Házassággal kapcsolatos kérdések

Kérdések és válaszok az iszlámmal kapcsolatban
(összeállítva az érdeklődők feltett kérdéseiből)

1. kérdés: Kapcsolatunk elején említette, hogy ő muszlim vallású, de mivel nem jár kendőben, nem vettem nagyon komolyan a dolgot.
Az iszlámban a serdülőkort elérő nőknek vallási kötelességük a kendő viselése. De ennek belülről kell jönnie, erre kényszeríteni senkit sem lehet. (A kendő nem jelkép, hanem a vallás, illetve a vallásgyakorlás része.)

2. kérdés: Szeretnénk összeházasodni, de nem tudom, és ő sem tudta megmondani, hogy egy muszlim nő férjhez mehet-e egy keresztény férfihoz.
Az iszlámban muszlim nő nem házasodhat nem muszlim férfival. A házasságban az iszlám nézete szerint a férj a domináns, továbbá a muszlim nő jogait csak muszlim férfi tudja biztosítani (pl. a nőnek nincs anyagi kötelezettsége a család felé, a férjének kell eltartania és ellátnia), továbbá a muszlim férj a garancia arra, hogy a muszlim nő vallási kötelezettségeinek eleget tud tenni (pl. Ramadán havi böjt).

3. kérdés: És az is érdekelne, hogy a muszlimoknak tényleg lehet-e több felesége is, vagy a nőknek több férje, és hogy ha lehet, akkor ez teljesen normális, mindenki így csinálja, és a vallás is azt tanítja, hogy ezt így kell csinálni, vagy inkább azt tanítják, hogy jobb, ha egy van, de lehet több is.
Az iszlámban a férfiaknak maximálisan 4 felesége LEHET, de csak akkor, ha mindegyiket azonos bánásmódban tudja részesíteni (anyagilag, érzelmileg stb.). Továbbá a több feleség egy lehetőség, de nem kötelesség. A poligámiát minden társadalomban tűrve vagy nem tűrve mindig gyakorolták. Az iszlám szabályozta. Korlátozta a feleségek számát, jogot anyagi biztonságot és társadalmi pozíciót, megbecsülést adott. Továbbá a többnejűség megoldás lehet háborúk esetén (ahol tömegesen vannak özvegyek), de házasságot biztosít a gyermeket szülni nem képes nőknek is stb. (A házasságon kívüli szexuális kapcsolatot az iszlám nem tűri.) Az a férfi, aki több nővel házasodik, de a jogaikat nem biztosítja vesztes lesz az Isten előtt és kárvallott az Ítélet Napján.

A nőknek csak egy férjük lehet (válás megengedett), mivel a család eltartása a férfi feladata. Ha több férj lenne, nem lehetne tudni, hogy kinek is kellene a gyermekeket eltartani, taníttatni stb.

Az iszlám világban a többnejűség elég ritkán fordul elő. Egyrészt nagy anyagi terhet jelent (eltartás), de nagy az érzelmi teher is (igazságosság igénye és felelőssége). Ezért az emberek nagyon óvatosak ezzel, s általában megelégszenek egy feleséggel.