A Ramadán hónap 2019-05-03

mme kozpontA beszédet Sejk Fares Al Qudaim tartotta a Budapest Mecsetben. Az elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása.


A sejk a mai khotbában a böjt hónapjáról, Ramadán hónapról tartott szónoklatot. Beszélt ennek a hónapnak a kiválóságáról, a különlegességeiről és lehetőségeiről, a hívő életében.


Ez a hónap több dologban is kiemelkedik. Ebben a hónapban a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Ez a hónap (ramadán) eljött hozzátok, amelyben kinyittatnak a Paradicsom kapui, és bezárulnak a pokol kapui, és lekötöztetnek a sátánok.” Azt is mondta továbbá, hogy amikor ennek a hónapnak az első éjszakája eljön, akkor azt mondja valaki Allahtól vezérelve (valószínűleg egy angyal): „Ó te, aki a jót keresed, gyere. És te, aki a rosszat keresed, hagyd abba.” Valamint azt is mondta, hogy Allahnak minden éjszakában vannak a tűztől megmentett szolgái.

Ebben a hónapban lehetőség van arra, hogy megtisztuljunk a bűneinktől. Nagyon nagy lehetőség ez. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Az öt ima, péntektől péntekig, illetve ramadántól ramadánig eltörlik az azok között elkövetett kisebb bűnöket.”
Tehát az év során, ahogy az ember teszi a dolgát, elkövet hibákat, kialakulhatnak rossz szokások. Tesz olyan dolgokat, amelyek Allahnak nem tetszőek. Ezért ez egy nagy lehetőség előttünk. Az újratervezés, egy újrakezdés lehetősége ez, és minden újrakezdés egy törléssel kezdődhet. Egy lapra is csak akkor lehet írni, hogyha az tiszta. Ugyanígy az ember élete akkor tud új vágányra kerülni, ha az ember megbánja azokat a bűneit, amiket elkövetett, és új életet kezd. Ramadánban erre kiváló lehetőség adódik.

Sokan ebben a hónapban végzik el az umrát Mekkában. Ennek a Próféta (béke legyen vele) mondása alapján annyi jutalma van, mintha egy haddzsot végzett volna el az ember, amennyiben az ember az umrát böjtölve végzi el.

Ne felejtsük el, hogy ebben a hónapban nyilatkoztatott ki a Korán, és ez kiemeli ramadánt a többi hónap közül. Allah azt mondja a Koránban:

„Ramadán a hónap, amelyben a Korán leküldetett, vezetésként az emberiség számára, és a vezetés egyértelmű bizonyítékaként, és megkülönböztetőként...” (Korán 2: 185 alapján)

A "megkülönböztető" annyit jelent, hogy a jót a rossztól megkülönböztető.
Ne felejtsük el azt sem, hogy ebben a hónapban nyilatkoztatott ki a többi szent Könyv is. A Próféta (béke legyen vele) szerint Ábrahám (béke legyen vele) tekercsei az első éjszakában, a Tóra a hatodik éjszakában, az Evangélium a 13. éjszakában, és a Korán pedig a 24. éjszaka után nyilatkoztatott ki Ramadán hónapjában. Ebben a hónapban található a Laylat Ul-Qadr, azaz az Elrendelés Éjszakája. Ez az éjszaka ezer hónapnál is többet ér. Van egy Korán idézet ezzel kapcsolatban:

„Bizony, az Elrendelés Éjszakáján küldtük azt le. És mi tudatja veled, hogy mi az Elrendelés éjszakája? Az Elrendelés Éjszakája jobb, mint ezer hónap. Leereszkednek az angyalok és a Lélek akkor, Uruk engedelmével, minden paranccsal. Békesség az, a hajnal eljöveteléig.” (Korán 97: 1-4)

Ezt az éjszakát keressük a hónap utolsó harmadában, és a cselekedetek ezen az éjszakán többszörösét érik. A Koránban Allah azt mondja, hogy "az Elrendelés Éjszakáján küldtük azt le". Ez az az áldott éjszaka, amiről előbb említett Korán részletben is szó volt.

Ebben a hónapban többet virrasztunk, többet imádkozunk éjszaka, és konkrétan a Tarawih imát is imádkozzuk. A Próféta (béke legyen vele) erre utaló mondása, hogy „aki végig virrasztja Ramadánt hitből, és Allahnak való felajánlásból, annak megbocsáttatik a bűne”. Tehát nem azért, hogy az emberek lássák, hogy imádkozunk, hanem teljes mértékben, csakis Allahnak felajánlva teszi ezt a hívő.

Fontos megemlítenünk Ramadán utolsó harmadában azt az elvonulást, amit a Próféta (béke legyen vele) tett, majd az Ő követői, sőt, még a feleségei is így tettek. Ez gyakorlatilag egy elmélyült mecsetbe vonulás, amikor Korán olvasásra, böjtölésre, virrasztásra tud az ember koncentrálni, és egy megtisztulást tud nagyobb hatékonysággal elérni.
A Korán tanulmányozásának és átélésének a lehetősége kínálkozik nekünk, ebben a hónapban. Többet foglalkozunk a Koránnal. Koncentráltabban figyelünk az adásra, mint olyanra, mert Allah kiemelte ezt a hónapot az adakozással kapcsolatban is.

Ibn Abbásztól tudjuk, hogy a Próféta (béke legyen vele) volt az emberek között a legnagyobb adakozó, és még inkább az volt Ramadán folyamán, amikor Gábriel (béke legyen vele) megkereste őt minden éjszaka, és minden éjjel elismételte vele a Koránt.

Az ember nem csak magára kell hogy figyeljen ilyenkor, hanem másokra is, ahogy az adakozás során is ezt teszi. Allah ezt megjutalmazza.

Ide kapcsolódik a Próféta (béke legyen vele) azon mondása, hogy aki segít egy böjtölőnek a böjtjét megtörni - azaz ellátja étellel - olyan lesz az ő jutalma, mint a böjtölő jutalma, anélkül, hogy a böjtölő jutalma csökkenne. Azaz ha megetetsz egy böjtölőt, neki, és neked is lesz ugyanannyi a jutalmatok. Ez egy nagyon jó dolog, ezt tanítja az embert arra, hogy másokra is odafigyeljen, és az áldozathozatalra, és önzetlenségre nevel. Másrészt a könyörületet is meg kell említenünk. Allah könyörületében van része annak az embernek, aki mások iránt könyörületes. Ahogy a Próféta (béke legyen vele) mondta: "Allah könyörületes azon szolgáihoz, akik maguk is könyörületesek".

Van egy másik szép hadíth, ami ide kapcsolódik. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy a Paradicsomban vannak szobák, amelyeknek a háta látszódik a belsejéből, és a belseje látszódik a külsejéből. Kérdezték Tőle, hogy kié lesznek ezek a szobák. Ő azt mondta, azoké lesznek, akik szépen beszélnek, ételt osztanak, állandóan böjtölnek, imával virrasztanak éjszaka, amikor az emberek alszanak. Ezek a tulajdonságok összegyűlnek Ramadánban. Hiszen az ember böjtöl, virraszt, adakozik, igyekszik szépen beszélni, vigyáz arra, hogy mit mond - böjt alatt tilos a rossz beszéd. Többet imádkozik, és többet adakozik.

Egy jóravaló ember mondása találó e tekintetben. Az ima eljuttatja a gazdáját a félútig, a böjtölés a Király, azaz Allah ajtajáig visz, az adakozás pedig beeresztést nyújt a Király felé.

A Próféta (béke legyen vele) egyszer azt kérdezte reggel: „Ki az, aki böjtölve ébredt?” Abu Bakr azt válaszolta: én. „Ki az, aki elkísért egy halottasmenetet?” Abu Bakr azt mondta: én. „Ki az, aki adakozott?” Szintén Abu Bakr jelentkezett. Tovább kérdezett: „ki az, aki meglátogatott egy beteget?” Abu Bakr megint csak felelt. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „aki így tesz, az bejut a Paradicsomba”.

Tehát kezdjük érteni, hogy ez a hónap miért lehetőség arra, hogy Allah megbocsátja a bűnöket. A böjtölés, az adakozás és a többi jócselekedet, ezek mind olyanok, amelyek ide vezetnek.
A Próféta (béke legyen vele) azt is mondta, hogy a böjtölés megőrzés, védelem. Abu Darda, a Próféta (béke legyen vele) társa azt mondta: „Imádkozzatok az éjszaka sötétségében a sírok sötétségére gondolva. Böjtöljetek egy olyan napon, amelyen forróság van, a Feltámadás Napjának forróságára gondolva, attól óvakodva. És adakozzatok egy megpróbáltató naptól óvakodva.” Itt az Ítélet Napjára gondolt.

Tehát itt a lehetőség előttünk. Belépünk Ramadán hónapjába. A lehetőség csak egy dolog. Rajtunk múlik, hogy élünk-e vele, vagy sem.
Allah legyen segítőnk, Allah legyen erősítőnk, bocsássa meg a bűneinket ebben a hónapban.
Allah áldjon Benneteket.

Fordította: Gessous Zekeria