A napi öt ima ideje

A Magasztos Allah azt mondta: „Az imádkozás meghatározott időkben megszabott előírás a hívőknek!” (Korán 4:103) ahogyan erről a Szahih-okban olvashatunk Ibn Maszúd-tól, aki azt mondta: „Megkérdeztem a Prófétától (béke legyen vele), hogy melyik cselekedet a legkiválóbb? Azt felelte: Az ima a maga idejében.”

1. Fadzsr – hajnali ima: hajnalhasadástól napfelkeltéig tart az ideje
(2 rakából áll).
2. Dohor – déli ima: az ideje akkor kezdődik, amikor a Nap elhagyja a zenitet és addig tart, amíg az árnyék hossza el nem éri az árnyékadó test hosszát (4 rakából áll).
3. Aszr – délutáni ima: az árnyék hosszának az árnyékadó test hosszával való megegyezésétől a napnyugta kezdetéig tart az ideje
(4 rakából áll).
4. Magrib – naplementi ima: a Nap teljes eltűnésétől (napnyugta befejeződése) a nyugati látóhatáron az alkonypír teljes eltűnéséig tart az ideje (3 rakából áll).
5. Isa – esti ima: az előző ima végétől az éjszaka feléig (vagy hajnalhasadásig!) tart (4 rakából áll).

Megjegyzés:

– Az imákat ajánlott az idejük elején elkezdeni. Ibn Maszúd – Allah elégedett legyen vele – azt mondta: „Megkérdeztem a Prófétától (béke legyen vele), hogy melyik cselekedet a legkiválóbb? Azt felelte: Az ima a maga idejében.” (al-Buhári, Muszlim)
– Ha valakinek sikerült egy rakát elvégeznie az aktuális imaidő kifutása (lejárta) előtt, az idejében elvégezte az imát.
– Aki egy imáról elalszik vagy elfeledkezik, akkor az lesz az ideje (akkor kell imádkoznia), amikor felébred vagy eszébe jut a mulasztás.

Az elmulasztott ima bepótlása:

Amint már írtuk, minden muszlimnak (nő vagy férfi) kötelező az imát elvégeznie. Ha ezt elmulasztja, bűnt követ el és köteles az imát pótolni. A muszlimnak mindenképp be kell pótolnia az elmulasztott imát tudása szerint, és biztosnak kell lennie abban, hogy nincs több kihagyott imája.
Az elmulasztott imát eredeti formájában kell elvégezni. Például ha az ima 3 rakából állt, akkor 3 rakát kell utólag imádkozni.
Az elmulasztott és jelenlegi imák közötti sorrendet be kell tartani, tehát az első az elmulasztott ima, kivéve, ha másik imaidőben pótoljuk, és attól tartunk, hogy elmegy az ideje az aktuális imának.

Időpontok, amikor nem szabad imádkozni:
A muszlimnak tilos Szunna (önkéntes) imát végeznie a következő időkben:
– a hajnali ima után napkeltéig,
– abban az időben, amikor a Nap éppen felkel, addig, amíg feljebb nem emelkedik,
– amikor a Nap a zeniten áll (delel), addig, amíg túl nem halad azon,
– a délutáni ima ideje végétől naplementéig,
– amikor a Nap éppen lemegy, addig, amíg le nem tűnik.