Gyermekek fürdetése

Kérdés: Kötelező-e az iszlám vallás szerint az édesapának fürdetnie 13, 8 és 7 éves leánygyermekeit?

1.    Az iszlám vallásban ebben a kérdésben nem létezik kötelezettség. Az édesapa segíthet, részt vállalhat a gyermekek fürdetésében, ami ajánlatos is kicsi gyermekek esetében.
2.    A nagyobb, 5-6 és annál idősebb gyermekek esetében, akik már képesek egyedül fürdeni, már nem indokolt, hogy bárki lássa a szemérmüket. Azaz az ekkora gyermekeket már jobb nem fürdetni, ha ők képesek ezt egyedül megtenni.
3.    Ha a gyermek beteg vagy fogyatékos, és ennek következtében – átmenetileg vagy tartósan – nem képes egyedül fürdeni, akkor meg lehet fürdetni, de ez esetben az azonos nemű szülőnek kell ezt megtennie.
4.    Az iszlám vallás hittételeiből és viselkedési szabályaiból, illetve az előző pontokból következően az édesapa a 13, 8 és 7 éves lányát nem fürdetheti, ha a gyermek egészséges és önálló fürdésre képes.
5.    Az iszlám vallás hittételeiből és viselkedési szabályaiból következően a serdülőkort elért leánygyermeket (aki már menstruál) az édesanyja sem fürdetheti, ha a gyermek egészséges és önálló fürdésre képes

Sejk Ali Futaini Abdullah Sabi vallátudós, a Magyarországi Muszlimok Egyháza muftija vallásjogi véleménye alapján

Sulok Zoltán
      elnök

2008. június 24.