Új korszak

A Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) első feladatának a mecset felépítését, illetve a testvériesség kihirdetését tűzte ki a kivándorlók (muhádzsirún) és a támogatók (anszár) között. A medinai mecset azonban nem csupán az istentiszteletnek adott helyet, hanem számos társadalmi funkciót is betöltött. Egyszerre volt a vallási oktatás, a bíráskodás, a küldöttségek fogadásának helye és az ünnepek helyszíne.

Medinában az iszlámot követők száma napról napra nőtt. A mekkai arisztokrácia azonban nem törődött bele ebbe a helyzetbe, és pozíciójának visszaszerzése, érdekeinek féltése miatt rövidesen Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) és a kis muszlim közösség nyomába eredtek, hogy döntő csapást mérjenek rájuk, de a muszlimok hitüktől vezérelve legyőzték ellenségeiket. A támadások ezután is folytatódtak és a muszlimok számos alkalommal kényszerültek megvédeni magukat a többszörös túlerővel rendelkező mekkai bálványimádók seregeinek támadásaival szemben. A mekkai Kurajs törzs, hol egymagában, hol más arábiai törzsekkel szövetkezve ostromolta Medinát és a muszlimokat. Összesen 27 kisebb-nagyobb ütközetre került sor, melyek közül kilencben Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) személyesen is jelen volt. Az első írásos történeti feljegyzések, az ún. Maghází irodalom részletesen tárgyalja a csaták, ütközetek történetét és végső kimenetelét. Ezek a feljegyzések alapozták meg a későbbi életrajzi leírásokat, vagyis Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) életútját (Asz-szíra an-Nabawijja).

628-ban a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) tíz év fegyverszünetet kötött a mekkaiakkal, ami alatt lehetőség nyílt az iszlám üzenetének eljuttatására a környező arab törzsekhez, sőt a bizánci, a perzsa és az egyiptomi helytartóknak is. Ezzel a muszlim állam nemzetközi kapcsolatok építésébe kezdett. Ezt a szerződést két év múlva a kurajsiak megszegték.

masjid-nabi

A Próféta (béke legyen Vele) mecsetjének modellje

a.mihrab
b. Aisha b. Abu Bakr’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye
c. Hafsa b. Umar’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye
d. Zainab b. Jahsh’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye (nincs ábrázolva)
e. Zainab b. Kuzayma’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye (nincs ábrázolva)
f. Fatima’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye (nincs ábrázolva)
g. Baab-Uthman b. Affan (Allah legyen vele elégedett)
h. Ahlul Suffa lakhelye
i. Juwayriya’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye (nincs ábrázolva)
j. Rumla’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye (nincs ábrázolva)
k. Saffiya’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye (nincs ábrázolva)
l. Baab-ul-Rahma
m. Abu Bakr’s (Allah legyen vele elégedett) lakhelye

Forrás: The Madinah Research & Study Centre, Al Madinah Al Munawara