Emlékeztető az új év kapcsán 2019-08-30 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Abdulghani Al-Sabai tartotta.

Dicsőség Allahnak, a Világok Urának. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő Küldötte. Hálát adunk Allahnak, segítséget kérünk Tőle, és megbocsátást. Menedéket kérünk Allahnál lelkünk és cselekedeteink rossza elől. Akit Allah vezet, azt nincs, aki eltérítse. És akit tévelygésbe visz, annak nincs, aki utat mutasson Allahon kívül.


Elérkezett a holdév vége. Ilyenkor mindig számot vet az ember, és tudatosul benne, hogy egy évvel közelebb került élete végéhez.

A muszlim nem pesszimizmusból, nem szomorkodó természete miatt gondol erre, hanem figyelmeztetésként: minden perc, minden óra, minden év, tárgya lesz majd a számonkérésnek az Ítéletnapon: mit tettünk, hogyan használtunk ki? Javultunk-e benne, vagy visszafejlődtünk? Hogy haladtunk az Allah felé vezető úton? Hiszen ez az egyetlen szempont a muszlim életében. Természetesen ez nem jelenti, hogy elfelejtjük az evilágot. sőt, az evilág képezi a tárgyat, a munkadarabot, amit meg kell munkálnunk. Amit Allah fog majd azon a napon elbírálni.

Ugyanakkor ez az évforduló elrepít minket a múltba. Látjuk, ahogy a Próféta (béke legyen vele) közeledett Mekkából Medinába. Szinte előttünk van, ahogy nagy ünneplés és öröm közepette bevonult. Megérkezett Medinába, és nem csak ennyi, hanem hozott magával egy értékrendet, egy prioritást a dolgoknak, amit azonnal meg is osztott a többiekkel.

Az első cselekedete a mecset építése volt. A mecset, amely összehozza a szíveket. A mecset, amely kapocs a Föld és az ég között. A mecset, az újratöltekezés helye. Igen, a mecsetet építette először. Ez volt az első tette.

A Koránból idézek egy áját, ami jelzi a mecset jelentőségét:

„Csak azok tartsák fenn Allah mecseteit, akik hisznek Allahban és az Utolsó Napban, megtartják az imát, megadják a zakátot, és nem félnek mást, csak Allahot. Ők lesznek azok, akik vezetve vannak.” (Korán 9: 18)

A mecsetet nagyon sokan elhanyagolják manapság. A mecset az ájtatoskodás helye maradt. Azok is, akik a mecsetbe jönnek, nagyon kevés köztük az, aki miután imádkozott, a mellette lévőt megkérdezi a dolgairól. Akadnak azért jó emberek, akik ezt teszik; akik nem csak egy szándékkal, hanem több jószándékkal jönnek a mecsetbe. Ők azok, akik azon kívül, hogy Allahra vágyódnak, vágynak találkozni a hittestvéreikkel, bajtársaikkal, és megerősítik azt, aki elgyengül. Biztosítják az embereket szolgálatukról. Értem ezen a segítségnyújtást: készen állnak mindig arra, hogy adjanak.

Ez az ája is erre utalt. Az Utolsó Napot tudatosítják ezek az emberek, adakoznak, és Allahon kívül nem félnek mást .

A Próféta (béke legyen vele) másik nagy cselekedete volt ekkor, hogy az emberek közötti kapcsolatot megerősítette. A testvériség kötelékével erősítette meg a muszlimokat: a mekkai kivándorlók és a medinai anszárok között testvériséget kötött. Ezzel kinyilvánította azt, hogy az Allahban kötött testvériség fölötte áll mindennek. Fölötte áll a vérségnek, az anyagi helyzetnek, a bőrszínnek… Ez egy csodálatos esemény volt, ami megalapozta az iszlám későbbi megerősödését. Hiszen Allah volt legfelül a muszlimok minden cselekedetében. És amikor nem ezt helyezték előnybe a muszlimok, akkor hanyatlás kezdődött. Láthatjuk ezt az iszlám történelem folyamán.
A Koránban ez áll:

„A hívők nem mások, mint testvérek. Szerezzetek hát békét a testvéreitek között! És féljétek Allahot, hogy kegyelmet kaphassatok.” (Korán 49: 10)

Allah is erre szólítja a hívőket. Az a háló, amely összeköti őket, amelynek a hívők a szemei, óriási erőt képez. A közösség jelentősége domborodik itt ki. A háló példájánál maradva ha ez a háló elszakad, akkor rögtön meg kell javítani, különben alkalmatlan lesz a feladatára, a halak kibújnak belőle.
A Próféta (béke legyen vele) a mecset mellett piacot is építtetett. Ezen a helyen kereskedtek az emberek. A gazdasági oldalról sem feledkezett meg a Próféta (béke legyen vele). Ebből is látszik, hogy az iszlám nem a remeteség vallása, hanem ellenkezőleg: a világban járni, a világon javítani, a világban szolgálatot teljesíteni, de Allah útján. Ezt hirdeti az iszlám.

A Próféta (béke legyen vele) egy másik dologról sem feledkezett meg: szerződést kötött a muszlimok és a zsidók között az újonnan születő országban. E szerződésben tisztába tette a Próféta (béke legyen vele) a jogokat és a kötelességeket. És az együttélés szabályait lerögzítették. Ebben természetesen helyet kapott az, hogy nincs fölülkerekedés se egyik, se másik fél részéről sem. És nincs agresszió egymással szemben. Tehát a Próféta (béke legyen vele) nem azt a megoldást választotta, hogy a megérkeztével csak muszlimok éljenek Medinában. Az iszlám nem erről szól. Az együttélésről szól az iszlám. Megegyezünk azokban az elvekben, amelyek előbbre viszik azt a helyet, ahol élünk.

Tehát nem kell feltétlenül a másiknak muszlimnak lenni ahhoz, hogy bizonyos jócselekedeteket, jótetteket tegyünk, közösen. Ez is üzenete ennek a szerződésnek. A szerződés pedig az iszlám szerint nem megszeghető, ahogy a hívők szúrában is találjuk:

„És akik a rájuk bízott dolgokat és az ígéretüket megőrzik.” (Korán 23: 8)

Tehát az iszlámban nagyon fontos szerepet tölt be a szerződés, vagy a megegyezés.

Testvérünk egy haditht mondott, amit összekapcsolt az újév beköszöntével. A Próféta (béke legyen vele) a búcsúzarándoklat alkalmával ezt mondta: „Elmondjam-e nektek, hogy ki a hívő? A hívő az, akik mellett az emberek biztonságban érzik magukat anyagiakat és önmagukat tekintve. A muszlim az, akinek a nyelvétől és kezétől biztonságban vannak az emberek. A mudzsahid az, aki harcol, küzd önmagával szemben az Allahnak való engedelmesség útján. És a muhadzsir (kivándorló) az, aki elvándorol a rossz cselekedeteitől és a bűneitől.”

Itt a hidzsra átvitt értelmére tenném a hangsúlyt. Az ember folyamatos hidzsrában van. Attól, ami volt afelé, ami lesz. Csak nehogy a jóból a rossz felé induljunk, hanem mindig tartsunk önvizsgálatot, önelszámoltatást, és legyünk őszinték magunkkal, hogy mindig megtaláljuk azokat a dolgokat, amelyeket el kell hagyni Allah útján.

Allah áldja testvérünket ezért az emlékeztetőért. Remélem, hogy mindenki megújulva kezdi az új évet, és levonja a következtetéseket az óévből. Allah segítsen minket az Ő útján. Allah áldjon benneteket.

Fordította: Gessous Zekeria