Az amanah, kicsit más szemszögből 2019-03-22

mme kozpontA beszédet Abdulghani Al-Sabai tartotta a Budapest Mecsetben. Az elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.

Drága testvéreim. Egy ájával kezdem a mai beszédet:


„Ti hívők, ne áruljátok el Allahot és Küldöttét, és ne áruljátok el a rátok bízott dolgokat, miközben tudjátok.” (Korán 8: 27)

Erről a megcsalásról szeretnénk beszélni a mai napon, illetve arról, hogy mikor tartozunk azokhoz az emberekhez, akik ezt az amanát elárulják. Talán az elárulás a legjobb szó erre.
A muszlim világban zajló események, különösen ami legutóbb történt Új Zélandon, kihangsúlyozza azt a feladatunkat, hogy a vallásunkat, az iszlámot amánaként kezeljük. Igen, volt már szólt az amánáról az előző beszédekben, de most újra megismételjük, hogy az a megbizatás, amit Allah a lelkünkre kötött, az legelsőként a vallásra vonatkozik.
A Próféta (béke legyen vele) a beszédekben nagyon gyakran említette, hogy nincs hite annak, akinek nincs amánája, és nincs vallása annak, akinek nincs szava.
Konkrét megbizatások, amánák vannak, de van egy nagy, általános megbizatás, ami az iszlám megbizatása: az iszlám megőrzésének az amánája az életünkben.
Ez az általános amána, amiről azt mondja Allah, hogy:

„Bizony, Mi felajánlottuk a megbízatást az egeknek és a földnek és a hegyeknek, de azok visszautasították, hogy magukra vegyék, megremegve tőle. De az ember magára vette. Bizony, igazságtalan és tudatlan volt.” (Korán 33: 72)

Tehát a legnagyobb amanah ennek a vallásnak az amánája. A büszkeség, hogy büszkék vagyunk erre a vallásra. Az az amána, amit Allah ránk bízott, hogy megvédjük azt, ami ehhez a valláshoz tartozik, és megbizatásban vagyunk ebben az életben, hiszen az iszlám vallást képviseljük.

Drága testvéreim! Ebből az általános amánából ki szeretnénk lépni egy kicsit. Két dologra szeretném felhívni a figyelmet.

- Az első az, hogy átéld, és bizonyos legyél abban, hogy te leszel ennek a megbizatásnak a haszonélvezője. A szolgálatod nem ad többet Isten királyságához. Allahnak nem ad semmi többet, te vagy a haszonélvezője. És ha tudod, hogy te vagy a haszonélvezője ennek, akkor veled lesz ez az amána, veled lesz ennek az érzése reggel, este, és mindenkor.
Allah azt mondja:


„Bizony, Mi felajánlottuk a megbízatást az egeknek és a földnek és a hegyeknek, de azok visszautasították, hogy magukra vegyék, megremegve tőle. De az ember magára vette. Bizony, igazságtalan és tudatlan volt.” (Korán 33: 72)

Ez az ája úgy folytatódik,

„Hogy Allah megbüntesse a képmutató férfiakat és képmutató nőket, és a társító férfiakat és a társító nőket; és a hívő férfiakhoz és a hívő nőkhöz fordulhasson. És Allah Megbocsátó, Irgalmas.” (Korán 33: 73)

Ha Te hiszel, és megőrzője vagy ennek az amánának, akkor elérkezel ahhoz, hogy elfogadja Allah a visszatérésedet, a megbánásodat. És könyörületével, és megbocsátásával fogad téged. Mit akarunk ennél többet, hogy elfogadja a visszatérésedet, megbánásodat, és megbocsát neked? Adja, hogy ezek közé tartozzunk, és fohászkodunk Hozzá, hogy szerettesse meg a hitet a szívünkben, és a jó úton haladók, jó úton lévőkhöz tartozzunk.

Drága testvéreim! A két dolog között, ami az amánával kapcsolatos, az első, hogy átéljük, hogy mi vagyunk a legelső haszonélvezői ennek az amánaviselésnek. Muszlim hadith gyűjteményében találjuk azt, hogy Abdullah Ibn Omar Ibn Aas azt mondja: „hallottam a Prófétát (béke legyen vele) azt mondani: ha halljátok a müedzint, mondjátok utána azt, amit mond. Majd küldjetek rám békét és áldást. Aki így tesz, annak Allah tízszer annyit ad.” Tehát Allah a Prófétára küldött békét és áldást tízszeresen adja meg neked. Te vagy tehát ennek a haszonélvezője. Legkisebb, ha kimondod: béke és áldás legyen a Prófétára – ezért is kapsz jutalmat, és ez vonatkozik mindenre, ami az iszlám előírásaival kapcsolatos. Tehát aki jót tesz, az a többszörösét kapja.
Majd azt mondta: „kérjétek rám Allahtól a Waszílah helyzetét. Mert ez egy magas rang a Paadicsomban. És bízok abban, hogy ebben a helyzetben leszek. Ez csak egy igaz szolgát illet meg. Aki kéri nekem ezt a helyzetet a Paradicsomban, annak, megengedett lesz a számomra, hogy közbenjárjak érte a túlvilágon.” - Tehát ki a haszonélvezője? Te vagy, aki tehet valamit.
Ez az adzánnal kapcsolatos hadith volt, de minden iszlámmal kapcsolatos előírásra vonatkoztatható. Tehát ha teszek egy kis lépést, Allah sokkal többet ad érte.

- A második, az egy ájával kapcsolatos. Allah azt mondja:

„És így nyilatkoztattunk ki neked arab nyelvű Koránt, hogy figyelmeztethesd a Városok Anyját (Mekkát), és azokat, akik körülötte vannak. És figyelmeztess az Összegyűjtés Napjára, amivel kapcoslatban nincs kétség. Egy csoport a Kertben lesz, és egy csoport a lángoló Tűzben lesz.” (Korán 42: 7)

Tehát két út van: a Paradicsom és a Pokol útja. Te választhatsz a kettő között. Választhatod az örök életet, vagy választhatot azt a kevés évet, amit itt letöltesz, és ami után a halál következik. Amit esetleg élvezni tudsz ebben az életben, az a fiatalság. De ami utána jön, az sok nyüglődés, kórház, betegségek. Az örökkévalóság lebegjen előttünk. És fohászkodom azért, hogy a kertek lakóihoz tartozzunk.

Ehhez kapcsolódik az, ami múlt pénteken történt Új Zélandon. Biztonságban lévő muszlimokat ima közben ért ez a szörnyű támadás. Van olyan muszlim, aki úgy reagálta ezt le, hogy ezután nem ment többet mecsetbe. Ebből következtetésképpen azt gondolja néhány muszlim, hogy nem szabad a mecsetekbe járni, és elhitték, hogy mi, a muszlimok vagyunk a probléma okai. Pedig tudjuk, hogy nincs köze az iszlámnak, és az igaz hívőnek se a terrorhoz, se hasonló dolgokhoz.
Nézzük csak a köszöntésünket: béke legyen veled, és Allah könyörülete és áldása. Gondold végig ezt a három szót: hogyha köszöntöd ezt a testvéredet, harminc haszanát kapsz érte. A szalam tíz, a rahmatullah tíz, és a barakah megint tíz.

„És ne gondold, hogy Allah nem tudja azt, amit a bűnösök tesznek. Csak haladékot ad nekik addig a Napig, amikor a szemek majd kimeredve bámulnak, előresietnek úgy, hogy a fejük felfelé néz, a tekintetük nem tér vissza hozzájuk, és a szívük üres. És figyelmeztesd az embereket arra a Napra, amikor eljön hozzájuk a büntetés, és azok, akik bűnösök voltak, azt mondják: Urunk, adj nekünk haladékot egy rövid ideig, válaszolni fogunk a hívásodra, és követjük a Küldöttet! Hát nem esküdtetek meg korábban, hogy nem lesz távozás nektek? És laktatok azok lakhelyén, akik vétkeztek saját maguk ellen, és egyértelművé vált számotokra az, hogy hogyan bántunk velük, és elétek állítottuk a példákat.” (Korán 14: 42-45)

Nagyon sok tanulsága van ennek az eseménynek. Ők mártírként halhattak meg. És az a rokonszenv, ami őket érte, Allah kegyéből van és könyörületéből. Allah segítsen minket minden jóhoz.
Allah azt mondja:

„Bizony, akik bűnöket követtek el, nevettek azokon, akik hittek. Amikor elmentek mellettük egymásra kacsintottak, és amikor visszatértek a családjukhoz, gúnyolódva tértek vissza. És amikor látták őket, azt mondták: bizony, ezek tévelyegnek. De ők nem azért küldettek, hogy őrizők legyenek felettük.” (Korán 84: 29-33)

Tehát akik gyűlölettel viszonyultak a muszlimokhoz, azokról elmondja a Korán, hogy milyenek. Ugyanakkor ehhez a Korán részhez tartozik:

„Hát ma (az Ítélet Napján) azok fognak nevetni a bűnösökön, akik hittek. Fekhelyeken nézelődve.” (Korán 84: 34-35)

Sajnos sok ilyen levelet kaptunk, melyekben azt írták, hogy nem jó a mecsetbe járni, nincs rá szükség; ha odamentek, akkor meg fogtok halni. Mintha a hit egy betűn, vagy hajszálon múlna. Valaki menni akart a mecsetbe, de az zárva volt, amiért az hálálkodott.
Mindenkinek, különösen a gyengébb hitűeknek üzenem, hogy a mecsetek a Föld legjobb és legszebb helyei.
Nagyon köszönjük az Új Zélandi kormánynak, hogy együttéreztek velünk. Az emberek együttéreznek a muszlimokkal. Felhívták a figyelmet az iszlámra, és ezen esemény hatására sokan muszlimok lettek, és nagyon hálásak vagyunk az Új Zélandi kormánynak azért az erőfeszítésért, amit tett, hogy megvígasztalja a muszlimokat.
Ez emlékeztet minket a Prófétára (béke legyen vele) mikor jött hozzá egy Hozá törzs beli ember, és panaszkodott, hogy a Kureis tagjai leborulás közben ölték őket. Allah győzelemre visz benneteket – mondta a Próféta (béke legyen vele) vígasztalásképpen, majd ezután Allah valóban megnyitotta Mekkát a muszlimoknak.
Mindenkit megnyugtatok, hogy Allah meg fogja őrizni a vallását, a híveit, ahogy József próféta (béke legyen vele) mondta: Allah a legjobb őrző, és Ő a legkönyörületesebb a könyörületesek között.
Muszlimként mindent meg kell tennünk. Kötelességünk az emberek tudatára adni a muszlimok ellen elkövetett igazságtalanságokat. Nem szabad csendben lennünk, hanem vallásunk védelmére kell kelnünk. Allah fogadja el mindannyiunktól, hogy itt vagyunk.
Ezúton meghívlak benneteket, imádkozni fogunk a halottas imát, amit lehet a hiányzó halott imáját fogjuk imádkozni, amit a Próféta (béke legyen vele) tanított nekünk.
Béke és áldás legyen a Prófétára és háza népére, és társaira. Ó Allah, Élő, Magában Létező. Te, akinek kezében van minden a világon. Fohászkodunk Hozzád, Könyörületedet add nekünk. Szerettesd meg velünk a hitet és szépítsd meg a szívünket, és utáltasd meg velünk az ellenszegülést és megátalkodást. Ó Allah, őrizz meg minket, bárhol is legyünk a világon. Oszlasd el a gondjainkat és minden muszlim gondját. A Kegyedből és Könyörületedből őrizd meg a muszlimok ifjúságát, lányait, fiait mindenütt. Ó Allah, Magában Létező, adjál jó véget. Vezess minket a jó vég felé, hogy jó vége legyen minden cselekedetünknek.

 

Fordította: Gessous Zekeria