Luqman (II. rész) 2019-07-12 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta.

A dicsőség Allahnak, a Világok Urának. Béke és áldás legyen Küldöttére, Mohammedre. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten. És tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.


Maradunk Luqman tanításainál. A múlt héten kezdtük ezt a sorozatot. Luqman, a mester, az, akit Allah megáldott bölcsességgel. Aki éppen a gyermekét, kicsi fiát tanítja.
Luqman, mint láttuk, először Allah szeretetével, Allah egyedülvalóságával kezdte tanítását. Kezdte azzal, a legfontosabb dologgal, hogy az ember szíve Allahhal legyen összekötve, és semmi mással. Hogy Allahot lássa minden eseményben. Hogy Allahot lássa a világ teremtésében. Lássa az élőlényekben, lássa az életben és a halálban.

Luqman tehát Allahhal kezdte tanításait. Utána a szülőkről beszélt. A szülők fontosságáról, hogy a legnagyobb kegyet Allah a szülőkön keresztül gyakorolja az ember felé. Tehát a szülőt ne felejtse el az ember akkor sem, amikor felcseperedett és erőre kap; és úgymond nincs szükség a szüleire. Dehogynem! Szüksége van az embernek a szülőkre, a fohászaikra. Szüksége van az embernek az ő megelégedésükre. És a legkevesebb az, hogy az ember szépen viszonyuljon hozzájuk.
Luqman folytatta a tanítását a Koránban. És erről fogunk beszélni a mai alkalommal. A következő tanítása az, ahogy a Koránban hangzik:

„…És kövesd annak az útját, aki Hozzám fordul…” (Korán 31: 15 alapján)

Kövesd azok útját, akik ugyanúgy szeretik Allahot. Ez nagyon fontos tanítás, mert az ember sokszor tudja, hogy mi az igazság, de a társaság nem segíti azt, hogy ez az igazság virágba boruljon; hogy ez az igazság megnyilvánuljon az ember életében. Hanem olyan emberek jönnek, akik eltérítenek ettől az igazságtól, és úgymond a vágyaikat követik. A vágy pedig nagy úr, ha nem vigyáz az ember.

Ezért nagyon fontos, hogy megválogassuk a barátainkat, és fontos az, hogy megválogassuk a gyermekeink barátait. És szépen, kíméletesen terelgetni kell a gyerekeinket a jó társaság felé.
Al Ghazali, egy nagy mester, mondta: „A gyermekek nevelésében a legfontosabb, az alap az, hogy óvd a gyermekeidet a rossz társaságtól.”
A Próféta (béke legyen vele) hasonlót tanított e tekintetben. Ő egy példázattal jött: „A jó barát olyan, mint aki a miszket árusítja: vagy megken belőle, vagy eladja neked, mindkét esetben jó illatod lesz. A rossz barát pedig olyan, mint aki a fújtatót kezeli. Vagy megégeti a ruhádat, vagy pedig rossz szagú leszel tőle.” Tehát nagyon fontos, hogy az ember milyen környezetben van, és kik a barátai.

Luqman következő tanítása Allah őrzésének a tudatosítása. Azt mondta a fiának:

„Fiacskám! Bizony, ha csak egy mustármag súlya legyen, és legyen egy sziklában, vagy az egekben, vagy a földön, Allah elő fogja hozni azt. Allah a Gyengéd, Aki mindenről tud.” (Korán 31: 16)

Ebben az ájában tükröződik az az igazság, hogy Allah mindenről tud a világon. Minden dolog az Ő ellenőrzése alatt áll. Nem kerüli el a figyelmét semmi. Ha erre az elvre épül az életünk, akkor minden pillanatban a tudatában leszünk annak, hogy amit gondolunk, amit cselekszünk, az csak olyan legyen, ami Allah tetszését elnyeri.

Jött egy ember a Prófétához (béke legyen vele) és azt mondta: „Engedd meg nekem, hogy ellenszegüljek Allahnak.” Azt mondta neki a Próféta (béke legyen vele): „Keressél olyan földet, ami nem az Övé, és ott szegüljél ellen Neki.” Ezzel azt akarta sugallni, hogy gyakorlatilag vendégségben vagy Allah földjén, és akkor menj olyan helyre, ahol ellenszegülhetsz Allahnak ezen a földön kívül. De nyilván nincs ilyen hely.
Allahnak mindenről tudomása van, és minden felett Őrző. Allah azt mondta a Koránban:

„És felállítjuk az igazság mérlegeit a Feltámadás napján, és egyetlen lelket sem fog igazságtalanság érni. És ha van annyi súly, mint egy mustármag, mi előhozzuk azt. És elegendők vagyunk Mi elszámolóként.” (Korán 21: 47)

Máshol ezt találjuk:

„És aki egy porszemnyi jót tesz, meg fogja látni azt, és aki egy porszemnyi rosszat tesz, meg fogja látni azt.” (Korán 99: 7-8)

Milyen szép, ha a gyermekeink szívében elültetjük azt az elvet, hogy óvakodjanak attól, hogy Allah olyan helyen lássa őket, amitől óva intett, és hogy hiányolja őket olyan helyről, ahol lenniük kellene.

Amikor gyermekeink a telefonokat nyomkodják, amikor a készülékek világába zárják magukat, nagyon fontos az, hogy Allah őrzésének a tudatosítása a lelkükben legyen. Fontos az, hogy végig kísérjük őket ezen az úton. Hogy tudatosítsuk bennük azt, hogy Allah látja őket, és szereti őket. És féljenek attól, hogy azt a szeretetet, amit Allah adott nekik, elveszítsék. És önmaguktól ne nyúljanak olyan dolgokhoz, amit Allah nem szeret.

A Próféta (béke legyen vele) Abu Dharnak a következőt mondta: „Féld Allahot akárhol is vagy, és kövesd a rossz cselekedetet jócselekedettel – eltörli azt. Viszonyulj az emberekhez szép erkölccsel.”
Az első tagmondatra hívnám fel a figyelmet: Féld Allahot, akárhol is vagy. Vagyis ha rosszat teszel egy olyan helyen, ahol nem lát senki, tudd, hogy Allah lát téged. Az emberben ha kiépül az, hogy csak Istennek akar megfelelni, csakis Allah szeretete miatt nem csinál rosszat, akkor azt sehol sem fogja megtenni, még ha nem is látja senki.
Allah a Koránban azt mondja:

„És nem lehetsz semmilyen helyzetben, nem olvashatsz semmit a Koránból, és nem cselekedhetsz semmilyen cselekedetet úgy, hogy Mi ne lennénk Tanúk feletted, amikor azt teszed. És nem kerüli el Uradat (az Ő figyelmét) egy porszemnyi súly sem a földön, és az egekben, vagy bármi annál kisebb, vagy nagyobb, anélkül, hogy benne ne lenne egy nyilvánvaló feljegyzésben.” (Korán 10: 61)

A sejk tehát egy nagyon fontos leckét adott át nekünk a mai alkalommal. Ha az evilágon is a túlvilági boldogságot keressük, akkor nagyon fontos, hogy olyan kontrollt tegyünk magunk fölött, ami nem evilági. Ne azért legyünk jók, mert apánk vagy anyánk azt mondta. Ne is így neveljük a gyermekeinket, hogy nekünk akarjanak megfelelni. Hanem neveljük őket arra, hogy van nekik egy Istenük, egy Uruk, Akinek a társaságában nagyon jó lenni. Van egy olyan Istenük, Akinek emiatt nem szegülnek ellen; mert szeretik Őt, és hálásak Neki. Ha sikerül felnevelnünk egy ilyen tudatban élő generációt, akkor várható a változás az ummában.

Allah segítsen minket ezen az úton, óvja meg gyermekeinket, és tegyen minket eszközzé a szép változáshoz. Allah áldjon benneteket.

Fordította: Gessous Zekeria