránt olvasni, teljes csendben kell hallgatni.
Allah joga, Allah, aki megteremtette az embert a semmiből, anyánk hasábna voltunk, majd kihozott minket erre a világra egészségesen. Azt mondja: Allah hozott ki benneteket anyátok hasából, nem tudtatok semmit, és hallást és látást adott nektek, és értelmet, hátha hálásak vagytok.


Allah jogáról van szó, és ez a jog az Istenszolgálatban sűrűsödik, foglalható össze, és a társítástól való távolmaradásban.

„Ó, emberek! Imádjátok Uratokat, Aki teremtett benneteket és azokat, akik előttetek voltak, hogy Istenfélők lehessenek. Ő az, aki a földet pihenőhellyé tette számotokra, és az eget boltozattá. És Ő küldött le vizet az égből, és gyümölcsöket hozott elő általa, ellátásul nektek. Ezért ne állítsatok társakat Allah mellé, miközben már tudjátok.” (Korán 2:21-22)

Egy hadithszal folytatja a sejk, a Próféta (béke legyen vele) szamárháton ült és közben tanította, aki mellette haladt. Ó Muad, tudod, hogy milyen joga van Allahnak a szolgái felé és mik a szolgák jogai Allah felé? A Próféta (béke legyen vele) nagyon sokszor tanított úgy, hogy kérdéseket tett fel, azért, hogy fókuszáljon az illető; ez egy tanítási módszer. Muad egy nagyon nagy tudású ember volt, olyan tudós volt, akit a Próféta (béke legyen vele) elküldött Jemenbe, hogy a vallás ismertesse velük. De ő alázatából azt mondta, hogy Allah és Küldötte tudja a választ erre. Micsoda tudás és micsoda alázat van ebben a feleletben.

Másféle tanítás is van ebben, mégpedig hogy vallási állásfoglalást csak az arra jogosult tehet. Muad válasza tulajdonképpen annyit jelentett: nem tudom, mi a joga. Alázatból azt válaszolta, hogy Allah és Küldötte jobban tudja ezt. Háromszor kérdezte meg tőle a Próféta (béke legyen vele), és mindháromszor ugyanazt felelte. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: Allah joga a szolgái felé, hogy szolgálják és ne társítsanak Mellé semmit. És a szolgák joga Allah felé, hogy nem bünteti meg azt, aki nem társít Mellé senkit.
Azt kérdezte Muad: Ó Próféta, a jó hírt vigyem az emberekhez? Azt felelte: ne siess hozzájuk örömhírt hozni, mert erre fognak hagyatkozni. (azaz a tanúságtétel következményeit, az istenszolgálatot elhanyagolják).

Allah joga a szolgái felé: ez nem egy választható dolog, hanem a helyzetünkből adódik. Allah szolgái vagyunk, alapvetőek, és Allah erre szólít minket, mert ez az alapállás. Az istenszolgálat, ez a joga Allahnak.
Allah azt mondja a Koránban:

„És nem másért teremtettem a dzsinneket és az embereket, mint hogy Engem szolgáljanak.” (Korán 51:56)

Az Istenszolgálatba nem csak az ima, a böjt, vagy az adakozás tartozik. Elmész dolgozni, hogy megkeresd a családodnak a kenyeret, ez Istenszolgálat. Eelmész tanulni, ez is lehet Istenszolgálat. Bármi, amit a muszlim tesz, és Allahnak tetsző, az mind Istenszolgálat. Még a feleségünkkel való együttlét is Istenszolgálat, erről a Próféta (béke legyen vele) is szólt.

„Mondd: bizony, az imám, az áldozatom, az életem és a halálom Allahé, a Világok Uráé... Akinek nincs társa. Ez parancsoltatott nekem, és én vagyok az első a muszlimok közül.” (Korán 6: 162-163)

Mi a hozzáállásunk a parancshoz? Az, hogy engedelmeskedünk. Ha valamit nem szabad, azt elkerüljük. A nehézségekben állhatatosak maradunk. Ha jó ér minket, azért hálát adunk.

„És vajon azt gondoltátok, hogy játékból teremtettünk benneteket, és hogy nem fogtok visszavitetni Hozzánk? Én Magasztos Allah, a valódi Király! Nincs más isten, csak Ő, a Nemes Trón Ura.” (Korán 23:115-116)

Ebben is benne van, hogy magasztaltassék. Allah sokkal hatalmasabb és bölcsebb annál, minthogy az embert cél nélkül teremtse meg. Fohászkodok Allahhoz, hogy megbocsásson nekünk.

Dicsőség Allahnak, a Világok Urának, és béke és áldás legyen az Ő küldöttére. Tanúsítom, hogy nincs más Isten, csak Allah, és Mohammed az Ő szolgája és küldötte.
Allah azt mondja:

„És nem másért teremtettem a dzsinneket és az embereket, mint hogy Engem szolgáljanak. Nem akarok ellátást tőlük és nem akarom, hogy tápláljanak.” (Korán 51:56-57)

Világos az út, és világos, amit tennünk kell, és nem szabad letérnünk erről az útról. Ha letérünk erről az útról, csak szomorúság lesz az osztályrészünk. Allah azt mondja: Aki távol tartja magát az énrólam való megemlékezősről, annak nyomorúságos életet adunk és vakon támasztjuk fel a feltámadás napján.

Az Istenszolgálat kötelezettsége az ember a pubertás korától indul, és addig tart ez a szolgálat, amíg meg nem hal ez az ember. A Prófétát (béke legyen vele) is erre szólította: Szolgáld Uradat, míg el nem jön hozzád a bizonyosság (halál).
Az Istenszolgálat rangja, egy nemes rang. Az angyalokról például azt mondja Allah, hogy akik Nála vannak, azok nem nagyképűek, és nem fennhéjáznak a szolgálatától. A Prófétákról pedig ezt találjuk a Koránban:

„És bizony, a Mi szavunk korábban szolgáinknak, a Küldötteknek adatott, Bizony, ők lettek a győztesek.” (Korán 37:171-172)

„És emlékezz a szolgáinkra, Ábrahámra, Izsákra és Jóbra, az erő és látás birtokosaira!” (Korán 38:45)

Ezzel szemben az emberek többsége elhanyagolja az imát az anyagi hajszában, vagy olyan dolgot tesz, ami nem méltó hozzá.
Allah felemelte a Prófétát (béke legyen vele) és kitüntette a szolgálat rangjával.

Azt mondja: „Magasztos, Aki a szolgáját Éjszakai Utazásra vitte a Sérthetetlen Mecsetből a Legtávolabbi Mecsetbe, amelynek a környékét megáldottuk, hogy megmutathassuk neki a jeleink egy részét. Bizony, Ő mindent hall, mindent tud.” (Korán 17:1)

A szolgálattal menekül meg az ember a pokoltól, és megy a Paradicsomba. Az Istenszolgálat alapja, az Isten egyedülvalóságának a tanúsítása. Aki ezt tanúsítja, az szolgálja igazán Allahot.

Allah felszólította a Prófétáját, és emlékeztet a Koránban, hogy minden prófétájának a lelkére kötötte, hogy adja át az embereknek a szolgálat irányát, vagyis csak Allahot imádják. Allah az egyedüli, Aki megérdemli hogy szolgálják. Ez biztosítja azt, hogy egyenes úton járjon az ember.

Ha az ember Allahra figyel, távolmaradnak tőle a kuruzslók. Kristálytiszta marad minden, és a bizonytalanság elmúlik, ha Allahra úgy tekintünk, hogy Ő az Egyetlen, a Királya mindennek és Őhozzá tér vissza minden ügy. Az, aki arcát Allahnak veti alá, miközben jót tesz, Allahnál van az Ő jutalma.

Allah segítsen meg minket, a jó szolgálat útján!
Ó Allah, bocsásd ránk könyörületedet, és aki itt van ma, bocsáss meg neki és a szüleinek, és nyisd meg szívét az igazság felé.
Javítsd meg családját, gyermekeit. Fehérítsd meg arcunkat azon a napon, amikor sok fehér és fekete arc lesz. Megelégedésedet keressük, fogadd el tőlünk azt, amit teszünk, és bocsásd meg a bűneinket. Utáltasd meg velünk az ellenszegülést. Add meg azt a képességet, hogy jó úton járjunk. Vidd győzelemre az Iszlámot, és azokat, akik az Iszlámot győzelemre akarják vinni.
Csapjál le az igazságtalanokra és a csalókra. Tedd velük azt, amit a Fáraóval tettél. Add meg az evilágon a jót és a túlvilágon a jót és óvj meg minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria.