Az amanah, vagyis a rádbízott dolgok 2019-03-08

mme kozpontA beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta a Budapest Mecsetben. Az elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.

Drága testvéreim, folytatjuk azt a sorozatot, amit a múlt héten kezdtünk, mikor is az őszinteségről beszéltünk.


Allah – magasztaltassék – az őszinteség az Amanát nagyon kiemelte az iszlámban. Az Amanah a megbízhatóságot jelenti. A Próféta (béke legyen vele) felhívta a figyelmet a fontos dolgokra. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Add vissza, amit rádbíztak, de aki becsapott téged, azt ne csapd be.” Attól, hogy az emberek megbízhatatlanok és csalók (egyes emberek), te ne legyél az.
Allah azt kérte tőlünk, hogy ne legyünk olyanok. Add vissza azt, amit rádbíztak hiánytalanul, és ne csapd be azt, aki becsapott téget.
A Próféta (béke legyen vele) a hit részeként említette az amana megadását. Az amanah az, amit sokan elveszítettek. A megbízhatóságot kötik a muszlimok egymás lelkére. Ez az amanah része annak a tanácsnak, amit adnak a muszlimok egymásnak, mikor útra kelnek: „Allahra bízom a vallásodat, az amanádat és az utolsó cselekedeteiteket.” Tehát megemlíttetik e fohászban az amanah: hogy megbízható maradjál az egész úton és ne szegd meg az amanát, akármi is legyen az.
Allah – magasztaltassék – azt mondja a Koránban:
„Bizony, Mi felajánlottuk a megbízatást az egeknek és a földnek és a hegyeknek, de azok visszautasították, hogy magukra vegyék, megremegve tőle. De az ember magára vette. Bizony, igazságtalan és tudatlan volt.” (Korán 33: 72)
A legfontosabb alapokhoz tartozik az amanah. A sikeres út útja a megbízhatóság útja. Ha megbízható vagy, akkor Allah felé és az emberek felé is légy megbízható. Kik azok, akik megérdemlik a siekrt? Allah szerint
„A sikeresek bizony a hívők” (Korán 23: 1).
Felsorolta a hívők sok jellemvonását: akik átélik az imát stb... , majd a végén azt mondja:
„És akik a rájuk bízott dolgokat és az ígéretüket megőrzik.” (Korán 23: 8)
Tehát a boldogság emberei azok, akik a megbízhatóság útját követik.
A Próféták jellemvonása volt ez minden időkben. Nincs olyan próféta, aki nem mondta volna:
„Bizony, én megbízható Küldött vagyok hozzátok” (Korán 26: 107)
A Koránban sokszor olvashatjuk ezt a kifejezést.
A megbízhatóság volt a Próféta (béke legyen vele) jelleme a kinyilatkoztatás kezdete előtt is, és akkor is, mikor prófétává választotta ki Őt Allah. A megbízhatóság jellemvonása természetesen folytatódott. Bizonyítékok azok a Korán áják, amelyek számon kérik a Prófétát (béke legyen vele). Ha nem lett volna megbízható, elhallgatta volna ezt az igazságot.
Bizánc császárához mentek muszlimok, köztük Abu Szúfian, és a Próféta (béke legyen vele) jellemvonásait sorolta neki: hogy őszinte, megbízható és igazat mond. A császár, aki keresztény volt, azt mondta hogy ezek a próféták jellenvonásai.
Az amanah a hitre utaló jel. A Próféta (béke legyen vele): „Ki az az igazi hívő, akinek teljes a hite? Elmondjam nektek, hogy ki a hívő? Az imát, a böjtölést stb. képmutató is elvégezheti. De a hívő az, akire rábízzák az emberek a vagyonukat és az életüket. Az az igazi hívő. Az, hogy imádkozik, csinálja a rituális dolgokat, közben pedig igazságtalan és elveszi az emberek pénzét, elherdálja, ellopja, az felül kell hogy vizsgálja a hitét. Tehát a hívő az, akire rábízzák az emberek az életüket és a vagyonukat.
Tehát hogyha az amanah elmegy a szívből, akkor a hit is elmegy vele együtt. Nincs hite annak, akinek nincs amanája. A Próféta (béke legyen vele) ezt mindig mondta, amikor a szószékről szólt az emberekhez. Tehát akinek nincs megbízhatósága, annak nincs hite. Hogy lehet az, hogy valaki hívő és csaló?
A vallás is egy amanah. A képességek, bármilyen pozíció, mind amanah. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy nincs hite annak, akinek nicns amanája, és nincs vallása annak, akinek nincs szava a (vagyis nem hű az adott szóhoz).
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: Négy dolog ha megvan benne, ne sajnáld azt, amit elmulasztottál az életből. Ez a négy dolog: az amanah megőrzése, az őszinteség, a szép jellem és a tisztességes kereset, vagyis nem lopásból van a vagyonod.
Ez mind arra vonatkozik, hogy milyen kapcsolatunk van a világhoz. Képzeljétek el, hogyha a sariát megvalósítanánk az életünkben, a piacon, a tanulásunkban, mindenütt ahol vagyunk, akkor méltőságban élnénk. A Saría a teljességhez, a tisztasághoz, az amanához, a békéhez és sok más erényhez szólító út. Nem csak a mecsetben van a Saría; az úton, az iskolában, munkahelyen, vonaton, villamoson, akárhová megyünk, a vallás visszük magunkkal. Ez az igazi muszlim. De az, aki muszlimként becsapja az embereket, elveszi az emberek járandóságát, milyen muszlim az? Álljunk meg magunkkal egy őszinte megállásban és számoltassuk el magunkat.
Mózesnek a történetéről van szó éppen. Shouaib lányai mentek itatni a bárányaikat, Mózes, miután elmenekül Fáraótól, leült egy fa allat, majd megitatta a lányok bárányait. A lányok ajánlották apjuknak, hogy adjon neki munkát, megélhetést. Fogadja fel dolgozónak. Azt mondták az apjuknak, hogy fogadja fel őt.
„Egyikük azt mondta: Apácskám! Fogadd fel őt. Bizony, a legjobb, akit felfogadhatsz, egy olyan férfi, aki erős és megbízható.” (Korán 28: 26)
Ezt Mózesre értették a lányok, erősnek látták Őt és megbízhatónak. Nem élt vissza a helyzetével Mózes a lányokkal kapcsolatban. Tehát az erő és a megbízhatóság gyűlt össze Mózesben. Nagyon fontos mind a kettő.

Dicsőség Allanak, a világok Urának. Tanúsítom, hogy nincs más isten rajta kívül. És tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.
Drága testvéreim. Az Amanah alapja mindennek. AZ ima amanah; a feltételeivel és átéléssel végezzük. A böjtölés szintén amanah, akárcsak az adakozás. Allah tudja, hogy mit csinálunk belül és kívül. Mi nyilvánul meg és marad rejtve bennünk. A hallásért, látásért, és az értelemért felelősséggel tartozik az ember. Tehát Allah felé is tartozunk Amanával és az emberek felé is. A kettő össze is függ egymással: Allah felé felelünk az emberekhet való viszonyulásunkról; milyen amanával tesszük azt, amit teszünk. Amikor főnöknek, vagy vezetőnek neveznek ki téged, amanával tartozol az emberek felé, Allah pedig majd számon fog kérni téged errő. Azon a napon, amikor nem használ sem vagyon, sem gyermek, kivéve azok, akik tiszta szívvel járulnak Allah elé.
Abu Dar egy jóravaló ember volt a Próféta (béke legyen vele) idején. Egyszer azt mondta a Prófétának (béke legyen vele): „Adsz nekem valamilyen vezetői feladatot, ó Allah küldötte?” Mit mondott a Próféta (béke legyen vele): megfogta Abu Dar vállát és azt mondta: „Ó Abu Dar, te gyenge vagy a vezetés pedig egy megbizatás, amiért számon leszel kérve Allah előtt. Nem fog neked használni semmi azon a napon, semmi, ami az evilágból való. Ó Abu Dar, minden felelősség személynek szól ez, akármi is van rábízva. Egy üzenet ez számára: ez bizony amanah, ez egy megbizatás Allahtól. És a Feltámadás napján megbánás és veszteség. Kivéve azok, akik nem visszaélnek, hanem élnek ezzel a szereppel.”
A legnagyobb dolog, amiről Allah számon fog kérni minket, az az emberek felé való tartozásunk, hogy mivel tartozunk az emberek felé.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy megtiltatik a Paradicsom attól, aki csalónak bizonyult azzal kapcsolatban, amit rábízott az Isten. Ez egy hadith.
Hívő testvéreim. A Próféta (béke legyen vele) nagyon tágan értette az amanát fogalmát. Ha valaki félrehív valakit és közben nézi hogy ki figyeli őket, akkor tudd meg, hogy amanáról van szó: az pedig egy titok, amit meg kell őrizni.
A Próféta (béke legyen vele) azt is mondta, hogy a megbízatás legnagyobb megcslása, ha éjszaka beszélsz a feleségeddel, aki belsőséges titkokat mondd el neked, te pedig elfevcseged a barátaidnak. Ez az amanah óriási megcsalása. Ha valaki tanácsért jön hozzád, akkor a legjobb tudásod szerint kell tanácsot adni, ami evilágon és a túlvilágon is használ neki. Mert a Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy akihez tanáccsal fordulnak, arra rábíznak valamit, vagyis amanát adnak neki. Tehát a legtisztességesebben kell eljárni, és a legjobb tanácsot kell adni ilyenkor. A Próféta (béke legyen vele) az Ítéletnap jeleiként említette, hogy majd elpazarolják az amanát.
Jött egy beduin a Prófétához (béke legyen vele), és azt kérdezte, hogy mikor lesz a feltámadás napja. De a Próféta még beszélt, el volt foglalva másokkal, majd visszatért ehhez az emberhez mondván: „Ki az, aki kérdezett az óráról?” – majd azt mondta neki: „majd amikor megszegik az amanát, akkor várd a Feltámadás Napját.” „mit jelent ez?” – kérdezte a beduin. A Próféta (béke legyen vele azt mondta: „ez azt jelenti, hogy ha olyanra bíznak rá egy ügyet, aki nem méltó rá.”
Mindannyian számon leszünk kérve, legyen akármilyen is a te foglalkozásod, az egy amanah. Akármilyen szakmád is van, Allah előtt felelsz annak az elvégzéséről.Féljük Allahot e tekintetben.
Alalh segítsen minket a jóság útjához és az egyenes úthoz. Béke és áldás legyen a Prófétára. Ó Allah, bocsássad ránk Könyörületedet. Bocsáss meg nekünk és családtagjainknak, apáinknak, tanítóinknak, és minden embernek , aki jó volt hozzánk. Szépítsd meg a hitet a szívükben, és utáltasd meg velük a tagadást és az ellenszegülést. Ó Allah, tegyél minket az istenfélők közé, a Terád emlékezők közé. Segíts meg minket, hogy emlékezzünk Rád, és hogy hálát adjunk Neked. Ó Allah, vidd győzelemre az iszlámot és a muszlimokat. Győzelemre vidd a kiszolgáltatott szolgáidat. Ragadd el az igazságtalanokat úgy, ahogy elragadtad Fáraót. Bocsáss meg nekünk és adjál szép megbánást, szép visszatérést Hozzád. Aki itt van, bocsáss meg neki és szüleinek, és nyisd meg a szívét az igazságra. Ó Allah, Világok Ura, adjál nekünk evilágban jót és a túlvilágon jót, és óvjál minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria