Gondolatok a boldogságról

Az emberek többsége számára általában pénzt, hatalmat, karriert, elismertséget, egészséget jelent, illetve azt, hogy szeretve érezzék magukat, de minden esetben egy olyan dolgot neveznek boldogságnak, ami hiányzik az életükből. Ez a hiány felnagyítja a jelentőségét, mindent ettől tesznek függővé, illetve ennek a hiánya bármire kifogásul szolgálhat.

A boldogság az evilágon és a túlvilágon abban rejlik, hogy Istenben hiszünk és jótetteket cselekszünk:
„Aki jótettet cselekszik, lett légyen ő férfi, avagy nő, és [amellett] hívő, annak bízvást jó életet adunk! És a fizetségüket a legjobb tetteik szerint fogjuk viszonozni.”(Korán 16: 97).

Valamint abban, hogy jók legyünk Isten teremtményeihez, jóindulattal viszonyuljunk hozzájuk és könyörületesek legyünk velük. A muszlim ember a teremtmények felé tanúsított könyörületessége az alávetettségből, a lemondásból és a jutalmazásba vetett reményéből fakad.

„Nincs semmi jó a legtöbb titkos beszédükben, kivéve annak [a beszédében], aki adakozásra, a helyénvalóra, vagy az emberek közötti békítésre szólít fel. Aki ezt megteszi Allah tetszését keresve, annak hatalmas jutalmat adunk.” (Korán 4:114).

A boldogság egy hasznos munkakör betöltése, vagy egy jótékony cselekedetben való elmerülés. A boldogság belenyugvás Isten akaratába és az, hogy minden megteszünk azért, hogy jól menjenek az ügyeink, de ha mégsem így történne, akkor újból megpróbáljuk.

Mohamed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Törődj azzal, ami hasznos neked, kérd Allah segítségét és ne légy tétlen. Ha azonban valami ér téged, ne mondd: Ha azt tettem volna, az lett volna, hiszen (ez a) „ha” a sátán munkálkodását nyitja meg.” (Muszlim).

Mohamed Próféta egy másik tanításában három dologban foglalta össze az evilág birtoklását: „Aki reggelre úgy kel, hogy biztonságban van a szerettei között, egészséges a teste és megvan a napi étele, akkor az olyan, mintha az egész világot birtokolta volna.”

Dr. Shubail Mohamed Eisa