Az őszinteség 2019-03-01

mme kozpontA beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta. A Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása

A dicsőség Allahé. Dicsőítjük Őt, Tőle kérünk útmutatást és bocsánatot kérünk Tőle. Menedéket kérünk Őnála lelkünk és tetteink rossza elől. Akit Ő vezet, azt nincs, aki eltérítse. És akit tévelygésben hagy, nincs, aki utat mutasson neki. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte. Béke és áldás legyen vele.

„Ti hívők! Féljétek Allahot igaz istenfélelemmel! És ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek” (Korán 3: 102)

„Ti emberek! Féljétek Uratokat, aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát, és belőlük sok férfit és nőt sokasított...” (Korán 4: 1 alapján)

Hívő testvéreim! Egy jellemről fogunk ma beszélni. Egy jellemről, ami jellemzője volt a prófétáknak és a küldötteknek, és egyre kevesebb ember van, aki ezzel a tulajdonsággal rendelkezik. Ez az őszinteség. Az őszinteség Allahhal, magunkkal, családunkkal, társadalmunkkal, őszinteség a tettekben, őszinteség a szívben, őszinteség az Allahhal való kapcsolatban.
Ez az alapja az erkölcsnek. Akinek őszinteség van a szívében és a tetteiben, távol kerül a rossztól és a gonoszságtól. Nem lehet őszinteségről beszélni, ha hazug cselekedeteket követünk el. Ez olyan, mint a fény és a sötétség, a kettő nem lehet egyszerre.
Magas rang jár azoknak, akik ezt az erkölcsöt teszik magukévá. Allah azt mondja:

„... És kinek a szava lehetne igazabb, mint Allahé?” (Korán 4: 122 alapján)

„...És kinek a beszéde megbízhatóbb, mint Allahé?” (Korán 4: 87 alapján)

Allah kiemeli magát ezzel a tulajdonsággal:

„Mondd: Allah igazat mondott...” (Korán 3: 95 alapján)

Ha őszinték vagyunk Allahhal és a cselekedeteinkben, akkor vonzóvá válunk mások számára, és sok ember követni kíván minket, mert példák leszünk az emberek számára. Az erkölcs egyik legmagasabb csúcsa az őszinteség. Nem is fordul elő olyan ember, aki jóságos, de nem őszinte. Nem lehet. Aki jóra hív, az nem lehet, csakis őszinte, mert nem várunk el jót olyan embertől, aki hazug.
Allah azt mondja:

„És emlékezz meg a Könyvben Ábrahámról! Bizony ő igaz volt, próféta.” (Korán 19: 41)

Ábrahámnak (béke legyen vele) egyik fontos jellemzője volt ez. És a cselekedetekben látszik leginkább az őszinteség. Izmaelről (béke legyen vele) pedig így szól:

„És emlékezz meg a Könyvben Iszmailról: Bizony, igaz volt az ígéretéhez, Küldött volt és próféta.” (Korán 19: 54)

Lehet, hogy valaki imádkozik, böjtöl, adakozik, és esetleg nem igaz ember. Akkor nincs sok értelme ezeknek a jócselekedeteknek.
Allah kiemelte Izmailt (béke legyen vele), ő bizony igaz ígéretű ember volt. Ő is próféta és küldött volt. Idriszről (béke legyen vele) is hasonlóképpen nyilatkozik Allah, kiemeli az őszinteségét és prófétaságát.
A Próféta (béke legyen vele) példakép volt. Példa volt a jóságban, már prófétasága kezdete előtt is. Úgy hívták: az Igazmondó, a Becsületes. Vagy úgy is fordíthatnánk, Megbízható.
A hidzsra idején Alit kérte meg, hogy a helyére feküdjön, mikor Mekkából Medínába vándorolt el. És mit mondott még Alinak? Rábízta a Kuraisi hitetlenek vagyonát, amit tőlük kapott megőrzésre, mivel megbíztak benne. Megkérte Alit, aki még egy ideig Mekkában maradt, hogy adja vissza a rá bízott kincseket, amit a Kurais rábízott.
Nagyon sok helyen van szó a Koránban az őszinteségről. Allah azt mondja:

„Ti hívők! Féljétek Allahhot, és legyetek az igazakkal!” (Korán 9: 119)

Lehet, hogy valaki imádkozik, de közben hazug ember. Lehet, hogy nem hű az ígéretéhez, nem őszinte a hite. Ilyenek a képmutatók: imádkoztak, böjtöltek, az első sorban voltak, mint például Abdullah ibn Ubaj. Ő például a khutba után mindig azt mondta: "Hallgassatok Allah küldöttére!" - de az uhudi csatában kivonta a sereg egyharmadát, visszafordult, hátat fordított a Prófétának (béke legyen vele).

Az őszinteség tesz különbséget a hívő és a hitetlen, illetve a képmutató között. Szükségünk van az őszinte tudósra, az őszinte orvosra, vagy bármely más szakmát felsorolhatnánk. Őszinte emberekre van szükségünk. Ők azok, akik fényt mutatnak az emberek számára.
Allah megszólít minket, azt mondja:

„Ti hívők! Féljétek Allahhot, és legyetek az igazakkal!” (Korán 9: 119)

Igaz legyen az ima, igaz legyen a cselekedet, igaz legyen a viszonyulásunk a világhoz, a társadalomhoz.
Allah azt mondja:

„És az, aki elhozta az igazságot, és akik hittek benne, ők azok, akik istenfélők.” (Korán 39: 33)

Az iszlám egy átfogó vallás. Nem csak a mecsetekben létezik, hanem mindenben meg kell hogy nyilvánuljon: a kommunikációban, a politikában, stb.
Van egy hosszú ája, ami a jóságot foglalja össze, hogy mit jelent a jóság az iszlámban. Rengeteg jellemzőt felsorol, majd a végén azt mondja:

„...és teljesíti a szerződést, ha megköti, és aki türelmes a szegénységben, nehézségben és a csaták idején. Ők azok, akik igazak és ők azok, akik Isten-félők.” (Korán 2: 177 alapján)

Tehát igazak az istenszolgálatukban, igazak abban, amikor adnak az embereknek, adakoznak. Ebben az ájában sokféle dolog említtetik meg az Istenszolgálatukról szól, az emberek viszonyulásáról beszél a többiek felé, és a végén azt mondja, hogy ők azok, akik igazak. Tehát igazolták azt, ami belülről van, a cselekedeteik által.
Vagy egy másik helyen felsorolást találunk arra, hogy Allah különböző minőségekről beszél:

„Bizony a muszlim férfiak és a muszlim nők, a hívő férfiak és a hívő nők, az engedelmes férfiak és az engedelmes nők, az igaz férfiak és az igaz nők...” (Korán 33: 35 alapján)

Sajnos nagyon sok család ott tart, mikor azt mondják, insa Allah már tudható, hogy nem fogják betartani a szavukat... Nem szabad idáig lesüllyednünk.

 

Dicsőség Allahnak, a Világok Urának. Béke és áldás legyen Küldöttére. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten. És tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.

Hívő testvéreim! A Próféta (béke legyen vele) azt mondja: Hagyd el azt, amiben kétséged van, és menjél affelé, amiben nincs kétséged. Mert az őszinteség az megnyugvást ad a szívnek. Vajon amikor végrehajtjuk a cselekedeteinket, igaz az, amit csinálunk, vagy nem? Belső őszinteség társul ezzel, vagy valami más van kívül, mint belül? Bármilyen körülmények is legyenek, ha az ember őszinte, akkor nyugalom költözik a szívbe, teljesen mindegy, hogy milyen körülmények között él az ember.

A hazug életű ember állandóan bizonytalan és állandó kétségek között él. Legyünk mindannyian őszinték.

A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy az őszinteség megnyugvás, a hazugság pedig kétségbeesés. A Próféta (béke legyen vele) azt is mondta, hogy aki az őszinteséget állandóan követi, az Allahnál igaz emberként lesz feljegyezve. Ez nagyon magas rang. Ez nem a lusták tulajdonsága, vagy azoké, akik nem veszik figyelmebe Allahot a cselekedeteikben, szavaikban és szívükben, hanem azok lesznek, akik a cselekedeteikre nagyon figyelnek, tudatosak.

Áldás van az őszinteségben, áldás van az őszinte kereskedelemben. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: a vevő és az eladó ha őszinték, akkor áldást helyez Allah az adás-vételükbe. Tehát a kereskedő elmondja az áru valódi tulajdonságait, és nem csapja be a másikat.
A Próféta (béke legyen vele) azt is mondta, hogy addig nem vagy a hívők közül való, amíg nem akarod a testvérednek, amit magadnak is. Senki nem akar ócska árut venni - olyat, aminek rejtett hibája van - azért másnak se kívánjuk ezt. Tehát ha őszinték, és megmutatják a valódit, akkor Allah áldást helyez a kereskedelmükbe.

A hazug ember teljesen mindegy, hogy milyen gazdag. Ha gazdag, akkor nyomorúsággá válik az élete, nem tudja élvezni az életét.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: a legnagyobb árulás az, ha beszélsz a testvéredről, és hazudsz neki, miközben ő azt hiszi rólad, hogy igazat mondasz. Ez a legnagyobb árulás.

A képmutatók tulajdonsága a hazugság.

„Meg akarják téveszteni Allahot és azokat, akik hisznek, de nem tévesztenek meg mást, csak saját magukat és nem is tudják.” (Korán 2: 9)

Mutatják a muszlimoknak, hogy ők jó emberek, és a muszlimokkal vannak.

„És amikor azt mondják nekik: ne okozzatok romlást a földön, azt mondják: mi csak békét hozók vagyunk.” (Korán 2: 11)

A Próféta (béke legyen vele) szerint a képmutatónak három tulajdonsága van. Ezek közül az egyik, hogy ha beszél, akkor hazudik.
Tehát legyünk őszinték Allahhal, térjünk vissza Hozzá. Vizsgáljuk felül a cselekedeteinket, szándékunkat.

Béke és áldás legyen a Küldöttre. Ó Allah, könyörülj meg rajtunk itt ma, ne hagyjál közöttünk egy nyomorúságos embert se. Vezess minket, családunkat és jutalmazd meg a jóságosakat közülünk. Bocsáss meg a szüleinknek, nyisd meg a szívüket az igazság felé. Szerettesd meg velük a hitet, és tedd azt díszé a szívükben. Ó Allah, tegyél minket az őszinték és az igazak közé. Ó Élő, Magában Létező, vidd győzelemre a hívőket, a muszlimokat és az iszlámot. Győzelemre vidd azokat, akik támogatják az iszlámot, és a győzelmét akarják. Pusztítsd el az igazságtalanokat. Fogadd el tőlünk cselekedeteinket. Add, hogy visszatérjünk Hozzád. Bocsáss meg nekünk és szüleinknek és minden hívőnek a Te könyörületed által. Adjál nekünk evilágon jót és a túlvilágon jót, és óvjál meg minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria