Az „Éjszakai utazás” 2019-03-29

mme kozpontA beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta a Budapest Mecsetben. Az elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.

Dicsőség Allahnak. Hálát adunk Neki, segítséget kérünk Tőle. Menedéket kérünk Nála a rossz cselekedeteink elől. Akit Ő vezet, azt nincs, aki eltérítse. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten. És tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.

„Ti hívők! Féljétek Allahot igaz istenfélelemmel! És ne haljatok meg addig, amíg muszlimok nem lettetek” (Korán 3: 102)

„Ti emberek! Féljétek Uratokat, aki egyetlen lélekből teremtett benneteket, és belőle teremtette meg a társát, és belőlük sok férfit és nőt sokasított. És féljétek Allahhot, Aki által egymástól kértek, és tiszteljétek a vérrokonsági köteléket. Bizony, Allah mindig figyel benneteket.” (Korán 4: 1)

„Ti, akik hisztek! Féljétek Allahot és szóljatok helyénvaló szót. Ő a helyes cselekedetre fog vezetni és megbocsáltja a bűneiteket. És aki engedelmeskedik Allahnak és a Küldöttnek, az bizony hatalmas győzelmet aratott.” (Korán 33: 70-71)

Drága testvéreim! A mai napon az Éjszakai Utazásról fogunk beszélni, ami az egekben zajlott. Gyertek, hogy az Iszra és a Mirazs történetével foglalkozzunk, a Próféta (béke legyen vele) Éjszakai Utazásával. Nézzük, mit tanulhatunk ebből az eseményből.

A Próféta (béke legyen vele) sokat szenvedett Mekkában, sok igazságtalanságot szenvedett el. Mindenki ellenállt, mindenki megpróbálta megállítani a dáwah útján. Allahhoz hívta őket, aki igazságosságra hívja őket, az igazságtalanul kizsákmányolt melletti kiálláshoz hívja őket, az amánához hívja őket és a szép erkölcshöz. De a nagyképűek és a zsarnokok megakarták állítani Őt. El akarták oltani Allah fényét, de Allah beteljesíti azt, mégha a hitetlenek nem is akarják.

Hívő testvéreim! A Próféta (béke legyen vele) nagyon sokat szenvedett az igazságtalanságtól. Elment Taif városába, ahol megdobálták kővel, és ráuszították a gyerekeket és a bolondokat. És a Próféta (béke legyen vele) és társai kerestek egy olyan helyet, ahol szabadon szolgálhatják Allahot. A Prófétával (béke legyen vele) történt egy olyan dolog, ami nagy törést okozott az életében. Meghalt a nagybátyja, aki védelmezője volt a népével szemben, és meghalt a leghűségesebb társa, Khadizsa, az első felesége. Ez óriási veszteség volt neki. Ekkor Allah elrendelte számára ezt az utazást, hogy megvígasztalja a Prófétáját. A Földről az égbe vitte őt, a szűk földi körülmények közül a tágas egekbe repítette őt, ahol az angyalokkal és a prófétákkal találkozhatott. Ez az Iszra és a mirázs utazása. És amiről szól Allah a Koránban:

„Magasztos, Aki a szolgáját Éjszakai Utazásra vitte a Sérthetetlen Mecsetből a Legtávolabbi (Al-Aqsza) mecsetbe, amelynek a környékét megáldottuk, hogy megmutathassuk neki a jeleink egy részét. Bizony, Ő mindent hall, mindent tud.” (Korán 17: 1)

Meghallotta Ó Mohammed a segítségkérésedet, és válaszolt neked. Allah magasztaltassék kinyitja neked a megoldás ajtaját, az egek ajtaját, hogy csodálatos jeleit mutassa be neked.
Két utazásról beszélünk: a Tiltott mecsetből az Aksza mecsetbe, majd onnan az egekbe. Allah azt mondja:

„A csillagra, amikor lenyugszik, a társatok nem tévelyeg, és nem téved, és nem a saját vágyai szerint beszél. Nem más ez, mint kinyilatkoztatott kinyilatkoztatás. Az tanította, aki hatalmas az erejében, az erő birtokosa. És felemelkedett, és a legmagasabb horizonton volt. Aztán közeledett, és lejjebb ereszkedett, két íjhossznyi távolságra volt, vagy még közelebb. És kinyilatkoztatta szolgájának, amit kinyilatkoztatott. A szava nem hazudott azzal kapcsolatban, amit látott. Hát ti vajon vitatkoztok vele azzal kapcsolatban, hogy mit látott? És bizony, látta őt egy másik alkalommal, a Végső Határ Tüskefájánál, ahol közel van a Menedék Kertje.” (Korán 53: 1-15)

A legnagyobb tanulság ebből a történetből, hogy van egy világ, ami rejtve van előttünk. Van egy olyan igazság, ami létezik, mégha nem is látható. Aki csak a láthatóban hiszel, nagyon sokat fogsz veszíteni. Még fizikai értelemben is sok veszítenivalód van. Akik más országban vannak, és nem látod őket azok léteznek attól még. Hát még ami a rejtett világot illeti. Úgyhogy nagy megbecsülés, nagy megtiszteltetés érte a Prófétát (béke legyen vele), és ez arra sarkall minket, hogy higgyünk a láthatatlan világban.

A második tanulság, hogy a megpróbáltatások után jön a megoldás. Te, aki adóságban vagy, te, akit veszteség ért, te, aki nehézségben vagy, te, aki ellen igazságtalanok voltak, az igazság órája eljön. Eljön a hajnal egyszer, felkel a Nap, és megoldásra talál minden probléma.

A Prófétát (béke legyen vele) megalázták Mekkában. Volt, akit megöltek a társai közül, volt, akiket megkínoztak. A Prófétához (béke legyen vele) így szólt Allah: légy állhatatos, ahogy a nagy elszántságú próféták álhatatosak voltak. Ez az üzenet mindannyiunknak van: legyünk álhatatosak, és bízzunk Allah megoldásában. Eljön a megoldás órája, és az igazságtalanságban szenvedő számára eljön az igazságszolgáltatás ideje.

A Próféta (béke legyen vele) mielőtt ezt az utazást átélte volna, olyan fohászokat mondott, amelyeket arannyal kéne leírnunk: „Ó Uram, Hozzád panaszolom gyengeségemet és tanácstalanságomat, és az embereknek való kiszolgáltatottságomat. Ha nem haragszol rám, akkor nem vesztettem el semmit. Addig teszek, amíg meg nem elégedsz velem.”

Ó, muszlim testvérem, hogyha bánat ér, szomorúság ér téged, kelj fel éjszaka, az éjszaka utolsó harmadában, és mondd: Ó Istenem, kiszolgáltatott vagyok, Tehozzád fordulok. És Allah meghozza a megoldást. Az egész umma, ha Urához fordulnak, és a szegénységét kifejezné, akkor megváltozna a helyzete. A sötétségből a fénybe kerülne. A karaván hátuljáról a karaván elejére kerülne ez az umma. De Allah, ha valamit akar, azt mondja neki legyen, az lesz.

Kit kérsz? Az Erőst kéred; az Erős, a Hatalmas Allahot; az adás Forrásához fordulsz, ne felejtsd el. Kérd azt, amit szeretnél a Világok Urától, és nem fogsz csalódni.

A következő lecke, hogy ezen utazás alkalmával rendeltetett el az ima. Az ima nagyon fontos a muszlim életében. A Próféta (béke legyen vele) az imára való parancsot az egekben kapta meg. Allah felemelte a Prófétáját (béke legyen vele), és ott rendelte el az imát.
Egy olyan időben beszélünk az imáról, amikor sokak imája kiüresedett, mások pedig egyáltalán nem imádkoznak. Az ima, amely az Éjszakai Utazás alkalmával rendeltetett el, a Próféta (béke legyen vele) utolsó meghagyásai közül való. Az ima, az ima – ismételgette a haldokló Próféta. Üdvösségre lelnek, akik átélik az imájukat.

A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: az első, amiről számot fog adni a szolga, az az ima. A Próféta (béke legyen vele) ahogy búcsúztatta az evilágot, haldoklott, akkor is azt mondta: Lá iláhá illAllah, majd azt mondta: „Ó, az ima, az ima, az ima.” Ti, akik elalszotok, és nem keltek fel a hajnali imára. Azok, akik halogatják az imájukat, azoknak, akik fecsegéssel töltik az idejüket, és elfelejtik az imát, amikor eljön az ideje... „Az ima, és az, amit a jobbotok birtokol” – ezt hagyta ránk a Próféta (béke legyen vele). Ez mindenkinek szól: kicsiknek, nagyoknak, tanultaknak, kevésbé tanultaknak. Az ima... Az ima fény. Az ima megnyugvás. Az ima kapcsolat közted és a Világok Ura között. Ha elvágod ezt a szálat, kihez fordulsz? Ha eljön a Halál angyala, úgy akarsz találkozni Allahhal, hogy nem ápoltad a kapcsolatodat Vele és nem imádkoztál? Az Ítélet Napján kérdezik Pokol lakóitól a Paradicsom lakói, hogy miért vagytok ott? Ők azt mondják: nem voltunk az imádkozók között. Vigyázzunk, hogy az imát nehogy megrövidítsük, és kiüresedjen az életünkben. A legfontosabb, az első legyen ez az életünkben.
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Az ima áll közöttünk és a hitetlenek között. Aki elhagyja az imát, az megtagadja Allahot.”

Dicsőség Allahnak, a Világok Urának. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte és szolgája. Béke és áldás legyen vele és társaival.

A tanulságok között meg kell említenünk az igazi barátságot is. Mit jelent ez? Az igazi barátság a helyzeteken látszik meg. Amikor a Próféta (béke legyen vele) visszatért az Éjszakai Utazásból, és a hitetleneknek elmondta, hogy éjszaka utazásban volt része, azt mondták: te most komolyan beszélsz? Ha az embereket összegyűjtjük, akkor is el mered mondani ezt? Ő azt felelte: „Én Allah üzenetét továbbítom, és azt mondom, ami van.” Összegyűltek az emberek, és Ő elmondta, hogy mi történt az éjszaka. Ezután a hitetlenek Abu Bakrhoz mentek, mondván: „Tudod, mi a hír ma? Olyan dolgot mondott, amit nem lehet felfogni. Azt állította, hogy a Távoli Mecsethez utazott, Jeruzsálembe, majd onnan az égbe. Egy hónapba telik, hogy odamenjünk. A barátod azt mondja, hogy egy éjszaka megtette ezt az utat.” Abu Bakr felállt, és teljes határozottsággal azt felelte: „Ha azt mondta, akkor igaz.” Nem azt mondta, hogy megy és megkérdezi. Egyből azt mondta, hogy igaz.

Akkor vagy igazi barát, ha kiállsz a jóban és a rosszban is a barátod mellett, aki barátként tekint rád. Ez az igazi barátság. Az igazság órájában kell a barátod mellett kiállni. Ki kell állni a testvéred mellett, ha igazságos, ha igazságtalan. Kérdezték, a Prófétát (béke legyen vele),hogyha igazságtalan, akkor hogy álljanak ki a barát mellett? Azt felelte: „úgy, hogy elveszed a kezét a rossztól.”
Abu Bakr tovább mondta: „én nem csak hogy elhiszem mindezt, én még az egek híreit is elhiszem neki, és biztos vagyok benne, hogy igazat mond.” – Nagyon kevés barát van manapság, aki hűséggel kitart melletted. A költő azt mondja: „Köszönet a megpróbáltatásoknak, aki megajándékoz engem a legjobb barátokkal.”
Tehát Abu Bakr nem tétovázott. Nem kételkedett, hanem egyből kiállt a Próféta (béke legyen vele) mellett.

A mirázs az Éjszakai Utazásban a múlt, az előzőknek a tapasztalatának hasznosítására buzdít minket. A Próféta (béke legyen vele) az Éjszakai Utazás alatt Mózessel (béke legyen vele) találkozott, és beszélt neki arról, hogy Allah ötven imát rendelt el. Mózes (béke legyen vele) azt mondta: „nem fogja a néped bírni ezt.” Mondta, hogy térjen vissza Allahhoz, hogy csökkentse az imák számát, és utána végül öt ima lett.
Tehát a lényeg az, hogy a Próféta (béke legyen vele) Mózessel (béke legyen vele) beszélt, nem a saját feje után ment. Ez egy jelképes mozzanat, hogy mindig az elődeink tapasztalatait, és a saját kreativitásunkat is használjuk fel.

A további tanulság az, hogy aki a vágyai után megy, annak hiába adsz száz bizonyítékot, nem fogod tudni meggyőzni. Láttad-e azt, aki Istenét a saját vágyainak tette?. És azt mondták, hogy

„És azt mondják: Nem fogunk hinni neked, amíg nem fakasztasz nekünk egy zubogó forrást a földből, vagy kertjeid lesznek datolyából és szőlőből, és folyókat fakasztasz bennük bőséggel. Vagy megteszed, hogy az ég ránk szakadjon darabokban, ahogy állítottad, vagy idehozod elénk Allahot és az angyalokat! Vagy lesz egy aranyból épült házad, vagy felmégy az égbe. És még így sem fogunk hinni a felmeneteledben, amíg le nem hozol nekünk egy könyvet, amit olvashatunk...” (Korán 17: 90-93 alapján)

Ezzel szemben Abu Bakrnak egy mondat elég volt, elhitte és elfogadta, ami a Prófétával (béke legyen vele) történt.

Fontos üzenete ennek a történetnek, hogy a Távoli Mecset fontosságát emeli ki. Ne felejtsük el, hogy ez volt az első imairány, utána változott az imairány Mekka felé. Allah ajándékozzon meg minket egy imával azon a helyen, mielőtt meghalunk.
Béke és áldás legyen a Prófétájára. Bocsáss meg nekünk és szüleinknek, gyermekeinknek, tanítóinknak, és minden olyan embernek, aki jó volt hozzánk. Bocsáss meg annak, aki itt van, szüleiknek. Nyisd meg szívüket az igazságra. Ó Magasztos, Ó Élő, Magában Létező. Ajándékozz meg minket a megbánással, hogy visszatérhessünk Hozzád. Bocsáss meg a halottainknak. Ó Urunk, adjál evilágban jót, és a túlvilágon jót, és óvjál minket a pokol tüzétől.

 

Fordította: Gessous Zekeria