Búcsúzarándoklat

Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) a Hidzsra utáni tizedik évében (i.sz. 632-ben) társaival teljesítette a haddzsot (a zarándoklatot). Ekkor jött le a következő Korán-idézet:
„Ezen a napon teljessé tettem vallásotokat, és kiteljesítettem kegyemet irántatok, és kiválasztottam számotokra vallásul az iszlámot.” (Korán 5: 3).

A zarándoklat alatt a Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) Arafat völgyében több mint százezer muszlim előtt beszédet tartott. Ez az iszlám legfontosabb alapelveiről szólt. Tevéjén ülve, tiszta hangon szólt, és megkérte azokat, akik hallják a beszédét, hogy továbbítsák a mondottakat mindazoknak, akik nincsenek jelen. Ibn Mádzsa hiteles gyűjteményében és szahíhul-dzsámi című kötetben (2068) azt olvashatjuk, hogy Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) a búcsúzarándoklaton tartott beszédében többek között:
• Hangsúlyozta a vérontás tilalmát, és arra szólította a hívőket, hogy hagyjanak el mindent, ami pogánykorból maradt vissza. Azt mondta: „Ó, emberek! Életetek és vagyonotok szent, úgy ahogy ezt a napot, ezt a hónapot és ezt a várost is szentnek tekintitek. Elvetendő minden, ami a pogánykorból maradt vissza, elvetendő a vérbosszú, mely a pogánykorból maradt vissza, ezért az első vér, amit elvetek, Rabia ibn al-Hárith ibn Abdulmuttalib vérének megbosszulása (hiszen csecsemő volt még Beni Szádnál, de Huthail megölte). Bizony elvetendő minden kamat, mely a pogánykorból maradt vissza, ezért az első kamat, amit elvetek, Abbasz ibn Abdulmuttalib [a Próféta nagybátyja] összes kamata.”
• Hangsúlyozta a nőkkel való szép bánásmódot. Azt mondta (Allah áldása és békéje legyen vele): „Féljétek Allahot a nőkkel kapcsolatban!”
• Hangsúlyozta a Koránhoz való ragaszkodást. Azt mondta Allah Küldötte (Allah áldása és békéje legyen vele): „Olyan dolgot hagyok nektek magam után, melynek követésével soha sem kerültök tévútra: Allah Könyvét.”

Mohamed Próféta (Allah áldása és békéje legyen vele) úgy fejezte be beszédét, hogy azt mondta: „Meg lesztek kérdezve felőlem, vajon mit fogtok mondani? Azt válaszolták (a jelen lévők): Tanúsítjuk, hogy átadtad (az üzenetet), teljesítetted és tanácsot adtál. Erre a Próféta az ég felé emelte mutatóujját majd az emberekre mutatva azt mondta: Ó Allah! Légy a tanúm! Ó Allah! Légy a tanúm! Ó Allah! Légy a tanúm!”.