Az összetartozás fontossága 2019-08-16 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Al-Sabai Abdulghani tartotta.

Dicsőség és hála Allahnak, a Világok Urának, áldás és béke Mohammedre, utolsó Küldöttére. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő Küldötte.


Az imám egy Korán idézettel kezdte:

„Ti hívők! Hajoljatok meg, és boruljatok le, és szolgáljátok Uratokat, és cselekedjetek jót, hogy sikeresek lehessetek.” (Korán 22: 77)

Allah elrendelte számunkra a zarándoklatot, és a zarándoklat végén az ünnep időszakát. És elrendelte az ünnepi imát, az örvendezést, és egymás köszöntését az ünnep alkalmából. Az ünnep a szeretet, az egymáshoz tartozás, és együttérzés jelképe.

De mit látunk a valóságban? Az emberiség körében sajnos elterjedt az egymással szembeni vádaskodás, egymás kihasználása, becsapása a jellemző az emberek között. És nincs könyörület egymással szemben se vallási, se világi szempontból. Egymást képmutatónak, hitetlennek bélyegezik az emberek. Egyre jellemzőbb a pártokra, csoportokra szakadás.

Mi vagyunk képesek megváltoztatni a világot, de legalább a szűkebb muszlim közösségünkben törekednünk kell arra, hogy a megértés, az egymás iránti tisztelet, az összetartozás, a könyörület közössége legyünk. Például a pénteki ima után köszöntsük egymást, keressük egymással a kapcsolatot, legyünk, akár egy család. Hiszen ez az iszlám modellje.

„A jó tett, és a rossz tett nem egyenlő. Tartsd távol a rosszat azzal, ami a legjobb, és íme! Az, aki között és közted ellenségesség volt, olyan lesz, mintha bizalmas barát lenne. És ez nem adatik meg másnak, csak azoknak, akik türelmesek, és nem adatik meg másnak, csak a hatalmas (túlvilági) rész birtokosának.” (Korán 41: 34-35)

Vagy ahogy Allah mondta egy másik ájában:

„A hívők nem mások, mint testvérek. Szerezzetek hát békét a testvéreitek között, és féljétek Allahot, hogy kegyelmet kaphassatok.” (Korán 49: 10)

A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Esküszöm arra, Akinek a Kezében van a lelkem, addig nem léphettek be a Paradicsomba, amíg nem hisztek. És addig nem hisztek, amíg nem szeretitek egymást. Ne tanítsak nektek egy olyan dolgot, aminek a segítségével megszeretitek egymást? Terjesszétek egymás között a békesség köszöntését.”

Muszlimtól gyűjteményében található a következő hadísz Dzsábirtól. Dzsabir mondta: „Hallottam, hogy Allah Küldötte (béke legyen vele) azt mondta: „A Sátán már lemondott arról, hogy imádják őt azok az Arab-félszigeten, akik imádkoznak. De nem vesztette el a reményt abban, hogy viszályt támasszon közöttetek.”
Abu Hurairah azt mondta: „Azt mondta Allah Küldötte (béke legyen vele): Ne irigykedjetek egymásra. Ne emeljétek fel az árakat egymásnak, és ne gyűlölködjetek, és ne fordítsatok hátat egymásnak, és ne vágjatok egymás alá a kereskedésben. Legyetek Allah szolgái, és egymás testvérei. A muszlim a muszlimnak testvére. Nem nyomják el egymást, nem hazudnak egymásnak, és nem vetik meg egymást. Az istenfélelem a szívekben van. Hatalmas gonoszság egy embertől, ha a muszlim testvérét megveti. A muszlim teljesen tilalmas egy másik muszlimnak. Tilos a vérét ontani, tilos a vagyonát elvenni tőle, és megsérteni a becsületét.”
Azt is mondta a Próféta (béke legyen vele): „A muszlim a muszlimnak testvére. Nem árt neki, és nem engedi, hogy más ártson neki. Aki könnyít egy muszlim testvére szükségén, Allah könnyít majd az ő dolgain. Aki egy muszlimot megszabadított a gondjából, Allah is megszabadítja őt. És aki elfedi egy muszlim bűneit, annak Allah is elfedi bűneit.”

Nem egy párt közössége, nem egy csoport vagyunk, hanem testvérek vagyunk mind mi muszlimok, egy Istenben hiszünk, és egy Istent szolgálunk. Elégedettek vagyunk Allahhal Urunkként, Mohammeddel Prófétánkként, és az Iszlámmal vallásunkként.
Allah a Koránban azt mondja:

„Ó ti akik hisztek! Féljétek Allahot az Őt megillető félelemmel, és ne haljatok meg csak úgy, hogy azok vagytok, akik alávetik magukat (Allahnak). Ragaszkodjatok Allah kötelékéhez (a Koránhoz) mindannyian, és ne szakadjatok szét (csoportokra)! És emlékezettek Allah jótéteményére, amiben részesített titeket, amikor egymás ellenségei voltatok, majd egyetértést teremtett a szívetek között, és a jótéteménye révén testvérek lettetek. A Pokol-tűz gödrének a szélén voltatok, és Ő megmentett titeket attól. Ekképpen teszi Allah világossá nektek a jeleit, hátha [az igaz] útra leltek. Legyen belőletek egy olyan közösség, amely a jóra hív, felszólít a helyénvalóra, megtiltja az elvetendőt! Ők azok, akik boldogulnak. És ne legyetek olyanok, mint akik szétszakadtak (csoportokra), és összekülönböztek azután, hogy eljöttek hozzájuk a világos bizonyítékok! Azoknak hatalmas büntetés jár, azon a napon, amelyen [egyesek] arca felragyog, míg [mások] arca elsötétül. Nos, ami azokat illeti, akiknek elsötétül az arcuk [azoknak azt fogják mondani]: Vajon hitetlenné váltatok azután, hogy hívők voltatok? Ízleljétek hát a gyötrelmet amiatt, hogy hitetlenek voltak! Ami azokat illeti, akiknek felragyog az arcuk, ők Allah könyörületében (a Paradicsomban) lesznek, örökké abban fognak maradni.” (Korán 3: 102-107)

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „A muszlimnak hat joga van a másik muszlimmal szemben.” Megkérdezték (a társai): Melyek azok? A Próféta (béke legyen vele) azt felelte: „Köszönj neki, ha találkozol vele; fogadd el meghívását, ha meghív; lásd el tanáccsal, ha tanácsot kér tőled; ha tüsszent, és hálát mond Allahnak, akkor fohászkodj érte; látogasd meg, ha megbetegszik; és ha meghal, kísérd el a temetőig (a temetési menetét)!” (al-Bukhári, Muszlim)
A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Álljatok fel rendezett sorokban, vállaitok érjenek össze, zárjátok be a réseket, legyetek előzékenyek a testvéreitekkel, és ne hagyjatok rést a Sátán számára. Aki csatlakozik egy sorhoz, csatlakozik Allahhoz (azaz Allah irgalmasságához); és aki elvág egy sort, azt elvágják Allahtól (azaz Allah irgalmasságától)."

Nagyon sok hadísz hangzott még, el, melyek mind alátámasztják, hogy a muszlimoknak egy közösséget kell alkotniuk, és nem kisebb csoportokra szakadniuk.
Nagyon fontos, hogy a khutbában elhangzottakat hasznosítani tudjuk az életünkben, és valóban olyan közösséggé, olyan családdá válhassunk, ahogyan azt Allah elvárja tőlünk, és ahogy a Próféta (béke legyen vele) tanította a számunkra.

Allah áldjon benneteket.

Fordította: Sulok Szultán