Az ihszán 2019-03-15

mme kozpontA beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta a Budapest Mecsetben. Az elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.

A dicsőség Allahé. Hálát adunk Neki és vezetést kérünk Tőle. Menedéket kérünk Őnála a rossz cselekedeteinktől. Akit Allah vezet, azt nincs, aki eltérítse. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten. És tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte és szolgája. Béke és áldás legyen vele, társaira és háza népére.


„Ti hívők! Féljétek Allahot igaz istenfélelemmel! És ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek” (Korán 3: 102)

„Ti emberek! Féljétek Uratokat, aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát, és belőlük sok férfit és nőt sokasított...” (Korán 4: 1 alapján)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot és szóljatok helyénvaló szót. Ő a helyes cselekedetre fog vezetni és megbocsáltja a bűneiteket. És aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, az bizony hatalmas győzelmet aratott.” (Korán 33: 70-71)

Drága testvéreim! A legjobb szó, az Allah szava és a legjobb útmutatás, Allah szolágájának, Mohammednek (béke legyen vele) az útmutatása.

Drága testvéreim! A múlt pénteken az amánáról, a megbizatás fontosságáról beszéltünk. Előtte pedig az őszinteség fontosságáról esett szó. Folytassuk ezt a sort a legmagasabb magaslatról, az ihszánról beszélve. Ahogy a Próféta (béke legyen vele) bemutatta nekünk ezt: úgy szolgáld Allahot, mintha látnád. De ha nem is látod Őt, Ő lát téged.

Az ihszán a tökéletesség felé való törekvést jelenti. A világban, a világi berendezkedések igyekeznek a minőség felé törekedni. És amikor megnézzük a muszlimokat, sajnos azt látjuk, hogy nagyon sok helyen elfelejtették ezt a tulajdonságot. Hányszor mondjuk el a beszédekben: Allah igazságosságra szólít és jóságra a rokonok között. Miért csak mondjuk, miért nem hajtjuk végre ezt? A Koránt miért csak olvassuk anélkül, hogy megvalósítanánk? Pedig megvalósítható: a Próféta (béke legyen vele) megmutatta, hogyan lehet a Koránt cselekedetekbe önteni.
Allah azt mondja:

„...És tegyetek jót. Bizony, Allah szereti azokat, akik jót tesznek.” (Korán 2: 195 alapján)

„És szolgáljátok Allahot, és ne társítsatok Mellé semmit, és legyetek jók a szülőkhöz...” (Korán 4: 36 alapján) – ezt kéri tőlünk Allah.

Szavainkban, cselekedeteinkben, és minden állapotunkban az ihszán legyen a cél. A tökéletesség felé való törekvésre törekedjünk. Modern szóval a minőség biztosítást jelenti a világi dolgokban. De ez az erkölcs szintjére is értendő, mivel muszlimok vagyunk.
Nagyon sok ája beszél a Koránban az ihszánról. Kevés az az ember, aki ezt figyelembe veszi. Legfeljebb a világi szférában, de nagyon kevés embert találunk, aki hitben és az erkölcs szintjén gyakorolja ezt.
Pedig nagyon szép eredménye van. Allah azt mondja:

„...Bizony Allah kegyelme közel van a jótevőkhöz.” (Korán 7: 56 alapján)

Az ihszán Allah szeretetéhez vezet. Azt mondja Allah:

„...és Allah szereti a jótevőket.” (Korán 3: 134 alapján)

Mindenkinek szól ez a tulajdonság. A fiataloknak a tanulásban kell ezt megvalósítani. Válasszatok olyan szakot, ami jó és ami segít benneteket az Allah felé vezető úton. Allah azt mondja:

„És amikor (József) az érett kort elérte, bölcsességet és tudást adtunk neki. És így jutalmazzuk a jótevőket.” (Korán 12: 22)

Tehát aki muhszin, vagyis a tökéletességre és a pontosságra, a minőségre törekszik az életében, azt Allah megjutalmazza ennek az ájának a tanúsága szerint, tudással és bölcsességgel.
Allah azt mondja továbbá:

„Lehet a jó jutalma más, mint a jó?” (Korán 55: 60)

Allah megjutalmazza a jóságosokat, vagyis az ihszán embereit evilágon és a túlvilágon is. Az evilági szinten még nem is fontos, hogy muszlim legyen az illető. Nézzük meg a japánokat, vagy a többi nemzetet, akik ebben az élen járnak. De a túlvilágon is jutalma lehet annak az embernek, annak a muszlimnak, aki ezt az utat járja.
Allah azt mondja:

„Ha jót tesztek, csak saját magatokért teszitek...” (Korán 17: 7 alapján)

Tehát ha az emberekhez jóságosan viszonyulunk, a minőségre törekszünk, akkor magunk felé fog az visszahatni. Ábrahámról azt mondja Allah a Korán tanúsága szerint, hogy jóságos gyermekekkel jutalmazta meg, mivel ő az ihszán útját követte.

„De nem! Aki az arcát aláveti Allahnak, és jókat cselekvő, annak megvan a jutalma Uránál. Annak nem kell majd félni és nem fog szomorkodni.” (Korán 2: 112)

„És legyél türelmes, mert Allah bizony nem engedi elpocsékolódni a jótevők jutalmát.” (Korán 11: 115)

„...bizony, nem engedjük kárba veszni azok fizetségét, akik jót tesznek.” (Korán 18: 30 alapján)

Hány ember csinálja úgy a dolgát, hogy nincs megélése, nincs tartalma annak a dolognak, nincs veleje, nincs minősége annak a munkának. Tehát Allah a minőségre szólít minket.

„Bizony, Allah azokkal van, akik istenfélők és azokkal, akik jótevők.” (Korán 16: 128) - A kitüntetettség útja ez.

Allah azt mondja:

„...és gyarapítjuk azokat, akik jókat cselekszenek.” (Korán 2: 58 alapján)

Ahogy a minőségben javul a cselekedeted, úgy leszel nagyobb és nagyobb és több, és több, és nőni fogsz. Tehát az ember, aki muhszin, az Allahot látja csak maga előtt. Csak azt nézi, hogy mit vár el tőle Allah, és nem nézi hogy ki látja és ki nem, nem akar senkinek megfelelni, csak Allahnak, és úgy végzi a dolgát, és javítja a cselekedetei minőségét, függetlenül az emberek elvárásától. És ez Allah megelégedésével jár evilágon és a túlvilágon is. A legnagyobb célunk az, hogy Allah megelégedését kapjuk. Beszél Allah a muhádzsirokról és az anszárokról, és azt mondja, hogy

„És akik elsőként felvették az Iszlámot, a muhadzsirek és az anszárok közül, és akik követték őket a jóságban – Allah elégedett velük, és ők elégedettek Vele...” (Korán 9: 100 alapján)

Aki az ihszán útját járja, azé a Paradicsom, és még annál is több. Az ihszán útja a gyarapodás útja. Azok, akik ihszánt végeznek, a gyarapodás útján járnak.

 

Dicsőség Allahnak, a Világok Urának. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.
Drága testvéreim! Mikor Allah a Paradicsom lakóiról beszél a Koránban, az ihszán embereit kiemeli. Tehát amikor beszél a hívőkről, akkor azt mondja, hogy ők bizony azelőtt muhszinok voltak. Az istenfélőkről beszél, több helyen is, és a Paradicsom lakóiról úgy emlékezik meg, hogy az ihszán útján jártak. Allah mindenre előírta az ihszánt.
Allah küldötte (béke legyen vele) azt mondja:
„...és beszéljetek jól az emberekkel...” (Korán 2: 83 alapján)
Tehát szépen beszéljetek, szóljatok az emberekhez. A vita ügyében azt mondja Allah: amikor beszélsz a vallásodról valakinek, vagy a gondolkodásmódodról, akkor Allah arra szólít minket, hogy a legjobb módon vitatkozzunk. Tehát méltóképpen szóljunk a másikhoz. Allah azt mondja:

„És ne vitázzatok a Könyv Népével, csak úgy, ahogy a legjobb...” (Korán 29: 46 alapján)

Tehát a beszéd minőségére tér ki Allah, és felszólítja a Prófétáját (béke legyen vele) és minden Istenhez hívő embert: hívjál Urad útjához bölcsességgel és szép tanáccsal. - nem akármilyen tanáccsal: szép tanáccsal.

Micsoda értékrend az iszlám értékrendje. Mert nagyon sok olyan vita, ahol ellentétes vélemények találkoznak, gyűlölködéssel ér véget. De Allah erre külön kitér, hogy szép legyen a vita, szépen szálj vitába az emberekkel.
Az iszlámban nem az egónak kell felülkerekedni, hanem az igazságnak. Nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy az igazat megtaláljuk. Tehát félre kell tennünk a magunk egóját. Allah azt mondja:

„És mondd meg a szolgáimnak, hogy azt mondják, ami a legjobb...” (Korán 17: 53 alapján)

Vedd elő a gyöngyöket, az aranyat, az értéket, a szépet, válogasd meg a szavaidat és ne emeld fel a hangodat. Bizonyítékokkal, és jószándékkal tegyük ezt.
Felhívja Allah a figyelmet a vitánál arra, hogy a sátán éket akar verni az emberek közé. Tehát erre is kitért, hogy ezt vegyük figyelembe a vitánál.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Aki hisz Allahban és a túlvilágban, és az Utolsó napban, az legyen jóságos a szomszédjához.” Tegyen minket Allah az ihszán emberei közé. Ez bizony küzdelmet igényel.

„És akik Értünk tesznek erőfeszítéseket, azokat bizonnyal a Mi útjainkra vezetjük. És bizony, Allah azokkal van, akik jót cselekszenek.” (Korán 29: 69)

Drága testvéreim! Hallottuk a hírt, körülbelül ötven muszlim testvérünk halálhírét kaptuk. Mindenki elítéli ezt, akár muszlim, akár bármilyen más vallású. Mindenki elítélte ezt. A terrorizmusnak nincsen vallása. Nincs emberség benne, ezt nem lehet semmilyen vallási indíttatással megmagyarázni. Elítélünk minden terrortámadást. Elítéltük akkor, amikor Franciaországban történt, elítéljük most is. Elítéljük a terrorizmust, és azt is tudjuk, hogy az, aki végrehajtotta ezt a támadást, az nem reprezentálja az országot, ahová tartozik, és nem fogunk a gyűlölet útjára lépni emiatt. Ó Allah, a biztonság országa legyen ez is, és a többi ország.

Béke és áldás legyen Allah küldöttére. Könyörülj meg rajtunk ezen a helyen. Bocsáss meg nekünk bűneinket, ne hagyj el egy nyomorúságban lévőt sem közöttünk. Bocsáss meg tanítóinknak, szüleinknek, tegyél minket az ihszán embereivé: azok közül valókká, akik nem félnek és nem szomorkodnak majd a Feltámadás Napján.
Ó Allah, javítsd meg a muszlimok ügyét mindenütt. Térítsd őket vissza a valláshoz. A biztonságot hozd vissza nekik. A Te könyörületedhez fordulunk, javítsd meg minden ügyünket, és ne bízz minket önmagunkra egy szempillantásra sem.
Bocsáss meg nekünk, és add, hogy visszatérjünk Hozzád megbánóan. Urunk, adjál nekünk evilágon jót és a túlviulágon jót, és ments meg minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria