A könyörület - 2. rész 2019-10-11 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta.

Dicsőség és hála Allahnak, a Világok Urának, a Könyörületesnek, az Irgalmasnak. Béke és áldás legyen Küldöttére, Mohammedre, aki példakép volt a könyörületben. Tanúsítom, hogy Allahon kívül nincs más Isten, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő Küldötte.

A sejk folytatta beszédét a könyörületről, a tanítást arról a tulajdonságról, ami alap tulajdonsága kell legyen a muszlimnak. Könyörület nélkül nincs lehetőség a fejlődésre. Könyörület nélkül nem tudunk vigyázni a világra. Könyörület nélkül nincs megbocsátás az emberek között.
A könyörület által vagyunk jók a világhoz, az élőkhöz, de a holtakhoz is, a Földhöz is. Könyörület kell ahhoz, hogy megműveljük azt úgy, ahogy Allah szereti, és ahogy Allah megelégedését kiváltja. A mai beszéd témája a szunnában előforduló tanítások a könyörületről.

Idézem az első haditht: „Azok, akik könyörületesek, azokhoz a Kegyelmes könyörületes lesz. Könyörüljetek meg azokon, akik a Földön vannak, megkönyörül rajtatok az, Aki az égben van.” Ez egy általános tanítás, ahogy a bevezetőben is mondtam már, hogy alap tulajdonsága kell legyen a muszlimnak a könyörületesség.

Az iszlám azonban nem csak általánosságokban beszél, nem ideákban hisz, és ideákat tanít, aminek nincs megnyilvánulása a való életben. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Allah megkönyörül azon az emberen, aki nagylelkű ha elad, vagy vásárol, és nagylelkű, amikor kölcsönad.” Mit jelent ez? Amikor egy muszlim kereskedik – nyilván nem beárazott áruházakról beszélünk, hanem olyan üzletekről, ahol személyes kapcsolat van az eladó és a vevő között – tehát ha elad, egy jó muszlim figyelembe veszi azt, hogy kinek ad el, és igyekszik úgy kiszolgálni a vevőt, hogy kegyelem legyen abban a kereskedésben, és nem él vissza azzal, hogy annak az embernek szüksége van arra a dologra, pedig nincs pénze.

Ezt a viselkedést nem csak az eladás, hanem a vásárlás esetén is meg kell valósítanunk. Valamint akkor is, amikor kölcsönadunk valakinek pénzt, vagy bármit. Legyünk tekintettel arra, hogy az az ember nem véletlenül kért kölcsön tőlünk: rászoruló. Adjunk neki haladékot a visszafizetést illetően. Tehát legyen könyörület a viselkedésünkben.

A Próféta (béke legyen vele) jó hírt hozott annak az embernek, aki felébreszti a családját éjszaka, hogy virrasszanak és imádkozzanak Allahhoz: „Allah kegyelme azon az emberen van, aki felébred éjszaka, imádkozik, majd felkelti feleségét, és vele imádkozik; és ha az nem kelt fel, kis vízzel megfröcskölte az arcát. És Allah megkönyörül azon a nőn, aki felébred éjszaka imádkozni, majd felébreszti férjét, és együtt imádkoznak. És ha az nem tud felkelni, akkor vizet fröcsköl az arcára.”

Ez egy példa az ember felelősségéről családja felé. Az ember egyrészt Allahra vágyik, és felébred éjszaka. A másik, hogy nem csak magára, hanem a családjára is gondol. Allah könyörülete lesz azon az emberen, aki így gondolkodik és így tesz.

A sejk kihangsúlyozta, hogy a család lelki fejlődése nagyon fontos. Kerítsünk erre alkalmakat. Bizony, Allah könyörülete velünk lesz.

A sejk említett egy példát arra, hogy azok, akik a Próféta (béke legyen vele) nyomdokait követik, nem csak a kötelező dolgokat végzik el, hanem azon túl, az önkéntes cselekedetekben is jeleskednek, amelyeket a Próféta (béke legyen vele) tanított és tett. Rajtuk Allah könyörülete lesz.

Van egy hadith, ami arról szól, a zarándoklatot említve, konkrétan mikor a hajat le kell vágni, vagy borotválni, hogy a Próféta (béke legyen vele) jó hírt hozott azoknak, akik nem elégszenek meg azzal, hogy csak levágják a hajukat, hanem le is borotválják a fejüket. Ennek olyan szempontból van jelentősége, hogy az ember nézi, mi a jobb egy Istenszolgálatban, és törekszik arra, hogy minél teljesebb legyen a szolgálata. Ha ilyen hozzáállásunk van, akkor Allah könyörületében lesz részünk.

Ehhez hasonló példa a délutáni ima előtti négy raka imádkozása. A Próféta (béke legyen vele) azt mondta, hogy Allah könyörülete van azzal az emberrel, aki négy rakát imádkozott a délutáni ima előtt. Természetesen más önkéntes imák is vannak a nap folyamán, de ebben a hadithban a délutáni ima előtti van külön kiemelve. Nyilván a Próféta (béke legyen vele) ezt tette, és az, aki erre odafigyel, és ezt megteszi, Allah könyörülete lesz vele.

A sejk emlékeztetett minket arra a hadithra is, ami így szól: „Akárhányszor leül egy társaság Allahra emlékezni, az angyalok körbeveszik őket, és a könyörület száll le rájuk, és csendesség lesz a szívükben. Allah megemlíti őket azok között, akik Nála vannak (vagyis az angyalok között). Legyen szempont tehát az életünkben, hogy legyen egy rendszeres találkozó, amikor az ember felkeresi a muszlim testvéreit, és Allahra emlékeznek, Koránt olvasnak, beszélnek valamilyen vallási témáról, vagy arról, hogy Allah mit vár el tőlünk. Allah könyörülete ekkor ereszkedik ránk, ekkor éljük meg az Ő közelségét. Legyen ez az első szempont az életünkben.

Ide kapcsolódik az is, amit a Próféta (béke legyen vele) tanított a mecsetekkel kapcsolatban, hogy milyen kapcsolatunk legyen a mecsetekkel. Van egy hadith, ami szerint van hét féle ember, akit az Allah által keltett árnyék véd az Ítéletnapon, amikor nem lesz, csak ez az árnyék. E hét ember közül az egyik, akinek a szíve „lóg a mecseteken”, vagyis alig várja, hogy a mecsetekhez menjen.

Ezzel kapcsolatos haditht mondott a sejk: Az angyalok fohászkodnak azért az emberért, aki az imádkozás helyén tartózkodik, amíg a mosakodását el nem veszítette. Azt mondják az angyalok: „Ó Allah, bocsáss meg neki. Ó Allah, könyörülj meg rajta.” Valóban lehet érezni ezt a mecsetekben. A mecsetek hangulata nagyon különleges.

Van lehetőségünk mecsetbe járni, pedig vannak a világon olyan helyek, ahol ezt nem lehet megtenni. Adjunk hálát Allahnak, hogy van mecsetünk, ahová mehetünk. A sejk azt mondta, hogy naponta legalább egy imát imádkozzunk a mecsetben, ha nem is tudjuk az összes imát mecsetben imádkozni. A mecsetekben vannak azok az emberek, akiket erősíteni tudunk, és ők is erősíteni tudnak minket. A mecsetekben van a szív csendessége. Próbáljuk újra gondolni viszonyunkat a mecsetekhez.

A Próféta (béke legyen vele) a könyörület egy másik forrásáról beszélt, amikor azt mondta: „Allah könyörülete van azon, és kivirul az arca annak, aki meghall tőlem egy haditht, és átadja azt.” Valóban így van, mert ha az ember egy igazságról beszél, amit a Koránban olvasott, vagy a Próféta (béke legyen vele) tanításaiból hallott, valóban kiül az arcára. Egy mosolygós arc, egy elcsendesedett lélek azé az emberé, aki átéli ezt az igazságot, és átadja. Érdemes kipróbálni, működni fog.

A sejk gyakorlatilag kiegészítette a múlt heti beszédet, Allah áldja meg őt érte. Marad a megvalósítás; marad az önvizsgálat: valóban hányadán állunk a könyörületnek? Mennyire vagyunk durvák, mennyire vagyunk könnyű emberek?

Az összefoglalót egy Korán verssel zárnám, ami a Prófétáról (béke legyen vele) szól:

„Allah kegyelme miatt bántál velük kedvesen. Ha durva lettél volna, vagy keményszívű, bizony, eltávolodtak volna mellőled. Ezért bocsáss meg nekik, és kérj bocsánatot a számukra, és tanácskozz velük az ügyekben. Aztán, amikor döntésre jutottál, hagyatkozz Allahra! Allah szereti azokat, akik Rá hagyatkoznak.” (Korán 3: 159)

Tehát Allah kegyelme érte a Prófétát (béke legyen vele), ő pedig továbbadta ezt a társainak. Vagyis a kapcsolat, ami a Próféta (béke legyen vele) és Allah között volt, olyan intenzív volt, annyira élő, tükröződött benne Allah könyörülete a Próféta (béke legyen vele) iránt, ami aztán továbbadódott a társai felé.
Kövessük Allah Küldöttének (béke legyen vele) ezt az útját. Keressük Allah könyörületét, és ez látszódni fog a cselekedeteinken. Látszódni fog, hogy milyen hatást fogunk gyakorolni a világra. Allah segítsen minket ezen az úton.

Allah áldjon benneteket.

Guessous Zekeria