A Próféta (béke legyen vele) példája 2019-11-08 Kiemelt

mme kozpontA Budapest Mecsetben elhangzott pénteki beszéd tartalmi összefoglalása. A beszédet Sejk Fares Al Qudaimi tartotta.

Hála és dicsőség Allahnak, a Mindenség Urának. Neki adunk hálát, és Tőle kérünk bocsánatot bűneinkért. Béke és áldás legyen Küldöttére, Mohammedre. Tanúsítom, hogy nincs más isten, csak Allah, és tanúsítom, hogy Mohammed az Ő küldötte.


Sejk Faresz mai beszédének témája a Próféta (béke legyen vele), mint a követendő példa. A Mindenható Allah egy olyan korban küldte el Mohammed Prófétát (béke legyen vele), amikor hatalmas sötétség uralta az emberiséget. Olyan sötét, ostoba szokások terjedtek el az emberek között, amelyek a tudatlanságot, a félrevezetettséget és a lelki sötétséget erősítették. Az embereknek nem volt se tudása, se vezetése, se fény nem volt előttünk. A Mindenható ilyen korban küldte el Mohammed Prófétát (béke legyen vele), hogy utat mutasson a világosságba és az Egyenes út felé. A Mindenható Allah azt mondta a Koránban:

„Ti Könyv népe! Bizony, eljött hozzátok a Küldöttünk, nyilvánvalóvá téve nektek sokat abból, amit eltitkoltatok a Könyvből, elnézve sok mindent. Bizony, eljött hozzátok Allahtól egy fény, és egy nyilvánvaló Könyv, ami által Allah azokat, akik az Ő megelégedését keresik, a béke útjaira vezeti, és az Ő engedelmével kihozza őket a sötétségekből a fényre, és egyenes útra vezeti őket.” (Korán 5: 15-16)

A Mindenható Allah azért küldte el Őt, hogy példát mutasson: hogy megmutassa az Allahhoz vezető utat. Ő volt a legjobb teremtmény, és az Allah által legjobban szeretett. Allah a legszebb módon teremtette őt meg, mind a formai, mind a lelki szépség jelen volt benne.
A Próféta (béke legyen vele) az élet minden területén a legjobb példát adta nekünk: a kereskedésben, a viselkedésben, a másokkal szembeni tiszteletben, beszédben és tettekben. Ezt a példát kell követnünk, ahogy Allah is megparancsolta nekünk:

„És tartsátok meg az imát, és adjátok meg a zakátot, és engedelmeskedjetek a Küldöttnek, hogy kegyelmet kaphassatok.” (Korán 24: 56)

Egy másik ájában ezt mondta:

„…És amit a Küldött adott nektek, azt vegyétek el, és amitől ő eltilt benneteket, attól tartózkodjatok. És féljétek Allahot! Bizony, Allah szigorú a büntetésben.” (Korán 59: 7 alapján)

„Bizony, Allah Küldöttében szép példaképetek van, azoknak, akik reménykednek Allahban és az Utolsó Napban, és sokat megemlékeznek Allahról” (Korán 33: 21)

Aki ismeri a Próféta (béke legyen vele) életét, az szép példát talál mind gyermekkorát, mind ifjúkorát, mint idősebb korát tekintve. És jó példát találhatunk benne mind a házaséletet tekintve, mind apaként, testvérként, mind társként - minden tekintetben. A legjobb példakép volt, mint tanító, mint államfő, és mint hadvezér is.

A sejk először a Próféta (béke legyen vele) gyermekkoráról beszélt, mint jó példáról. A Próféta (béke legyen vele) nem egy elkényeztetett gyermek volt, aki mindent megkapott. És nem kapott meg mindenféle haszontalan dolgot, amelyeknek semmi haszna. A Próféta (béke legyen vele) Mekkában született, ahol szokás volt, hogy a gyermekeket a beduinoknak adták, hogy közöttük alakuljon ki személyiségük, és a beduinok között sajátítsák el az arab nyelvet.
Itt egy dolgot meg kell jegyezni. Mekka hatalmas kereskedő város volt, ahol mindenféle népek megfordultak üzlet reményében. Ez a sokszínűség a mekkaiak arab nyelvére is hatással volt. Éppen ezért vitték a mekkaiak gyermekeiket a beduinokhoz, hogy az eredeti, sértetlen arab nyelvet, és az igazi arab hagyományokat, szokásokat közöttük tanulják meg.

Ez volt a szokás, amely erős lelkűvé tette őket és a jellemüket is megőrizték. Ez a szokás nevelte a gyermekeket erőssé, mind fizikai, mind lelki értelemben. És ez az, ami sajnos manapság még a muszlimok többségéből is hiányzik.
A Próféta (béke legyen vele) gyermekkora kapcsán azt sem szabad elfelejtenünk, hogy árva volt. Először apja halt meg, majd még kisgyermek volt, amikor az anyja is meghalt. Később a nagyapját, Abdulmuttalibot is elveszítette. Árva mivolta szintén erőssé tette, és megtanította, hogy türelmes legyen. Árvasága volt, ami megtanította arra, hogy magát ellássa, és ne legyen másokra rászorulva, Allahon kívül. Nyilván Allah a Bölcsességében rendelte, hogy a Próféta (béke legyen vele) gyermekkora ilyen legyen. Hiszen így alakította ki benne azt a jellemet, amelyre később, küldetése folytán szüksége lesz.

A Próféta (béke legyen vele) ifjúkora is jó példa a számunkra. Ifjúkora nem a szórakozásról és a bohémságról szólt, sem a vergődésről az élvezetek útján. Ifjúkora a világos, egyértelmű fejlődés időszaka volt az életében. Sokat gondolkodott, és becsületessége, igazmondása híressé tette őt népe körében. Már ifjúkorában is, jóval azelőtt, hogy prófétai küldetése elkezdődött volna, a Megbízhatónak, az Igazmondónak nevezték.
Ifjúkorában sem várt arra, hogy mások lássák el. Fiatalon munkálkodni kezdett, nagybátyját, Abu Talibot elkísérte a Sám vidékére kereskedő útjára.

Kereskedőként becsületességének és rátermettségének híre késztette arra Khadidzsát, hogy rábízza a vagyonát, hogy kereskedjen vele. A Próféta (béke legyen vele) ezt el is fogadta, és sikeresen kereskedett Khadidzsa vagyonával. A nő a kereskedő út befejeztével látta vagyona áldásos gyarapodását. Ezen felül még inkább ámulatba ejtette a nőt az, amit hallott a Próféta (béke legyen vele) rátermettségéről, és tökéletes jelleméről. Khadidzsa ekkor nem volt férjnél, noha vagyona nagy volt, és szép is volt, kérői is akadtak a Kureish férfiai közül. Khadidzsa mindazok által, amit látott, és hallott felajánlkozott a Prófétának (Béke legyen vele) feleségként, aki el is fogadta, és össze is házadostak.

A Próféta (béke legyen vele) kereskedésben tanúsított jellemzői kellenek, hogy példaként szolgáljanak kereskedőinknek és mindenkinek.
A Próféta (béke legyen vele) lelki jellemzője is példa kell legyen számunkra. Érzelmes ember volt anyjával, Áminával szemben. Abu Hurajrától maradt fent, hogy a Próféta (béke legyen vele) mikor anyja meghalt, meglátogatta a sírját, és sírt. Majd azt mondta: „Kértem Uramat, hogy engedje meg, hogy bocsánatát kérjem anyámért, de nem engedte. Majd kértem Uramat, hogy engedje meg a sírja látogatását, és megengedte. Látogassátok a sírokat, mert ez emlékeztető a halálra.”
Ugyanilyen odaadó volt szoptatódajkákával Halímával is. Egyszer, amikor Halíma panaszkodott neki a szegénységre, negyven juhot és tevét adott neki a Próféta (béke legyen vele).
Allah Küldötte (béke legyen vele) a házaséletben is a legjobb példát mutatta nekünk. Feleségeinek minden jogát megadta, és megteremtette a boldog családi légkört. Házasságaival megmutatta nekünk, hogy milyen módon, milyen céllal lehet feleséget választani. Volt, akit úgy vett feleségül, hogy annak a nőnek előző férjét valami szerencsétlenség érte, amiben életét vesztette. És volt, akit azért vett el, hogy így léptesse be annak népét az iszlámba. És volt, akit azért vett el, mert az apját nagyon szerette. És voltak, akiket más nemes szándékkal vett feleségül.

Aishától maradt fenn, hogy egyszer azt mondta a Prófétának (béke legyen vele): Szafijjában az tetszik neked, hogy ilyen és ilyen. (egyes változatok szerint ez azt jelenti, hogy kis termetű). Ő azt felelte: „Olyan szót mondtál, ami a tengert megváltoztatná, ha belekevernénk.” Ekkor Aisha egy embert kezdett utánozni neki, mire a Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Nem szeretem, hogy akárkit utánozzak, még ha olyannak is kéne lennem.”
Dzsuvairia mondta el, hogy egyszer a Próféta (béke legyen vele) reggel elment a házából, míg ő a hajnali imát imádkozta. Mikor a Küldött (béke legyen vele) délután visszatért, Dzsuvairia még mindig ugyanott volt. A Próféta (béke legyen vele) megkérdezte, hogy azóta nem mozdult el, mire ő azt mondta, így van. A Próféta (Béke legyen vele) erre azt mondta: „Négy szót mondtam el háromszor amióta elmentem. És ennek a súlya több, mint annak a súlya, amit te reggel óta mondtál: Magasztaltassék Allah és a dicséret Neki, az Ő teremtésének száma szerint és Önmagának örömére, trónjának súlyára és a tinta (a rögzítéshez használt) szavak (az Ő dicsérete) szerint".
A Próféta (béke legyen vele) házaséletében példát mutatott atéren is, hogy nem terhelte családját a ház körüli tennivalókkal. Aisha, amikor megkérdezték tőle, hogy a Próféta (béke legyen vele) dolgozik a ház körül, azt mondta: „Ember ő az emberek közül, megfoltozza magának a rujáhát, megfeji a juhokat, és ellátja magát.”
Aisha mondta el ezt is: „Versenyeztem a Prófétával (béke legyen vele), és megelőztem őt. Majd én elfáradtam, és ő előzött meg engem, mire azt mondta: ezt azért. (döntetlen).”

A Próféta (béke legyen vele) abban is példát mutatott, hogy a férfi ne felejtse el azt a feleségét, aki előtte halt meg. Aisha mondta el, hogy noha nem ismerte Khadizsát, a Próféta (béke legyen vele) sokszor beszélt róla, és sokszor emlékezett rá, és mindig, amikor levágott egy juhot, egy részt eljutatott belőle Khadizsa barátainak, mire Aisha néha azt mondta: „Úgy kezeled Khadidzsát, mintha rajta kívül nem lenne más nő a földön.” A Próféta (béke legyen vele) erre azt mondta: „Khadizsa ilyen és ilyen volt, és gyermekem volt tőle.”

A Próféta (béke legyen vele) apaként is példamutató volt. Még ha fontos intéznivalói is voltak, mikor lánya, Fatima jött, köszöntötte őt, és vagy a jobbjára, vagy a baljára ültette. Szerette gyermekeit, vitte őket magával a mecsetbe, és meg is ölelte őket sokszor. Lányát, Umámát, aki Zainabtől született, imádkozás közben is fölvette. Fennmaradt róla, hogy amikor leborult, Umámát letette, majd amikor felállt, ismét fölvette.

A Próféta (béke legyen vele) fiához, Ibrahimhoz érkezett, amikor az az utolsót lélegezte. a Próféta (béke legyen vele) könnyezni kezdett, mire Abdulrahman Ibn Auf azt mondta: „Ó Allah Küldötte, te is sírsz?” Mire ő azt mondta: „Ó Ibn Auf, ez irgalom.” Aztán sírni kezdett, és azt mondta: „A szemek könnybe lábadnak, és a szív szomorkodik. És csak azt mondjuk, amivel Urunk elégedett. Ó Ibrahim, távozásod miatt szomorúak vagyunk.”

A Próféta (béke legyen vele) a rokonaival való viszonyában is példát mutatott. Mindig gondoskodott róluk, ajándékokat adott nekik, és jót tett velük.
Abu Hurajrától maradt fent, hogy amikor kinyilatkoztatta Allah a következőt:

„És figyelmeztesd a legközelebbi rokonaidat” (Korán 26: 214)

A Próféta (Béke legyen vele) összegyjtötte a Kurais embereit, és azt mondta: „Ó Kurais népe, védjétek meg magatokat a tűztől. Nincs nekem hatalmam arra, ártsak nektek, vagy hasznotokra legyek Allah színe előtt. Ó Banu Adn Manaf népe, védjétek meg magatokat a tűztől. Nincs nekem hatalmam arra, ártsak nektek, vagy hasznotokra legyek Allah színe előtt. Ó, védjétek meg magatokat a tűztől. Nincs nekem hatalmam arra, ártsak nektek, vagy hasznotokra legyek. Ó Fatima, Mohammed lánya, védd meg magad a tűztől. Nincs hatalmamban, hogy ártsak neked, vagy segítségedre legyek. Mindaz, ami neked van, az az anyaméh, és a jó kapcsolatok, amik belőle válnak.”

A Próféta (béke legyen vele) lányainak férjeit tanácsokkal látta el, segítette őket, és ha bármi gond merült fel közöttük és feleségeik között, egyezségre vitte őket, és kibékítette őket.

Egyszer a Próféta (béke legyen vele) Fatima házába jött, de Alit nem találta. Amikor megkérdezte a lányát, hogy hol van, ő azt felelte, hogy összevesztek, és Ali elment otthonról. Mikor a Próféta (béke legyen vele) megkérdezte, hol van, azt mondta, hogy a mecsetbe ment. Amikor a Próféta (béke legyen vele) utánament, ő ott aludt, úgy, hogy már por lepte őt el. A Próféta (béke legyen vele) megtisztította őt a portól, és azt mondta: „Ó Abu Turab, kelj fel!" (Abu Turab annyit jelent: a por apja, itt nyilván arra utalt, hogy poros.)

A Próféta (béke legyen vele) példát mutatott az iszlámra hívás terén is. A legnagyobb bölcsességgel, odaadással viseltetett, hogy minél több embert tudjon e vallásra hívni. Mikor Mekkában elutasították, és üldözték őt, Taifba ment, hogy ott hívja az embereket. Később a muszlimok egy csoportja Etiópiába ment, majd a muszlimok Mekkából Medinába vándoroltak ki. Társait szóval és tetteket is tanította.

Muawija Bin Al-Hakam mesélte el, hogy egyszer a Prófétával (Béke legyen vele) imádkoztak, amikor valaki tüsszentett, ő pedig válaszolt, mondván: „Allah legyen irgalmas veled.” Azt mondta: „Az emberek rosszallóan kezdtek rám nézni, mire megijedtem, és azt mondtam magamban: Anyám most el fog veszíteni engem, miért néztek így rám? Majd térdüket verték a kezükkel, de a Próféta (béke legyen vele) befejezte az imát, majd utána azt mondta nekem: Nem szabad az ima közben beszélni, mert ez a dicsőítés, és a Korán ideje.” Azt mondta Bin Al-Hakam: „Nem láttam nála jobb tanítót életemben.”

Mint hadvezér is a legjobb példa volt. Egyedülálló ötletekkel, hihetetlen szervezési képességgel állt elő, a legjobb időben. A csaták során hadifogságra esett ellenségekkel pedig kegyes és könyörületes volt. A Mindenható Allah így emlékezett meg jelleméről a Koránban:

„Allah kegyelme miatt bántál velük kedvesen. Ha durva lettél volna, vagy keményszívű, bizony, eltávolodtak volna mellőled. Ezért bocsáss meg nekik, és kérj bocsánatot a számukra, és tanácskozz velük az ügyekben. Aztán amikor döntésre jutottál, hagyatkozz Allahra! Allah szereti azokat, akik Rá hagyatkoznak.” (Korán 3: 159)

Ez a hozzáállás kell példa legyen minden vezető számára, ha sikeresek akarnak lenni az ügyeikben.
A politikai döntéseiben, és a kormányzásban is példa volt a Próféta (béke legyen vele). Ismert volt bölcs intézkedéseiről és döntéseiről, és soha nem volt részrehajló, még a hozzá közel állókkal szemben sem.
Egyszer egy nőt lopáson értek, és a Prófétához (béke legyen vele) elé vitték az ügyet. Ő azt mondta: „Korábban volt az, hogy ha a tekintélyes ember lopott, hagyták, de ha a gyenge lopott, akkor megbüntették. Allahra esküszöm, ha a lányom, Fatima lopna, levágnám a kezét.”
Ez kell legyen a példa minden vezető, minden bíró előtt. Ez kell legyen a példa minden muszlim számára.
A Mindenható Allah azt mondta:

„Mondd: Ha szeretitek Allahot, akkor kövessetek engem. Akkor Allah is szeretni fog benneteket, és megbocsátja nektek a bűneiteket. Allah Megbocsátó, Irgalmas.” (Korán 3: 31)

És azt is mondta:

„Bizony, Allah Küldöttében szép példaképetek van azoknak, akik reménykednek Allahban és az Utolsó Napban, és sokat megemlékeznek Allahról.” (Korán 33: 21)

A Próféta (béke legyen vele) az élet minden területén a legjobb példát mutatta nekünk. Éppen ezért meg kell ismernünk életét, tetteit, tanításait, hogy ezáltal is az Allahhoz vezető úton maradhassunk. Allah segítsen meg minket minden ügyünkben, bocsásson meg nekünk, és őrizzen meg minket az Egyenes Úton. Segítsen meg minket, hogy a Próféta (béke legyen vele) példájából tanulva sikeres hívők lehessünk mind evilágon, mind a túlvilágon.
Allah áldjon benneteket.

Fordította: Guessous Zekeria